Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Ηράκλειο : 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο YALE


Το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, είναι γεγονός. 

Από τις 3 έως τις 5 Μαΐου, η πόλη της Ηρακλείου θα φιλοξενήσει μία πολυδιάστατη πολιτιστική εκδήλωση, που προβάλλει και συνδέει τις καταβολές της Κρητικής δίαιτας με τη σύγχρονη ιστορία και τις ανεκτίμητες γαστρονομικές παραδόσεις της Κρήτης. Η πολιτιστική και περιβαλλοντική αειφορία της τοπικής διατροφής θα αναδειχθεί από τη θεματολογία του Συμποσίου, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα από ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει τους τομείς της διατροφικής αξίας, της επιστημονικής έρευνας και της υγείας. Ταυτόχρονα, το Συμπόσιο θα τιμήσει τη σοφία των προγόνων, που μεταδίδεται ανά τους αιώνες, και διαχειρίζεται την τροφή ως φάρμακο και θεμέλιο λίθο της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ευεξίας.

Στο πλαίσιο αυτό, και κατά τη διάρκεια των 3 ημερών του Συμποσίου, που διεξαγάγει υψηλού κύρους ομιλίες, ενώ θα παρευρεθούν ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι θεσμών και σημαντικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής της Κρήτης. Το Συμπόσιο θα προσφέρει επίσης στους επισκέπτες του μια παράλληλη δράσεων, με βιωματικές εμπειρίες, επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και γευστικές εμπειρίες των τοπικών πρώτων υλών, ενώ θα φιλοξενήσει κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου της διατροφής και των τροφίμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως o Prisco Piscitelli, Έδρα της UNESCO στην Αγωγή Υγείας και την Αειφόρο Ανάπτυξη, o Jean-Claude Moubarac, Faculté de Médecine Université de Montréal, o Rick Smilow, Διευθύνων Σύμβουλος, Ινστιτούτο Μαγειρικής Συγγραφής, Εκπαίδευση της Νέας, Lindon, Υόρκη Bill,

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού και Πρόεδρος του Α.Ο.Τ.Α ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΕ , Γεώργιος Σισαμάκης, υπογράμμισε: «Το 1ο σημαντικό Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο. Για ένα τριήμερο, η πόλη μας που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κλάδου, και θα φιλοξενήσει διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστημονικής και επαγγελματικής γαστρονομικής κοινότητας. Μιλώντας για την κρητική γαστρονομία μιλάμε για τον κρητικό τρόπο ζωής, την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και αυτό ακριβώς είναι το κέρδος για το Ηράκλειο, την Κρήτη».

Στόχος του Συμποσίου, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό για τα επόμενα χρόνια στη Ν.Α. Ευρώπη, είναι η ανάδειξη της Κρητικής Γαστρονομίας ως κύριος παράγοντας μίας ισορροπημένης – υγιεινής ζωής, του ρόλου των εκλεκτών πρώτων υλών και της αδιαμφισβήτητης υψηλής διατροφικής αξίας του ελαιόλαδου, καθώς και η δημιουργία ενός μοντέλου διατήρησης, αλλά και διάδοση των γαστρονομικών αυτών θησαυρών σε όλο τον κόσμο. κόσμος.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου τον Α.Ο.Τ.Α ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μ.Α.Ε και το Πανεπιστήμιο YALE, (YALE School of Public Health and Yale Hospitality), ενώ την συνολική επίβλεψη και επιμέλεια που έχει επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Γ.Γ του Ε.Ο.Τ Δημήτρη Φραγκάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.