Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Πάτρα : Από την οργάνωση επιτυχημένων "γεγονότων" στο σχεδιασμό του αναπτυξιακού οράματος

Ανδριάνα Ζερβού.
Οικονομολόγος, MSc στο Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες. 
Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Πατρέων

Το αναπτυξιακό όραμα στο δρόμο της υλοποίησης. Το παράδειγμα της διoργάνωσης του  "Super Rally"

« …με τη λέξη οράματα εννοώ τη νοητική σύλληψη μιας μελλοντικής κοινωνίας που εμψυχώνει αυτό που τώρα κάνουμε, μιας κοινωνίας στην οποία ένα αξιοπρεπής άνθρωπος ίσως θα ήθελε να ζήσει» Νόαμ Τσόμσκι

Η Πάτρα, η πάλαι ποτέ βιομηχανική πόλη, δείχνει να βρίσκει εμπράκτως τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της, με την ανάληψη της πρωτοβουλίας της διοργάνωσης της Harley Davidson, και την κεφαλαιοποίηση των όποιων ωφελειών στην κατεύθυνση ανάδειξης της Πάτρας ως αστικός τουριστικός προορισμός αλλά και της τοποθέτησης της στο χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η Πάτρα μπαίνει στο βιβλίο Γκίνες μετά τη διέλευση 2.900 μοτοσικλετιστών από την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Απίστευτη εικόνα για χιλιάδες θεατές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την γέφυρα. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση προβολής της πόλης και της χώρας στο εξωτερικό. Κορυφώθηκε, δε, το Super Rally 2010, η ετήσια ευρωπαϊκή συνάντηση Χαρλεάδων που έχει φέρει περισσότερους από 7.000 μηχανόβιους από ολόκληρη την Ευρώπη για λίγες μέρες στην Πάτρα, με το διαγωνισμό μηχανής των καλύτερων και πιο εντυπωσιακών μοντέλων. Διάφορα events έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης. Ανάσα για την τοπική αγορά αλλά και τις γύρω περιοχές. Πραγματικό πανδαιμόνιο, από τους χιλιάδες χαρλεάδες αλλά και το κόσμο που ξεχύθηκε στους δρόμους να δει από κοντά τις θρυλικές μηχανές. Η Πάτρα τολμά και αποδεικνύει στην πράξη ότι θέλει και μπορεί να αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Υπό συνθήκες κρίσης, πολιτικο-οικονομικής, με συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της πόλης αλλά και σε συνδυασμό με την επιτακτική αναγκαιότητα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλεται από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», οι πόλεις μέσα από καινοτόμα μοντέλα συμμετοχικής διακυβέρνησης και δημοκρατίας αλλά κυρίως μέσα από την υιοθέτηση συλλογικής νοοτροπίας, οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία και να αποκτήσουν εκείνη τη σύγχρονη και δημιουργική τοπική φυσιογνωμία και συνείδηση. Πόλεις με ταυτότητα, σχέδιο και προσανατολισμό. Η κατάκτηση και η εδραίωση αυτής της τοπικής φυσιογνωμίας μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ενεργητικής στήριξης ενός σχεδίου δημιουργικής αναμόρφωσης του τοπικού γίγνεσθαι, που θα μετασχηματίσει και θα μεταμορφώσει το παρόν με το βλέμμα στο μέλλον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη μιας τοπικής αναπτυξιακής, πολιτιστικής πολιτικής όπου θα την υπηρετεί με συνέπεια λόγων και έργων.

Πολιτισμός- Αθλητισμός-Τουρισμός, τρία μεγάλα κομμάτια στο πάζλ του αναπτυξιακού προσανατολισμού των πόλεων. Μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και να αποτελέσουν τα ισχυρά θεμέλια που θα θέσουν μια ολόκληρη περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης προς το συμφέρον των πολιτών. Η διοργάνωση της Harley Davidson στην Πάτρα, αποτελεί αδιαμφισβήτητο δείγμα γραφής ότι η Πάτρα και θέλει και μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ευκαιρία για την πόλη, πρόκληση για τους τοπικούς άρχοντες.

Το όραμα, όμως, πάντοτε ανάγεται στην ηγεσία. Οι άνθρωποι προσβλέπουν στους ηγέτες τους για όραμα και κατεύθυνση. Αν και η ηγεσία πρέπει να μεριμνά για τη συμμετοχή των ανθρώπων –αναγκαία προϋπόθεση- στη διαμόρφωση των κατευθύνσεων, η τελική ευθύνη για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση του οράματος απόκειται στην ηγεσία και δεν μπορεί να μεταβιβασθεί σε άλλους. Η δε επιτυχία έρχεται από την επιλογή μιας ρεαλιστικής στρατηγικής και τη πιστή εφαρμογή της. Η επιλογή των συνεργατών που θα κληθούν, με αίσθημα βαθιάς ευθύνης, να κάνουν πράξη το σχεδιασμό προς όφελος του γενικού καλού, είναι ευθύνη της ηγεσίας και μόνο αυτής .

Δείτε video (Youtube) από το Super Rally





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.