Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ηράκλειο : Απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου στον Ιωσήφ Σηφάκη

Με μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουλίου η βράβευση του διακεκριμένου Ηρακλειώτη ακαδημαϊκού, κορυφαίου επιστήμονα της υψηλής τεχνολογίας Ιωσήφ Σηφάκη με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» 2022, του Δήμου Ηρακλείου.

Η  Τελετή έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του οποίου πρόταση αποτέλεσε η βράβευση του κ. Σηφάκη. Στη συνέχεια η διαπαραταξιακή  επιτροπή η οποία ορίστηκε για αυτόν τον σκοπό πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας να τιμηθεί με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του τόνισε σχετικά: «Η απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στον κ. Ιωσήφ Σηφάκη, αποτελεί έμπρακτη έκφραση ευγνωμοσύνης της γενέτειράς του για την συνολική του πορεία και για την πολύτιμη, πολυετή προσφορά του στην επιστήμη και στον σύγχρονο πολιτισμό. Τιμά και προβάλλει το Ηράκλειο διεθνώς, στους τομείς των ανώτερων μαθηματικών, της καινοτομίας και της τεχνολογίας και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να το κάνει».

Ακολούθως, μίλησε για την πορεία και την προσωπικότητα του Ιωσήφ Σηφάκη με μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση η δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος παρέδωσε  το βραβείο στον κ. Ιωσήφ Σηφάκη, ο οποίος στην εξαιρετική ομιλία του μίλησε μεταξύ άλλων για τα παιδικά του βιώματα και τα πρόσωπα που τον διαμόρφωσαν στο Ηράκλειο, την αγάπη του για τον Νίκο Καζαντζάκη, την έλλειψη πνευματικότητας της εποχής μας ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη  να παραμείνει ο άνθρωπος στο επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου: «Επιστημονική και τεχνική πρόοδος είναι άχρηστες έως και επικίνδυνες για κοινωνίες που είναι ανάξιες να τις διαχειριστούν και να τις κατευθύνουν. Και το πιο τέλειο νομικό σύστημα είναι ατελέσφορο χωρίς την ελεύθερη συμμόρφωση σε ηθικούς κανόνες. Η έλλειψη πνευματικών αξιών δεν αντισταθμίζεται με υλικά αγαθά.

Βλέπω έναν ορισμένο κίνδυνο στην ανεξέλεγκτη χρήση των υπολογιστών, όταν η πολυπλοκότητα των κυκλωμάτων λήψης αποφάσεων μας διαφεύγει. Θεωρώ ότι κάθε έννοια προόδου πρέπει να στοχεύει στην βελτίωση και εξύψωση του ανθρώπου που είναι σε θέση να κατανοήσει τον κόσμο και να τον αλλάξει για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του».

Κλείνοντας ο Ιωσήφ Σηφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά. Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε, Θα Νικηθούμε;”. Πολέμα!

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το οραματίζονται και μάχονται για αυτό».

Η Τελετή απονομής ολοκληρώθηκε ιδανικά με το «Νέο Κρητικό Κουαρτέτο» του Δήμου Ηρακλείου που κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού αποδίδοντας έργα των Μπετόβεν, Μότσαρτ, Θεοδωράκη. Το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο  αποτελούν οι Γιάννης Μαγειρόπουλος στο βιολί, Γιώργος Χλιαβόρας στο βιολί, Στέφανος Συμεωνίδης στη βιόλα, Κωστής Σπυριδάκης στο τσέλο, με την σύμπραξη του Κωστή Σειραγάκη στο κλαρινέτο.

Στην  τελετή παρευρέθησαν  ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος , ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού Γεωργία Μηλάκη  οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Ρένα Παπαδάκη, Μαρία Καναβάκη, Κώστας Βαρδαβάς, Γιώργος Καραντινός, Μανόλης Βασιλάκης, Δέσποινα Συγγελάκη, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων: «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, «Συν +ΠΡΑΞΗ Δημοτών» Πέτρος Ινιωτάκης,  «ΗράκλειΟν Αξίζει» Ευαγγελία Σχοιναράκη, «Συνεργασία για το Ηράκλειο» Ευριπίδης Κουκιαδάκης,  οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5.» Μαρία Ξυλούρη, Γιώργος Αγριμανάκης, της Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Γιώργος Μανδαλάκης, Τάσος Τσατσάκης, Σπύρος Δοκιανάκης, Μαρία Καλουδιώτη, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Αγγελάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης κ.α.  

*Επισυνάπτονται οι ομιλίες της εκδήλωσης.

Χαιρετισμός Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

Ομιλία κ. Άννας Γριμάνη

Ομιλία κ. Ιωσήφ Σηφάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.