Τρίτη 4 Απριλίου 2023

8 βιβλία για αυτούς που αναζητούν την αστική καινοτομία


#Δημοσιεύθηκε στο Bloomberg  city Network

Θέλετε να διαβάσετε για να δείτε νέες τάσεις σχετικά με το πώς να λύσετε προβλήματα στις πόλεις; 
Δείτε την τελευταία λίστα νέων βιβλίων του Bloomberg Cities για αστικούς καινοτόμους. Είτε ψάχνετε για μαθήματα ηγεσίας, συμβουλές για να προσελκύσετε τους κατοίκους με νέους τρόπους ή απλώς για να βρίσκετε έμπνευση για ένα νέο αστικό όραμα , υπάρχει ένα βιβλίο εδώ για εσάς.

Hyperlocal: Place Governance in a Fragmented World , των Jennifer S. Vey και Nate Storring 

Κάθε πόλη είναι το άθροισμα των μικρότερων τμημάτων της: των γειτονιών, των επιχειρηματικών περιοχών και των τοπικών θεσμών που αγκυροβολούν την καθημερινή ζωή για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί. 
, η Jennifer S. Vey του Ινστιτούτου Brookings και ο Nate Storring του Project for Public Spaces εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η διοίκηση και η διαχείριση σε αυτά τα μέρη στις πόλεις - που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεικνύουν τις ανισότητες. Στόχος τους είναι να «προκαλέσουν νέα σκέψη για το πώς, γιατί και για ποιον έχει σημασία η διακυβέρνηση του τόπου, και να αναδείξουν πρακτικές και μοντέλα για τη δημιουργία πιο συνδεδεμένων, ζωντανών και χωρίς αποκλεισμούς κοινοτήτων».


Ενώ οι πόλεις της επιστημονικής φαντασίας των ταινιών της Marvel δεν υπάρχουν στην πραγματική ζωή, η πολεοδόμος Johanna Hoffman λέει ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από το να φανταστούμε αν υπάρχουν. 
Η επιστημονική φαντασία είναι μια μορφή «κερδοσκοπικού μέλλοντος», μια ιδέα από τον κόσμο του σχεδιασμού που η Χόφμαν λέει ότι οι ηγέτες των πόλεων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αμφισβητήσουν τη σκέψη του status quo και να τους εμπλέξουν τους κατοίκους σε έναν νέο διάλογο σχετικά. . . . . με το τι θέλουν να γίνει η πόλη τους. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία πέρα ​​από την επιστημονική φαντασία. Ο Χόφμαν περιγράφει πώς η μυρωδιά του βρώμικου αέρα το 2050 βοήθησε να πειστούν οι υπουργοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια. «Τα κερδοσκοπικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμοι τρόποι πρόκλησης συζήτησης», λέει ο Χόφμαν.«Πρόκειται για την ανάλυση των προβλημάτων από το ερώτημα "Ποιό είναι το πρόβλημα;" στο «Τι είναι δυνατό;»». 

How to Make an Entrepreneurial State: Why Innovation Needs Bureaucracy , των  Rainer Kattel, Wolfgang Drechsler, Erkki Karo

Δεν ακούς συχνά για την «γραφειοκρατία» και την «καινοτομία» στην ίδια πρόταση. Αλλά οι καθηγητές δημόσιας καινοτομίας Rainer Kattel, Wolfgang Drechsler και Erkki Karo υποστηρίζουν ότι πάνε χέρι-χέρι όταν οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα συνδέονται με τη δημιουργία, τη χρηματοδότηση, τη ρύθμιση και την προμήθεια καινοτομιών. Για να δεις πώς, κοιτάζουν πίσω στα τέλη του 1800 για να πουν την ιστορία του γερμανικού οργανισμού που έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της κβαντικής φυσικής. Και βρίσκουν σύγχρονα παραδείγματα «γραφειοκρατιών καινοτομίας» στη σουηδική Vinnova και στην Κυβερνητική Ψηφιακή Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Co-Cities: Καινοτόμες Μεταβάσεις προς Δίκαιες και Αυτοσυντηρούμενες Κοινότητες 
Από τη Sheila R. Foster και τον Christian Iaione

Σχεδόν πριν από μια δεκαετία, η Sheila R. Foster και ο Christian Iaione συμμετείχαν σε μια πρωτοποριακή προσπάθεια στη Μπολόνια της Ιταλίας, για να επανεξετάσουν τη διακυβέρνηση των δημοσίων χωρών της πόλης, χρησιμοποιώντας «συμφωνίες συνεργασίας» για να δώσουν σε ομάδες κατοίκων, μη κερδοσκοπικούς. οργανισμούς και άλλους την ευθύνη για φροντίδα και συντήρηση οτιδήποτε, από παγκάκια πάρκων μέχρι εγκαταλελειμμένα κτίρια. 
Εδώ, οι συγγραφείς εξετάζουν παρόμοια μοντέλα συνεργατικής διακυβέρνησης σε περισσότερες από 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο, εντοπίζοντας ένα κοινό πλαίσιο για προσεγγίσεις «συν-πόλης» που τους φέρνουν κατοίκους στην τοπική επίλυση προβλημάτων με νέους καινοτόμους τρόπους.

Ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός: Πώς να αναζωπυρώσετε την κοινωνική και πολιτική φαντασία
Του Geoff Mulgan

Σε έναν κόσμο με μεγάλα προβλήματα, ο Geoff Mulgan βλέπει μια κρίση φαντασίας να υπονομεύει την αναζήτηση λύσεων. Εδώ, ο Mulgan, καθηγητής στο University College του Λονδίνου, καλεί πολιτικούς ηγέτες, ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς καινοτόμους και άλλους λύτες προβλημάτων να επαναφορτίσουν τις ικανότητές τους για να φανταστούν ένα καλύτερο μέλλον και παρέχει ένα πλαίσιο για το πώς να κάνουν.

Του John Lorinc

Η αμφιλεγόμενη και τελικά ματαιωμένη προσπάθεια της Google να μετατρέψει μέρος της προκυμαίας του Τορόντο σε test bed «έξυπνης πόλης» είναι το σημείο εκκίνησης για αυτό το βιβλίο του δημοσιογράφου John Lorinc, ο οποίος κάλυψε το έργο. Ο Lorinc αποκαλύπτει τόσο τη διαφημιστική εκστρατεία όσο και την αυθεντική υπόσχεση της τεχνολογίας να βελτιώσει τα πάντα, από τον φωτισμό του δρόμου μέχρι την ποιότητα του νερού στις πόλεις, με παραδείγματα από τη Βαρκελώνη , τη Νέα Υόρκη , το Λος Άντζελες και άλλες πόλεις.

Του Michael Fraser και Brent Ewig

Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι ηγέτες των πόλεων σε όλες τις ΗΠΑ έγιναν βασικοί παίκτες σε μια άνευ προηγουμένης εκστρατείας για τη δημόσια υγεία, ενδυναμώνοντας τα νοσοκομεία και τις προσπάθειες προσέγγισης για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι κατά του COVID-19. 
Αυτό το βιβλίο των Michael Fraser και Brent Ewig, ηγέτες της ΕΕ Αξιωματούχων της Πολιτείας και της Εδαφικής Υγείας και της ΕΕ Διευθυντών Εμβολιασμού, εξετάζει αυτές τις προσπάθειες ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας εμβολιασμού σε κάθε γωνιά του Έθνους. Η εστίασή τους είναι να αναλύσει τι λειτούργησε και τι όχι σε ένα κατακερματισμένο σύστημα δημόσιας υγείας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία , σε κρατικό και τοπικό επίπεδο. 

Των Mariana Mazzucato και Rosie Collington

Το τελευταίο βιβλίο της οικονομολόγου Mariana Mazzucato ασχολείται με τη βιομηχανία συμβούλων, υποστηρίζοντας ότι η υπερβολική εξάρτηση από συμβούλους έχει στραγγίσει τις κυβερνήσεις από τις δεξιότητες και την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. 
Εάν οι ηγέτες του δημόσιου τομέα θέλουν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους, υποστηρίζουν την ίδια και τη συν-συγγραφέα Rosie Collington, θα πρέπει να επενδύσουν εσωτερικά στις δυναμικές δυνατότητες της δημόσιας υπηρεσίας τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.