Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ηράκλειο : Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας στο δίκτυο "Δημιουργικές πόλεις" της UNESCO


Στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Δημιουργικών Πόλεων»  (Creative Cities) της UNESCO εντάχθηκε το Ηράκλειο, στον τομέα της Γαστρονομίας, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για πολύ σημαντική επιτυχία και ταυτόχρονα για δικαίωση του σχεδιασμού που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο να καθιερωθεί ως ένας βιώσιμος γαστρονομικός προορισμός διεθνούς επιπέδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2023 το Ηράκλειο  είναι μια από τις  εφτά πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο που αναγνωρίστηκαν ως Δημιουργικές Πόλεις Γαστρονομίας της UNESCO.

Η διάκριση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των στελεχών της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Ηράκλειο ΜΑΕ».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Η αναγνώριση του Ηρακλείου ως Δημιουργική Πόλη  Γαστρονομίας της UNESCO έρχεται ως επιβράβευση της επιλογής μας να θέσουμε την γαστρονομία και την αγροδιατροφή του τόπου μας στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής μας και επιβεβαιώνει ότι η ανάδειξη της κρητικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων  μπορεί και πρέπει να αποτελέσει  βασικό άξονα στην στρατηγική για την ενδυνάμωση του τουριστικού brand του Ηρακλείου».

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού - Ψηφιακού Μετασχηματισμού-Ολοκληρωμένης  Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Το Ηράκλειο είναι ένας πολυδιάστατος τόπος  με ιστορία και συνεχή πολιτιστική παρουσία 5.000 ετών που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις αστικής ανάπτυξης με όρους αειφορίας  και ανθεκτικότητας. Η ανακήρυξη μας από την UNESCO ως πόλη γαστρονομίας και η συμμετοχή μας στο δίκτυο «Δημιουργικές πόλεις» (Creative cities)  είναι ιδιαίτερη τιμή για μας. Δεσμευόμαστε  να συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια να συστήσουμε την μοναδικότητα της κρητικής κουζίνας και του Κρητικού τρόπου ζωής σε όλο τον κόσμο ενισχύοντας την τουριστική ταυτότητα του Ηρακλείου  και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την  Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα και τα στελέχη της Επιτροπής,  που από την αρχή της σύνταξης του φακέλου στάθηκαν δίπλα μας με καίριες προτάσεις και συμβουλές ώστε να κατατεθεί μια ανταγωνιστική υποψηφιότητα, αλλά και το Δήμο Θεσσαλονίκης, την 1η πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο, για την στήριξή του»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Αικατερίνη Τζιτζικώστα δήλωσε: «Η υποψηφιότητα του Ηρακλείου ξεχώρισε καθώς ήταν μια πρόταση πολύπλευρη, με εθνική και διεθνή διάσταση, αλλά και με μια σύγχρονη αειφορική ματιά για την γαστρονομία που αποτελεί προτεραιότητα της UNESCO».

Μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο εκδήλωση παρουσίασης της ένταξης της πόλης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO.

«Οι πόλεις στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων μας πρωτοστατούν όσον αφορά την ενίσχυση της πρόσβασης στον πολιτισμό και την ενίσχυση της δύναμης της δημιουργικότητας για την αστική ανθεκτικότητα και ανάπτυξη», λέει η Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO.

Ένα επερχόμενο έγγραφο πολιτικής – «The added value of the UNESCO Creative Cities Network at local, national and international level» – θα επισημαίνει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στην επίτευξη της Ατζέντας 2030, ενώ θα καταδεικνύει τρόπους με τους οποίους η UNESCO υποστηρίζει το UCCN μέλη με την προώθηση του διαλόγου, της ομότιμης μάθησης και της συνεργασίας.

Οι νέες Δημιουργικές Πόλεις προσκαλούνται να συμμετάσχουν στο Ετήσιο Συνέδριο του 2024 UCCN (1 - 5 Ιουλίου 2024) στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με θέμα «Φέρνοντας τη νεολαία στο τραπέζι για την επόμενη δεκαετία».

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη του Ηρακλείου επίσης είναι μέλος του δικτύου πόλεων της Unesco "Οι πόλεις που μαθαίνουν".
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.