Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Το μέλλον των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών

Turku,Finland πολιτιστική πρωτεύουσα  2011
Με τη συμπλήρωση 25 ετών από την πρώτη διοργάνωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία διαβούλευσης με σκοπό να συλλέξει προτάσεις αναφορικά με το μέλλον, τους στόχους, τους κανόνες και τις διαδικασίες επιλογής των πολιτιστικών πρωτευουσών.

Ως γνωστόν, οι ισχύοντες κανόνες που καθορίστηκαν με την υπ'αριθ.1622/2006 ΕΚ απόφαση προβλέπει την εκκίνηση της διαδικασίας επιλογής έξι χρόνια πριν την ανάληψη της διοργάνωσης του εν λόγω πολιτιστικού γεγονότος.

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2016 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση στο πρώτο εξάμηνο του 2012 σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και μετά το 2020. Η εμπειρία των 25 ετών αποδεικνύει ότι η λειτουργία του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών αποφέρει πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη για τις οικοδέσποινες πόλεις.
Ωστόσο, επειδή υπήρξαν στο παρελθόν και λιγότερο επιτυχημένα παραδείγματα πόλεων, οι οποίες δεν αξιοποίησαν το δυναμικό του εν λόγω θεσμού, για τη διατήρηση της ισχυρής 'ανταγωνιστικής ταυτότητάς' του, η Επιτροπή επιθυμεί να διασφαλίσει στο μέλλον ότι οι εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Πρωτευουσών παραμένουν αξιόπιστες και βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Προθεσμία: 12 Ιανουαρίου 2011

Πληροφορίες:
http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc2966_en.htm

@Από το Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.