Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ηράκλειο :Ανοιχτή Συζήτηση και Παρουσίαση Πλατφόρμας Συμμετοχικής Δημοκρατίας “λόκαλwatch”


Πως συμμετέχουν οι πολίτες στα κοινά σε Τοπικό επίπεδο ;
Πως στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία οι πολίτες επηρεάζουν τις αποφάσεις των εκλεγμένων ;
Μπορεί η κοινωνία των πολιτών να συνδιαμορφώνει τη ζωή της πόλης ;
Μπορούν οι ψηφιακές πλατφόρμες να βοηθήσουν την αλληλεπίδραση πολιτών και εκλεγμένων αντιπροσώπων ;
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου  «Ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας – λόκαλwatch » , το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Active Citizens Fund στην Ελλάδα» , το Vouliwatch με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και του Α.Ο.Τ.Α ΗΡΑΚΛΕΙΟ Α.Ε. . . σας προσκαλούμε στην Ανοιχτή Συζήτηση – Παρουσίαση Πλατφόρμας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 29 Ιουνίου στις 12.30 μμ – 14.00 μμ στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.         

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν 

  • ο Διευθυντής του Vouliwatch, Στέφανος Λουκόπουλος
  • ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, και 
  • ο Γενικός Διευθυντής ΑΟΤΑ Ηράκλειο ΑΕ Μοχιανάκης Κωστής    

Η πολιτική συμμετοχή και η εποπτεία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αρχών από τους πολίτες είναι θεμελιώδεις αρχές για μια στέρεη, δίκαιη και πραγματικά ανοιχτή δημοκρατία.    

Ο στόχος  του έργου «λόκαλwatch» είναι η διαδικτυακή, καινοτόμα πλατφόρμα και τα συμμετοχικά της εργαλεία, στα πρότυπα του Vouliwatch , να λειτουργήσει σαν γέφυρα επικοινωνίας, έλεγχος και συμμετοχή ανάμεσα στους/τις δημοτές και τον Δήμο Ηρακλείου και να προωθήσει τους πολίτες την έννοια των ενεργών . και των ανοιχτών Δήμων.   

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

12.30 – 12.40 :  Γιώργος Σισαμάκης , Αντιδήμαρχος  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου • Χαιρετισμός

12.40 – 13.10 :  Στέφανος Λουκόπουλος , Διευθυντής Vouliwatch •  Παρουσίαση Localwatch και Εργαλείων Πλατφόρμας

13.10 – 13.30 : Κώστας Μοχιανάκης , Γενικός Διευθυντής ΑΟΤΑ Ηράκλειο ΑΕ • Δημοκρατική Συμμετοχή και Ανοιχτότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

13.30 – 14.00 :Ερωτήσεις και Συζήτηση με το κοινό

* Θα προσφερθούν καφές, χυμός, κρύο τσάι και αλμυρά εδέσματα με τοπικά προϊόντα.

«Στόχος του έργου Localwatch είναι να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή, καινοτόμα πλατφόρμα, στα πρότυπα του Vouliwatch, που θα λειτουργήσει σαν γέφυρα επικοινωνίας, ελέγχου και συμμετοχής ανάμεσα στους δημοτές και 4 μεγάλους Δήμους της Ελλάδας: ΑθήναΘεσσαλονίκηΗράκλειοΠάτρα . 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ LOCALWATCH

Ποια είναι η πιο πρόσφατη εφαρμογή που κατεβάσατε στο κινητό σας;

Πόσο χρόνο περνάτε περισσότερο στο κινητό σας την ημέρα και σε τι αφιερώνεται κυρίως αυτός ο χρόνος;

Σήμερα, η ψηφιακή μας ζωή καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χρόνο από τη φυσική. Ιδίως μετά το lockdown και την απομόνωση που επέβαλε η πανδημία.

Σκρολάρουμε στα SoMe και αλληλεπιδρούμε με φίλους και αγνώστους, με γελάκια, καρδούλες ή θυμωμένες φατσούλες.

Κάνουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ, αγοράζουμε τα νέα μας βιβλία και φλερτάρουμε διαδικτυακά. Όλη μας η ζωή και οι βασικές της δραστηριότητες έχουν μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, εκτός από μία!

Ποια να είναι η μόνη που ακολουθεί ασθμαίνοντας;

Αυτή του ενεργού πολίτη.

Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωθούμε, να σχολιάσουμε, να ψηφίσουμε και να δραστηριοποιήσουμε πολιτικά. Κι όμως, τις χρησιμοποιήσαμε στο ελάχιστο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πολιτική συμμετοχή και η εποπτεία των αντιπροσώπων μας είναι θεμελιώδεις αρχές για μια στέρεη, δίκαιη και πραγματικά ανοιχτή δημοκρατία.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, οι ηγεσίες απέτυχαν ή απέφυγαν στο να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες διευκόλυνσης της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, γεγονός που μας οδήγησε να αισθανόμαστε απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι, «χωρίς φωνή» ακόμα και απαθείς.

Το υψηλότερο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα και Ευρώπη, καταδεικνύει την ανάγκη επιστράτευσης καινοτόμων συμμετοχικών μέσων για να ξανακερδίσει η δημοκρατία τη θέση της στον νου και την καρδιά των πολιτών.

Το Localwatch έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη με μια απλή και καινοτόμα πλατφόρμα που θα φέρει τους δημότες κοντά στους Δήμους τους.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση, η οικονομική ανασφάλεια και τώρα ο φόβος για την ίδια τη ζωή, οδηγεί μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας στην εσωστρέφεια, στην κατάθλιψη και την απάθεια, η τεχνολογία μπορεί να γίνει ο σύμμαχος μας για να ανακτήσουμε το αίσθημα της συλλογικής δράσης, να νιώσουμε ότι ακουγόμαστε, ότι κάνουμε διαφορά, ότι οι εκπρόσωποί μας εκτιμούν, ότι αν ενημερωνόμαστε και δίνουμε λίγο – πολύ λίγο – από τον χρόνο μας για να προσφέρουμε τη γνώμη μας και την κρίση μας στην πολιτική, μπορούμε να δούμε τη ζωή. μας αλλάζει προς το καλύτερο και τη Δημοκρατία μας να δυναμώνει.”

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.