Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Θεσσαλονίκη :Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και τα αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες

Με αφορμή την διεκδίκηση του τίτλου «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» για το 2014, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014? Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και τα αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στις 10.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχιακό Μέγαρο, Βασ. Γεωργίου 1).
Το παρών θα δώσει και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος καθώς και ο Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Ομάδας Παν. Μακεδονίας Ευτύχιος Σαρτζετάκης και ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών, οι οποίοι θα δώσουν την πολιτική και αυτοδιοικητική διάσταση του θέματος, ο Αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου για την Κλιματική αλλαγή του Υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Αμβούργου Rainer Scheppelmann, οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης και Νίκος Χρυσόγελος, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής A’ Αθήνας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την περιβαλλοντική και ενεργειακή διπλωματία Σπύρος Κουβέλης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Μάτης.  
 
Την επιστημονική προσέγγιση θα επιχειρήσουν προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με θέματα περιβάλλοντος, όπως ο Ιωάννης Α. Τσαλικίδης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ., ο Λόης Παπαδόπουλος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και πρόεδρος του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ.), ο Νικόλαος Μουσιόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ - Διευθυντής Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Πολυτεχνικής Σχολής, ο Κ.Λ. Κατσιφαράκης, Συντονιστής Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., η Ευγενία Πετρίδου, Καθηγήτρια Μάνατζμεντ Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ.
Την αναπτυξιακή διάσταση θα δώσει από επιχειρηματικής πλευράς  ο Νίκος Φιλίππου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Φιλίππου Δομικά Έργα A.E.
 
Σχετικά με την ημερίδα, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Διοργανώνουμε μια σημαντική ημερίδα για τη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική πόλη διεκδικεί τον ευρωπαϊκό τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας. Για μας πρόκειται για κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από έναν αγώνα δρόμου. Η διεκδίκηση, η συμμετοχή, βάζει τη Θεσσαλονίκη σε έναν πανευρωπαϊκό χάρτη διαλόγου και συνεργασίας για την πράσινη ανάπτυξη των πόλεων, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν πλέον την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η διοίκηση Μπουτάρη ενδιαφέρεται πραγματικά για το αστικό περιβάλλον, πιστεύει ότι διαμόρφωσή του θα επηρεάσει την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και έχει τη βούληση να κάνει πολλά, δεν αρκείται απλώς στα ευχολόγια. Θα ακούσουμε σημαντικούς ανθρώπους από την Ελλάδα και την Ευρώπη, πανεπιστημιακούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα και τις λύσεις γι’ αυτά. Είναι ώρα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις να περνάμε στην υλοποίηση πολιτικών από την αυτοδιοίκηση. Αυτό κάνουμε ήδη εδώ και ένα χρόνο, δε μένουμε στα λόγια, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
9.30-10.00 Προσέλευση
10.00-10.30 Χαιρετισμοί
Γιάννης Μπουτάρης / Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Γιώργος Παπακωνσταντίνου / Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Απόστολος Τζιτζικώστας / Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος / Πρύτανης ΑΠΘ
Ευτύχιος Σαρτζετάκης / Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Ομάδας Παν. Μακεδονίας
Νικόλαος Μουσιόπουλος / Aντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Α’ Μέρος
Συντονιστής: Γιάννης Παλαιολόγος, Διευθυντής Έκδοσης Free Sunday

Παρεμβάσεις
10.30’-10.45’ Κωνσταντίνος Ζέρβας / Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Δήμου Θεσσαλονίκης
«Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014;
Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και τα αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες»


10.45’-11.00’ Rainer Scheppelmann / Αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή του Υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Αμβούργου
11.00’-11.30’ Κρίτων Αρσένης / Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
«Πράσινη Θεσσαλονίκη: ευκαιρία και πρόκληση για την πόλη μας»
11.30’-11.45’ Νίκος Χρυσόγελος / Ευρωβουλευτής «Οικολόγων Πρασίνων»
«Πράσινη πόλη και κοινωνική συνοχή την εποχή της κρίσης»
11.45’-12.00’ Σπύρος Κουβέλης / Ανεξάρτητος Βουλευτής A’ Αθήνας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (με αρμοδιότητα την περιβαλλοντική και ενεργειακή διπλωματία)
12.00’-12.15’ Χρήστος Μάτης / Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης – επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην πράξη»
«Ο πράσινος πήχης της πόλης»
12.15’-12.30’ Νίκος Φιλίππου / Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Φιλίππου Δομικά Έργα A.E.
«Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα, η αναπτυξιακή διάσταση από επιχειρηματικής πλευράς – μύθοι και πραγματικότητες»
12.30’-13.00’ Παρεμβάσεις-Ερωτήσεις
13.00’-13.30’ διάλειμμα

Β’ Μέρος
Συντονιστής: Μάκης Βοϊτσίδης / Δημοσιογράφος - Πρόεδρος ΕΣΗΕΜΘ

Παρεμβάσεις
13.30’-13.45’ Ιωάννης Α. Τσαλικίδης / Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
«Αστικά Πάρκα και αειφόρος σχεδιασμός: Αρχές και Προσεγγίσεις»
13.45’-14.00’ Λόης Παπαδόπουλος / Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και πρόεδρος του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ.)
14.00’-14.15’ Νικόλαος Μουσιόπουλος / καθηγητής ΑΠΘ - Διευθυντής Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Πολυτεχνικής Σχολής
«Αστικές παρεμβάσεις και ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη: Αποτελέσματα από την εφαρμογή ενός συγχρόνου συστήματος διαχείρισης ποιότητας αέρα"
14.15’-14.30’ Κ.Λ. Κατσιφαράκης / Συντονιστής Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
«Δυνατότητες περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πόλης σε περίοδο οικονομικής κρίσης»
14.30’-14.45’ Ευγενία Πετρίδου / Καθηγήτρια Μάνατζμεντ Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
«Η πρόκληση της Θεσσαλονίκης για ανάπτυξη Πράσινης Επιχειρηματικότητας»
14.45’-15.00’ Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος / Διευθυντής Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (Ι.Τ.ΧΗ.Δ.) Ε.Κ.Ε.Τ.Α.
15.00’ – 15.30’ Παρεμβάσεις-Ερωτήσεις

ΧΟΡΗΓΟΙ
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
SIEMENS S.A.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΚΑΪ, TV100, FM100, ET3, Free Sunday, Ka-business.gr, thinkfree.gr, spnews.gr

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
StrategyInternational

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.