Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Malmo : Γιατί ήταν υποψήφια πόλη για το Sustainable City Award ; (2)

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στο παράδειγμα της πόλης Malmo ως υποψήφια πόλης για το βραβείο Sustainable City Award.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το δεύτερο μέρος απο το περιβαλλοντικό σχέδιο της πόλης του Malmo που βοήθησε τη πόλη να είναι υποψήφια για βράβευση.
Συγκεκριμένα παρακάτω θα διαβάσετε για τον οικισμό Bo01 και τα κτήρια του.Την επιμέλεια του κειμένου έχει ο Μανώλης Τσαγκαράκης, οικονομολόγος, εργαζόμενος στο Δήμο Ηρακλείου

Eco-cycle

Ο στόχος μιας αειφόρου κοινωνίας είναι η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ελαχιστοποίηση όλων των πτυχών της ανακύκλωσης. Όλα τα κτίρια έχουν πρόσβαση στην πηγή της διαλογής των απορριμμάτων, όπου τα απόβλητα τροφίμων διαχωρίζεται.
Τα απόβλητα των τροφίμων από τους περίπου 200 σκουπιδοφάγους από τους νεροχύτες μετατρέπεται σε ενεργειακά πλούσιο βίο-αέριο για παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Η «άλεση» τροφίμων είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των κατοίκων.
Υπάρχει επίσης ένα σύστημα απορριμμάτων στην περιοχή και το μόνο πράγμα που είναι ορατό στο σύστημα είναι οι σωλήνες πάνω από το έδαφος.. Τα απορρίμματα είναι περνάνε μέσω υπογείων σωληνώσεων, στα περίχωρα της περιοχής όπου αργότερα θα παραληφθούν από τα απορριμματοφόρα. Αυτό σημαίνει ότι τα φορτηγά δεν περνούν από καμία κατοικημένη περιοχή. Στο γραφείο του λιμανιού, μπορεί κάποιος να δει το σύστημα απορριμμάτων και την καταπακτή όπου αυτά αναρροφούνται στα φορτηγά.


Απολύμανση του εδάφους

Δεν πέρασε πολύς καιρός που το σύνολο της Bo01 περιοχής ήταν θάλασσα. Ωστόσο, οι μάζες χωμάτων από τις εργασίες τοποθετήθηκαν στη θάλασσα ώστε να μπαζωθεί με τις διάφορες βιομηχανίες να έχουν εγκαταστάσεις στην περιοχή. Κατά συνέπεια, ήταν αναγκαίο να προβούν σε καθαρισμό του εδάφους πριν από τη κατασκευή των σπιτιών ώστε να μπορούν να οικοδομηθούν χωρίς πρόβλημα. Σε ορισμένες περιοχές υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις τοξινών, καθώς και περίπου 10 000 τόνοι εδάφους αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας.
Το χώμα που είχε σκαφτεί ελέγχθηκε διεξοδικά και το 75% του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και πάλι στην περιοχή. Το υπόλοιπο 25% απολυμάνθηκε χημικά και βιολογικά. Σε πολλά μέρη, οι τομείς καθαρισμού ήταν αρκετά χαμηλοί ώστε να μπορέσει το παλιό χώμα να μπορεί να επικαλυφθεί από το νέο, καθαρό έδαφος.
Το νερό στα κανάλια της περιοχής αντλείται μέσα επειδή το κυρίως κανάλι είναι χτισμένο σκόπιμα λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έτσι ώστε το νερό να μην διαχέεται μέσω των μολυσμένων στρωμάτων του εδάφους. Αυτό έγινε για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης των τοξινών.

100% Τοπικά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η επίδραση μας για το κλίμα σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε λύσεις για το μέλλον. Οι ουδέτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επιβραβεύουν ότι στο ενεργειακό σύστημα της Bo01 είναι δυνατή η παροχή μιας ολόκληρης περιοχής της πόλης με 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε τοπικό επίπεδο. Η περιοχή προσφέρει τρόπους για τους ανθρώπους να ζήσουν με βιώσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς και παράλληλα να εξοικονομούν πόρους.

Η Bo01 περιοχή είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για το μέλλον και η περιοχή έχει λάβει μεγάλη διεθνή προσοχή. Ο στόχος της περιοχής είναι να έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αλλά την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο άνεσης. Θέλουν να ζήσουν καλά, ακόμη και αν πρέπει να εξοικονομήσουν ενέργεια. Ο καλύτερος κλιματισμός και τα πιο αποδοτικά κτίρια έχουν οδηγήσει σε πολύ λιγότερη κατανάλωση ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση σε σχέση με τον μέσο όρο για κάθε σπίτι. Οι κάτοικοι μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις κλιματικές συνθήκες στο εσωτερικό μεμονωμένα χρησιμοποιώντας διαφορετικές λύσεις.

Ήλιος, ο άνεμος και το νερό

Στην Bo01 περιοχή, οι ενεργειακές λύσεις είχαν ήδη ενσωματωθεί στα κτήρια στο αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα. Όταν το μείγμα ενεργειακών λύσεων στο περιβάλλον, το συνολικό αποτέλεσμα είναι πιο οπτικά ικανοποιητικό. Υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες, ηλιακές κυψέλες και υπόγειες θερμικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Στην Bo01 περιοχή, υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες της Σουηδίας η οποία προμηθεύει την περιοχή με ηλεκτρική ενέργεια.
Εκεί υπάρχουν 1 400 m2 ηλιακών συλλεκτών που απορροφούν τη θερμότητα από τον ήλιο και ζεσταίνουν το νερό στους σωλήνες του πάνελ. Το νερό στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού στα καλοριφέρ και στις βρύσες. Τα 120 m2 των ηλιακών κυψελών από τα συνολικά 1400 m2 είναι δεσμευμένα στο να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια συμπληρωματικά με την ανεμογεννήτρια. Οι ηλιακές κυψέλες τοποθετούνται σε ημι-διαφανείς γυάλινες οροφές που αφήνουν να περάσει το φως μέχρι τα μπαλκόνια κάτω. Μια αντλία νερού αντλεί ενέργεια από τα φυσικά αποθέματα του νερού. Το σύστημα αποθηκεύει ζεστό νερό από το καλοκαίρι για τη θέρμανση κτιρίων και νερού το χειμώνα και κρύο νερό από το χειμώνα για την ψύξη των κτιρίων το καλοκαίρι.

Η πράσινη πόλη

Η φύση είναι παρόν σε όλες τις περιοχές της πόλης χάρη στο συνειδητό προγραμματισμό. Υπάρχει πλούσια και ποικίλη βλάστηση σε πάρκα, στα ναυπηγεία, κατά μήκος των δρόμων και στις πλατείες έχει θετική επίδραση στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών. Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά τον διαθέσιμο χώρο και την προώθηση της βίο-ποικιλότητας. Οι φυσικές περιοχές αποθηκεύουν τα όμβρια ύδατα.
Η σκληρές επιφάνειες δεν διαποτίζονται από όμβρια ύδατα και τα σπίτια πρέπει να έχουν πράσινες επιφάνειες, όπως πράσινες στέγες και πράσινους τοίχους. Οι πράσινες στέγες είναι επίσης καλές για το τοπικό κλίμα. Από όπου και να βρίσκεται κάποιος, μπορεί να δει ένα όμορφο παράδειγμα για την οροφή που είναι πράσινο με λουλούδια (sedum).
Στον Bo01 χώρο, υπάρχει μια στρατηγική για όλα τα φυτά και τα δέντρα στις αυλές και στους κήπους. Για παράδειγμα, μερικά από τα φυτά που έχουν επιλεγεί για το νέκταρ της παραγωγικότητάς τους. Η σουηδική χλωρίδα ευδοκιμεί στη χώρα στους κήπους της περιοχής. Μεταξύ των αναρριχόμενων φυτών στους τοίχους, στους κήπους τύπου πεταλούδας και στις όμορφες γωνίες, τα άγρια ζώα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Υπάρχουν επίσης πολλά είδη πτηνών και νυχτερίδων που φωλιάζουν σε κουτιά στην περιοχή.

Ανοικτού τύπου σύστημα όμβριων υδάτων,

Το νερό της βροχής που πέφτει στην περιοχή δεν πέφτει μέσα στο αποχετευτικό σύστημα, όπως σε άλλες περιοχές. Εδώ, τρέχει σε κανάλια, λίμνες και βρύσες στην περιοχή πριν φτάσει στην περιοχή Öresund, είτε άμεσα είτε διερχόμενο από τα κανάλια μέσα στο αλμυρό νερό. Το σύστημα αυτό δεν είναι μόνο όμορφη λύση για τους κατοίκους, αλλά είναι επίσης καλό για το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, το νερό είναι βιολογικά καθαρό πριν φθάσει στο Öresund. Το να είναι κάποιος σε θέση να απολαύσει τη θέα του τρεχούμενου νερού από τα σπίτια ή τα διαμερίσματα ωφελεί επίσης την σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων.
Το ανοικτό σύστημα ομβρίων υδάτων στην περιοχή είναι μοναδική και εκτιμούνται ιδιαίτερα από τους κατοίκους και στους επισκέπτες, ιδιαίτερα από παιδιά. Το νερό στα κανάλια, τις λίμνες και τα σιντριβάνια προσφέρουν μια ποικιλία ψυχαγωγίας. Εάν οι λίμνες στεγνώνουν, ξαναγεμίζονται με σκοπό να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα.

Τα πάρκα

Το Ankarparken και το Daniaparken είναι δύο πάρκα της περιοχής. Στο Ankarparken υπάρχουν πολλοί βιότοποι, όπως τα έλη, άλση δρυός, οξιάς και άλση με πεύκα. Αυτοί οι βιότοποι είναι σαν μια έκθεση για το πώς μπορεί να μοιάζει η φύση έξω από την πόλη. Η βιότοποι επίσης προσελκύουν διάφορα είδη ζώων και μια ποικιλία από φυτά και ζώα.
Το Daniaparken προσφέρει πολλές δυνατότητες για να ακολουθήσει κάποιος τις αλλαγές στη φύση από εποχή σε εποχή. Το πάρκο έχει μια αυστηρή ακόμη συναρπαστική αρχιτεκτονική. Μια μεγάλη ράμπα οδηγεί σε ένα γιγαντιαίο πέτρινο τραπέζι. Ο χώρος έχει έναν ανοικτό χώρο όπου μπορείτε να απολαύσετε τις «κακές» καιρικές συνθήκες στη θυελλώδη das, αλλά και μια ήρεμη ημέρα σε καθιστικό χώρο δίπλα σε μια έκταση με πολυετή φυτά. Αυτό είναι ένα μέρος για ξεκούραση και χαλάρωση.

Μεταφορές

Η περιοχή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μελλοντικές ανάγκες για μεταφορά αλλά και να μειωθεί η εξάρτηση από το αυτοκίνητο. Η κυκλοφορία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο σύστημα μεταφορών της περιοχής.
Το Malmö έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να γίνει μια πόλη ποδηλάτου. Η πόλη έχει μίλια και μίλια καλής, γρήγορης και ασφαλής κατασκευή ποδηλατοδρόμων ώστε οι βόλτες με ποδήλατο να είναι εύκολες. Στο Δυτικό Λιμάνι μόνο υπάρχουν 8.185 μέτρα νέοι ποδηλατοδρόμοι που δένουν πολύ καλά στην περιοχή. Στο Malmö, τα πάντα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ποδήλατο!
Η ποδηλασία είναι μια από τις πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για να κυκλοφορήσει κανείς. Το ποδήλατο δεν ρυπαίνει, πιάνει ένα ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο και είναι ευεργετικό για την υγεία σας. Το ποδήλατο είναι σίγουρα η επιλογή της μεταφοράς του μέλλοντος στο Malmö.

Δημόσιες μεταφορές

Πολλές βελτιώσεις έχουν γίνει στο Δυτικό Λιμάνι, προκειμένου να βελτιωθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να γίνουν πιο ελκυστικά. Τα λεωφορεία έχουν υψηλή προτεραιότητα στα φανάρια, οι στάσεις λεωφορείων τώρα έχουν ράμπες, ηλεκτρονικά χρονοδιαγράμματα και παρέχουν προστασία από την κακοκαιρία. Υψηλότερης συχνότητας δρομολόγια για λεωφορεία είναι πλέον διαθέσιμα, που συνδέουν τα κεντρικότερα σημεία του Μάλμο με ζωτικούς τομείς στο Δυτικό Λιμάνι.
Έχουν καταβληθεί προσπάθειες για να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές στην περιοχή. Αυτό έχει συμβάλει στο να καταστούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ακόμη πιο βιώσιμα. Ήδη από το 2003, ένα πιλοτικό σχέδιο άρχισε όταν δύο αστικά λεωφορεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τροφοδοτούνται από ένα μείγμα αερίου υδρογόνου 8% από αιολική ενέργεια και 92% των καυσίμων των οχημάτων. Το έργο είναι πολύ επιτυχημένο και τα σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί το μείγμα καυσίμου σε περισσότερα λεωφορεία στο Malmö. Χάρη στη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών, είναι εύκολο να ζει κανείς στο Δυτικό Λιμάνι χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου.

4 σχόλια :

  1. ΤΕΚΤΑΙΝΩΜΕΝΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΣ ΠΕΔΙΟΥ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ

    Απόσπασμα εγγράφου.

    Σκόπιμα ή ΟΧΙ παρελήφθη ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοοούμενος όρος : Αναδάσωση - Αναδασωτέο.
    Εγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου, κατά την άποψη μας και Μαρμαροστρώθηκε - Σκυροστρώθηκε - Σκυροδετήθηκε - Τσιμεντοστρώθηκε μεγάλο μέρος του ερμητικά περιφραγμένου πάρκου εδώ και 2 - 3 έτη, κατά απόκλιση των νομολογιών ΣτΕ, Δικαστήριο το οποίο θεωρεί « ότι προκύπτει ως καταδικαστέα η παράλειψη επανόρθωσης τυχών βλαβών και ελλείψεων της Δασικής υφής του πάρκου ( ΣτΕ 677/2010 )» , σε διάσταση των απανταχού διακηρύξεων - δηλώσεων στα ΜΜΕ, προφανέστατα με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της Δασοκαλύψεως.
    -Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής έκτασης των 235 Στρεμ.; Από τόν ίδιο τον συντάξαντα αρχιτέκτονα μηχ. καθώς επίσης και από Δασολόγο Περιβαντολόγο, κατόπιν εμπεριστατωμένης αντιπαραβολής του τοπογραφικού σχεδίου με το φυτοτεχνικό. Έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και του Συν.τ.Π επιβεβαίωσαν για τον συγκεκριμένο ¨Ελεύθερο Χώρο¨ του Π.Α τον χαρακτηρισμό ¨δασική -αναδασωτέα έκταση¨ ο δε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρεσιών.
    Εν κατακλείδι μέχρι τη σήμερον ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αναδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» - ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ…………. ( 5,5 -6,000 κυβ.μέτρων ) στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού - Ιστορικού - Κοινόχρηστου Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
    www.asda.gr/elxoroi. Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. THE QUEST



    Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ 08 στό Πεδίον του Αρεως ως "Παράδεισος στις μακέτες" {τυχαίος ο τίτλος;;] και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.

    Ακόμη σε άλλο άρθρο της εφημερίδας "FREE SUNDAY" 24/10/10 αποτυπωνόταν ότι πίσω απο τα "ονόματα με τις εργολαβίες", στόν αποκαλούμενο "Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό" απασχολήθηκε το "Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών".

    Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι "ιδίοις όμμασι" πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, εν "κρυπτώ & παραβύστω" εδώ και 3 έτη, (αρχείο ψηφ.φωτό), Σφράγιση γής - ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ.....και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, που επικαλούνται!!!!!

    Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.

    Τουτέστιν ομιλούμε γιά περίπου, (1000/553), χονδρικά 2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε..................................τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

    ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ περαιτέρω.

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΗΜΙΤΕΛΗΣ - ΚΑΚΟΤΕΧΝΗ "Περιβαλλοντικά ΑΣΤΟΧΗ& Βιοκλιματικά ατελής" - ΔΑΠΑΝΗΡΗ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ "ΠΕΔΙΟΥ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ":

    ΣΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ πρώην ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Αθηνών-Πειραιώς, νυν Περιφέρεια "ΤΟ Πεδίον του Αρεως ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ" Νοε-Δεκ.2010.

    ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:

    "Εφαρμόστηκαν περιβαλλοντικές προδιαγραφές που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου".

    Και ενω ......."Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ":

    100 Στρέμματα πρασίνου μπορούν να κατακρατούν 4 τόνους σκόνης ετησίως.
    Η βλάστηση αντανακλά περίπου το 1/4της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μικρού μήκους. Από τα 3/4 που απορροφώνται, το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα, κι ένα μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται (μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη ακτινοβολία).
    Αντίθετα τά δομικά υλικά "BETON "Οπλισμένο σκυρόδεμα -Μαρμαροκυβολιθοστρώσεις" ανακλούν μόλις το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η υπόλοιπη μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία!!!!

    Σε αποθηκευμένη σελίδα στό site www.ecofinder.gr σε άρθρο του ΟΙΚΟ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.


    ΕΓΡΑΦΑΝ.................το ΕΤΟΣ 2008!

    πριν την ανάπλαση !!!!!!!!!!!!!

    08-10-2008 | ΠΑΡΚΑ... Α-ΠΑΡΚΑ - Το 70% δεν προσφέρει στο κλίμα της πόλης.

    "Δεν φτάνει που στην Αθήνα δεν έχουμε πάρκα, αυτά που έχουμε κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα. Η μικρή έκταση αλλά και η τσιμεντοποίησή τους τα κάνουν συχνά να λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές, που ανεβάζουν αντί να μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης.


    ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: Πάρκο πρότυπο. "Εχει πυκνή πολυώροφη βλάστηση που δέν διακόπτεται από δομικά στοιχεία"
    εξηγεί η καθ. κ.Σερέλη.

    ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ:
    παράδειγμα προς αποφυγήν

    "Ενα από τα χειρότερα ως προς την απόδοσή τους στο περιβάλλον της πόλης, πάρκα, είναι το Πεδίον του Αρεως (που, ωστόσο, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής) καθώς διαθέτει δίκτυο πλακοστρωμένων «δρόμων» και η βλάστησή του είναι αραιή. Οι μετρήσεις του εργαστηρίου έδειξαν ότι εντός του πάρκου η θερμοκρασία ήταν η ίδια με αυτήν του γύρω δομημένου χώρου. Φαίνεται μάλιστα ότι αντί το πράσινο να επιδράσει στο αστικό περιβάλλον, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Τα δομικά υλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν θερμότητα την οποία εκπέμπουν το βράδυ», εξηγεί η καθ. κ. Σερέλη-Χρονοπούλου. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για συμπαγές μπετόν σε αντίθεση με τα πορώδη υλικά. Οπως εξηγεί η κ. Σερέλη, για να αποδώσει το πράσινο πρέπει να είναι αρδευόμενο. Το ξηροφυτικό πράσινο χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να βοηθήσει στην ατμόσφαιρα της πόλης. Για παράδειγμα, ο Λυκαβηττός προσφέρει καλύτερες συνθήκες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις διπλανές περιοχές, αν και δεν έχει πυκνή βλάστηση ακριβώς γιατί πρόκειται για λόφο, οπότε το πράσινο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα κτίρια της πόλης."


    Πηγή: ΟΙΚΟ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Τάνια Γεωργιοπούλου.
    ................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ούτε καν το μπετόν»
    (Αλέξανδρος Τομπάζης)


    Ο Αλέξανδρος Τομπάζης μιλά αποκλειστικά στον Πέτρο Μπιρμπίλη
    Sun, 26/09/2010 - 15:17 - Mediasoup

    Δήλωση στόν δημοσιογράφο Πέτρο Μπιρμπίλη
    http://www.mediasoup.gr/

    ..................................

    και μετά τις επίσημες δηλώσεις του καθ΄ύλην αρμόδιου Αρχ.μελετητή των ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ επεμβάσεων Α.Τομπάζη

    ΣΧΟΛΙΑ για νοήμονες

    ΚΑΤΟΠΙΝ 3 ΕΤΩΝ.........περιφραγμένου αποκλεισμού & αποκλειστικά εκτελεσθέντων οικοδομικών εργασιών, ακόμη & εκτός διάρκεια συμβάσεως

    εν ετη 2011 ....ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ...πρός τι η συγκεκριμένη δρομολογηθείσα εργοληπτική ΗΜΙΤΕΛΗΣ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ"
    των 9,150-10.000.000 ευρώ ;;; ? ;;;
    400.000 ευρώ για αποκατάσταση ΠΟΙΩΝ φθορών στη πλ.Πρωτομαγιάς του Π.Α. ?

    Φύτευση ακαλαίσθητων πολυάριθμων κόκκινων σιδερένιων κορμών δένδρων!!!!

    ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ προς το Βέλτιστο - Βιώσιμο - Αειφόρο , σύμφωνα και με τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης ;;;;;; ? ;;;;;;;;;

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com {επίσημα αγνοηθέντα έγγραφα-γνωματεύσεις δημοσίων υπηρεσιών, Ανεξ.Αρχών - νομικά στοιχεία δικαίου του περιβάλλοντος εν μέσω σχολίων & ψηφ.φωτό}

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.