Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πολεοδόμηση - Όραμα - Τζόγος

@ Renard Teipelke από το συνεργαζόμενο Place Management & Branding

Ο δημοσιογράφος του SPIEGEL κος Alexander Smoltczyk έκανε κάτι που έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από καιρό: αποκάλυψε τα δυνατά και αδύνατα σημεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από την πολεοδομική προοπτική των πραγμάτων. Το Γερμανικό άρθρο αναφέρεται στις «μετά-πετρελαϊκές» οικονομίες, την τρομακτική άνοδο τους τα τελευταία 50 χρόνια, την ύπαρξη τους σε ένα από τα πιο άγονα μέρη του κόσμου και την (μακροχρόνια και συνεχώς μεταβαλλόμενη) στρατηγική τους για περεταίρω ανάπτυξη.


Το Dubai «είναι μια πρόκληση για την κοινή λογική. Είναι τόσο απίθανο για ένα τόσο έρημο μέρος χωρίς ούτε ένα λίτρο νερό στο υπέδαφος να διαφημίζει τα πολυτελή γήπεδα του γκόλφ που έχει. Είναι απίστευτο ότι περίπου το 90% του πληθυσμού  είναι μετανάστες που μπορούν πάρα πολύ εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες να εκδιωχτούν από τη χώρα. Είναι επίσης απίστευτο για τους ντόπιους να ζουν σε μια ουτοπία ότι δε τους επηρεάζει η κλιματική αλλαγή».

Ο Κος Smoltczyk όμως πάει ένα βήμα παραπάνω από αυτές τις αντιθέσεις και συζητάει την εσφαλμένη εκτίμηση και πρωτοβουλία αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την δημιουργία και διαχείριση της ταυτότητας των Εμιράτων μέσω της αρχιτεκτονικής και κατασκευής ιδιαίτερων κτηρίων. Αν και η περιοχή είναι ιδανική για να ξεδιπλωθούν πολλές στρατηγικές marketing, της λείπει η ψυχή! Από την άλλη βέβαια το Abu Dhabi, Dubai, Qatar & Co είναι παγκόσμιοι ηγέτες στην προώθηση της κουλτούρας στην εκπαίδευση, στην μουσική και στην τέχνη. Κυρίως οι τουρίστες επισκέπτονται τα νέα μουσεία και τα μέγαρα μουσικής αλλά αυξάνεται και η σπουδαιότητα σαν οικονομικό και πολιτιστικό κομβικό σημείο της Δύσης με την Ανατολή.

Τα Εμιράτα έχουν καταφέρει μια απαλή και άνετη συνύπαρξη των μεταναστών που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο.  Όμως αυτό που λείπει και είναι μάλιστα και ανησυχητικό είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες που αποτελούν και τροχοπέδη για ολόκληρη τη περιοχή.

Η αστική ανάπτυξη είναι το κρίσιμο στοιχείο για το μέλλον και ο Κος Smoltczyk μας εξηγεί πως η διαχείριση των περιοχών με μελέτη ή χωρίς μελέτη έχει δώσει μορφή στην καθημερινότητα.

Ολόκληρο το άρθρο στα Γερμανικά βρίσκεται στο Spiegel on line  .


@Την μετάφραση του κειμένου επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης


Διαβάστε επίσης :

Θα καταφέρει το Αζερμπαϊτζάν να φτιάξει την εικόνα του μέσω της Eurovision;
Ο Κόσμος και η Ελλάδα το 2011
Ireland Town – Το πρώτο Social Game για την προώθηση μιας χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.