Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Κρήτη: Μέχρι τέλος 2013 πιστοποίηση όλων των αγροτικών προϊόντων

Simata_crete_Final_EN_1 (2)
Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν πιστοποιηθεί με το brand name “ΚΡΗΤΗ’’ όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νησί.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις της και ιδιαίτερα τα πρότυπα και οι ποιοτικές προδιαγραφές  για την πιστοποίηση των Κρητικών προϊόντων με το σήμα ‘Κρήτη’, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές των ντόπιων προϊόντων στην εσωτερική αλλά και διεθνή αγορά.
Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Θεανώ Βρέντζου τόνισε ότι κύριος στόχος  Αγροδιατροφικής Σύμπραξης είναι να αποτελέσει ο φορέας, την «ομπρέλα» στήριξης και προώθησης των Κρητικών ποιοτικών προϊόντων τόσο στην Ελληνική  όσο και στις ξένες αγορές.
Αναφερόμενη στα οφέλη με το τοπικό σήμα ποιότητας ‘ΚΡΗΤΗ’ μέσω της Αγροδιατροφικής υπογράμμισε ότι είναι σημαντικά, καθώς το σήμα γεννήθηκε μέσα στην καρδιά της αγοράς, με συγκεκριμένους στόχους:
- Δίνει διέξοδο στον κόπο και στην προσπάθεια των παραγωγών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στον τόπο.
- Να κατευθύνει τον παραγωγό στον αναπτυξιακό στόχο του που είναι η παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων.


- Συντονίζει τις ενέργειες και τις προσπάθειες όλων των φορέων, ώστε να μην χάνονται ευκαιρίες και κονδύλια.
- Να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών.
- Μαζί με την Κρητική διατροφή, που βασίζεται στα ποιοτικά προϊόντα, θέλουμε να υπάρχει σε κάθε εστιατόριο ελαιόλαδο, κρασί, τυριά και άλλες παραδοσιακές γεύσεις που να αναδεικνύουν το νησί ως ένα μοναδικό τουριστικό γαστρονομικό προορισμό.
- Τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά και ξεχωριστά και αναγνωρίζονται διεθνώς, όταν τα προβάλλουμε σωστά.
Στην γενική συνέλευση παρουσιάστηκαν  οι ομάδες προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης που είναι :
-Νωπά φυτικά προϊόντα,
-Νωπά ζωικά προϊόντα  (γάλα , κρέας, αυγά, σαλιγκάρια),
-Μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες, μέλι κ.α),
-Μεταποιημένα  ζωικά προϊόντα (τυριά, γαλακτοκομικά, κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας),
-Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα,
-Νερά και ποτά,
-Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας,
-Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής,
-Κρητική Κουζίνα.
Στην συνεδριακή διαδικασία συμμετείχαν τα μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και συγκεκριμένα: Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς,  Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά «Φοίνικας», Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς,  Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου,  ΑΦΟΙ Καλογεράκη Α.Ε.Β.Ε., ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα  Κρήτης,  ΕΑΣ Ιεράπετρας, Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ηρακλείου, Δίκτυο Οινοποιών Χανίων – Ρεθύμνου,  ΕΑΣ Πεζών, Επιμελητήριο Ηρακλείου,  Γυναικείος Συνεταιρισμός «ΙΔΑΙΑ ΓΗ», Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης,  Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου, ΕΑΣ Ηρακλείου και Χαλκιαδάκης ΑΕ. Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η Πρόεδρος Θεανώ Βρέντζου και  τα μέλη: Μανώλης Χνάρης, και  Γιάννης Γουλιδάκης.
Οι ενδιαφερόμενοι για  να ενταχθούν  στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, και για την απόκτηση του ενιαίου σήματος «Κρήτη» στα προϊόντα τους,  μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2813400350, 2813400352 και 2813400225, και mail :agrodiatrofiki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.