Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πολιτισμός κάνει καλό στην υγεία

@Μαρία Ψαρρού 

Η συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται σημαντικά με την διατήρηση του επιπέδου υγείας και την άντληση ικανοποίησης από τη ζωή. 
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από εκτεταμένη έρευνα που εκπονήθηκε στη Σκωτία και δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά την άποψη ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν θετικές επιδράσεις στο επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής υγεία ενός λαού και στο επίπεδο ικανοποίησής του από τη ζωή. Με αφετηρία την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Σκωτίας για το 2011, η εν λόγω έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις τόσο του πολιτισμού όσο και του αθλητισμού στην υγεία. 
Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, επισκέπτονται χώρους πολιτισμού ή παρακολουθούν πολιτιστικά γεγονότα είναι πιο πιθανό να νιώθουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους αλλά και να έχουν καλύτερο επίπεδο υγείας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, εισοδήματος, εκπαιδευτικού επιπέδου ή ύπαρξης κάποιας μορφής αναπηρίας ή ενός μακροχρόνιου προβλήματος υγείας. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, όσοι επισκέφθηκαν κάποιο χώρο πολιτισμού ή παρακολούθησαν κάποιο πολιτιστικό γεγονός κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, είχαν σχεδόν 60% περισσότερη πιθανότητα να εμφανίζουν καλό επίπεδο υγείας, όσοι συμμετείχαν σε κάποια δημιουργική ή πολιτιστική δραστηριότητα 38%, όσοι επισκέφθηκαν τουλάχιστον μια θεατρική σκηνή 25%, ενώ για την επίσκεψη σε βιβλιοθήκη ή μουσείο το ποσοστό ανέρχεται σχεδόν σε 20%. 

Σημαντικά είναι επίσης το ποσοστό όσων συμμετείχαν σε χορευτικές δραστηριότητες (62%), και όσων διάβασαν κάποιο βιβλίο για την προσωπική τους ευχαρίστηση (33%). 
Η έρευνα βασίζεται επίσης σε στοιχεία από τη μεγάλη διαχρονική μελέτη «Μεγαλώνοντας στη Σκωτία», που δείχνει ότι από μικρή ηλικία, τα περισσότερα παιδιά στη Σκωτία συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, πράγμα που έχει αντίκτυπο στη γνωστική τους ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.