Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Βαρκελώνη και Μπολώνια : Συνεργασία για δημιουργία αστικών ψηφιακών διδύμων (digital twins)


# Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δήμου της Βαρκελώνης.

"Η Βαρκελώνη και η Μπολόνια υπέγραψαν συμφωνία με δύο από τους τρεις πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στην Ευρώπη, το Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) και την Κοινοπραξία Πανεπιστημίων CINECA, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, για την ανάπτυξη ενός μοντέλου δημόσιας πολιτικής βασισμένο σε στοιχεία μέσω της κατασκευής αστικών ψηφιακών διδύμων. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι δημόσιες πολιτικές και στις δύο πόλεις. Η συμφωνία συνεργασίας είναι για τρία χρόνια, με δυνατότητα παράτασής της για άλλα τρία.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Τα ψηφιακά δίδυμα βασίζονται στη μοντελοποίηση της αστικής δυναμικής μέσω των μεγάλων δεδομένων . Στην περίπτωση μιας πόλης, το ψηφιακό δίδυμο βοηθά στην πρόβλεψη του αντίκτυπου των δημόσιων πολιτικών πριν από την εφαρμογή τους, προσφέροντας ένα θεμελιώδες εργαλείο για την κίνηση των δημόσιων ιδρυμάτων προς μοντέλα λήψης αποφάσεων που βασίζονται στα δεδομένα.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Η πρόθεση της Βαρκελώνης και της Μπολόνια είναι να γίνουν ηγέτες στον τομέα της ψηφιακής αστικής διακυβέρνησης και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής υποδομής για αστικές πολιτικές , προωθώντας ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ψηφιακών διδύμων. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην αναζήτηση ευκαιριών εξωτερικής χρηματοδότησης για ψηφιακά δίδυμα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, οι δύο πόλεις μοιράζονται τον στόχο της μετάβασης σε τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων σε δημόσιες πολιτικές και εκτίμηση επιπτώσεων , ιδιαίτερα στην αστική κινητικότητα, την ενέργεια, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η διαδικασία θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα ψηφιακά δίδυμα συμβάλλουν στον στόχο που ορίζεται στην αποστολή «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις». 

Και οι δύο πόλεις έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για να μεγιστοποιήσουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των υποδομών που απαιτούνται και να χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την εφαρμογή και τη λειτουργία του ψηφιακού δίδυμου.


Η δημιουργία αυτής της κοινής πλατφόρμας εργασίας προσφέρει την ευκαιρία ανταλλαγής σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών προόδων μεταξύ της BSC και της CINECA και για τη συνεργασία για την τυποποίηση των δεδομένων για την εγγύηση της ευρωπαϊκής διαλειτουργικότητας.


Το παρακάτω κείμενο είναι αναδημοσίευση από το Politico και είναι μέρος του  Εργαστηρίου Παγκόσμιας Πολιτικής: Ζωντανές Πόλεις του POLITICO  ,  ενός συλλογικού δημοσιογραφικού έργου που εξερευνά το μέλλον των πόλεων. 


" Σε πέντε χρόνια, η δομή των πόλεων της Ευρώπης δεν θα αποφασίζεται στα τοπικά δημαρχεία, αλλά μέσα σε ένα ήσυχο παρεκκλήσι του 19ου αιώνα σε μια καταπράσινη γειτονιά της Βαρκελώνης.

Στεγασμένος στο παρεκκλήσι Torre Girona, ο υπερυπολογιστής MareNostrum — ένας από τους ισχυρότερους επεξεργαστές δεδομένων στον κόσμο — αναλύει ήδη ένθερμα πώς να βελτιώσει τον αστικό σχεδιασμό στη Βαρκελώνη.


Η Βαρκελώνη χρησιμοποιεί δεδομένα για να παρακολουθεί την πρόσβαση σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη την πόλη | BSC

«Χρησιμοποιούμε τον υπερυπολογιστή για να βεβαιωθούμε ότι η διαδικασία πολεοδομικού σχεδιασμού δεν βασίζεται μόνο σε έξυπνες ιδέες και καλές προθέσεις, αλλά σε δεδομένα που μας επιτρέπουν να προβλέψουμε τις επιπτώσεις του και να αποφύγουμε τις αρνητικές», δήλωσε η αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης Laia Bonet. η οποία είναι υπεύθυνη για την ψηφιακή μετάβαση της πόλης, τους κλιματικούς στόχους και τις διεθνείς συνεργασίες.

Ως μέρος ενός πιλοτικού έργου που ξεκίνησε με την ιταλική πόλη της Μπολόνια νωρίτερα φέτος, η Βαρκελώνη δημιούργησε ένα αντίγραφο του εαυτού της που βασίζεται σε δεδομένα - ένα ψηφιακό δίδυμο - όπου μπορεί να εκτελέσει δοκιμαστικά πιθανά έργα πολεοδομίας.

"Αντί να εφαρμόζουμε λανθασμένες πολιτικές και μετά να πρέπει να επιστρέψουμε και να τις διορθώσουμε, εξοικονομούμε χρόνο διασφαλίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις είναι σωστές πριν τις εκτελέσουμε", δήλωσε η Bonet.

Αν και το σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική φάση, η Bonet είπε ότι αναμένει ότι η προσέγγιση υψηλής τεχνολογίας της πόλης στην αστική ανάπτυξη θα είναι σύντομα ο κανόνας στις πόλεις σε όλη την ΕΕ.

«Μέσα σε έναν ορίζοντα πενταετίας αναμένω να το δω αυτό ως βασικό εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού», είπε.

Ψάχνετε για τυφλά σημεία

Οι δημοφιλείς superilles της Βαρκελώνης , ή «superblocks», είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός αστικού σχεδίου που θα μπορούσε να έχει ωφεληθεί από τη μοντελοποίηση δεδομένων στα στάδια σχεδιασμού, σύμφωνα με την Bonet.

Από το 2014 η πόλη δημιουργεί μίνι γειτονιές όπου η στάθμευση μέσω της κυκλοφορίας και στους δρόμους είναι εντελώς απαγορευμένη, με στόχο τη δημιουργία ενός «δικτύου πράσινων κόμβων και πλατειών όπου οι πεζοί έχουν προτεραιότητα». Τα σούπερ μπλοκ προβλήθηκαν επίσης ως ένας τρόπος για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία ευθύνεται άμεσα για περισσότερους από 1.000 θανάτους στη Βαρκελώνη κάθε χρόνο.

Όταν, όμως, οι δημοτικές αρχές ανέθεσαν στο Κέντρο Υπολογιστών της Βαρκελώνης (BSC) - τη δημόσια ερευνητική οντότητα πίσω από το MareNostrum - να αναλύσει πόσο επιτυχημένο ήταν το πρόγραμμα superblock, ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι ο αντίκτυπός του στις εκπομπές ήταν αμελητέος.

«Η ποιότητα του αέρα μέσα στα ίδια τα superblocks είναι καλύτερη, αλλά η ρύπανση έχει αυξηθεί στους παρακείμενους δρόμους στους οποίους έχει μετατοπιστεί η κυκλοφορία των εκτοπισμένων αυτοκινήτων», είπε η Bonet. «Δεν σημαίνει ότι τα superblocks είναι κακά - είχαν θετικό αντίκτυπο σε άλλους τρόπους — αλλά δείχνει ότι δεν είναι η λύση όλων όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, επομένως πρέπει να τα συνδυάσουμε με άλλες πολιτικές εάν θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές».

Η πόλη ελπίζει ότι το ψηφιακό δίδυμό της θα βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων σεναρίων επισημαίνοντας τα τυφλά σημεία πριν να είναι πολύ αργά.

«Πιστεύω αληθινά στη διόρθωση λαθών, αν τα έχεις κάνει, αλλά στον κόσμο της τοπικής πολιτικής αυτό είναι συχνά περίπλοκο και η επίλυση του προβλήματος απαιτεί χρόνο», είπε ο Bonet.

Η Βαρκελώνη χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή το σχέδιο για να εξετάσει πώς μπορεί να πλησιάσει τη δημοφιλή ιδέα της πόλης των 15 λεπτών , η οποία προτείνει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια ή με το ποδήλατο από το σπίτι τους.

«Χρησιμοποιώντας δημόσια δεδομένα, αναπτύσσουμε έναν διαδραστικό χάρτη που παρακολουθεί τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες και μας επιτρέπει να δούμε ποια σημεία της πόλης δεν εξυπηρετούνται», δήλωσε ο ερευνητής της BSC Patricio Reyes. «Μπορούμε να δούμε πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη σε ένα μέρος της πόλης ή αν υπάρχει ανεπαρκής αριθμός κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας σε άλλο».

Ο Reyes είπε ότι το πρόγραμμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των τάσεων του gentrification - με βάση τον αριθμό των ξενώνων που προσφέρονται σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, για παράδειγμα - ή για τον προσδιορισμό των περιοχών που δεν έχουν καλή πρόσβαση στη μεταφορά.

Μια περιοχή με μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία απαιτεί ιδιαίτερη υποδομή. ο υπερυπολογιστής μπορεί να συνυπολογίσει αυτές τις μετρήσεις για να «εξετάσει πραγματικά την προσβασιμότητα εντός της πόλης», είπε ο Ρέγιες.

Δεν υπάρχει χρόνος για λάθη

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη NASA το 2010 για τη βελτίωση μιας προσομοίωσης μοντέλου ενός διαστημικού σκάφους, η ψηφιακή δίδυμη ιδέα χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την ανάπτυξη θεραπείας για καρδιοπαθείς και από την ενεργειακή βιομηχανία για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών των σταθμών παραγωγής ενέργειας .


Μια πιο προσεκτική ματιά στα rack του υπερυπολογιστή MareNostrum | BSC-CNS

Η προσέγγιση δεν είναι παγκοσμίως δημοφιλής: Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι προσδίδει έναν αδικαιολόγητο αέρα αλάθητου στα δεδομένα και την τεχνολογία και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

Αλλά οι πολεοδόμοι αντιτίθενται ότι το εργαλείο επιτρέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερη συμμετοχή από τους ίδιους τους κατοίκους.

Το σχέδιο της Βαρκελώνης χρησιμοποιεί OpenStreetMap, τεχνολογία ανοιχτής πρόσβασης — κάτι που είπε ο Reyes είναι σύμφωνο με την αρχή της επιστήμης των πολιτών που υποστηρίζεται από την ΕΕ , η οποία ενθαρρύνει την ευρεία συμμετοχή στην έρευνα.

Επιτρέπει επίσης στους κατοίκους να συμμετέχουν χρησιμοποιώντας τα ίδια δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις σχεδιασμού ή να προτείνουν τις δικές τους, είπε ο Bonet.

"Οι άνθρωποι θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να δουν τι υποδομή υπάρχει γύρω από την πόλη και να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να αναρωτηθούν, για παράδειγμα, γιατί ορισμένες γειτονιές έχουν ίσως καλύτερες υπηρεσίες από τις δικές τους", είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει να βάλει ένα τέλος στο " επιλογές που βασίζονται στις ιδιοτροπίες ενός πολιτικού αντί της αποτελεσματικότητας».

Ο Bonet υποστήριξε ότι το πρόγραμμα είναι επίσης το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουν οι πόλεις, καθώς επιδιώκουν να κάνουν τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση επειγουσών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία δεν έχουμε πλέον χρόνο να κάνουμε λάθη», είπε. «Για να επιτύχουμε τους στόχους [κλιματικά] του 2030, να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050... πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά την πρώτη φορά».

Για να γίνει αυτό, οι πόλεις χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ, πρόσθεσε.

«Οι πόλεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να καινοτομήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Bonet. «Αλλά τα ταμεία του δήμου έχουν όρια και χρειαζόμαστε βοήθεια, όχι μόνο με κονδύλια, αλλά με μια θέση στο τραπέζι όπου αποφασίζουν πώς θα διανείμουν αυτά τα κονδύλια»."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.