Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Γιώργος Πατούλης: Οι σχεδιασμοί του δικτύου υγειών πόλεων

#Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), που σήμερα αριθμεί 160 Δήμους-μέλη στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2005, με σκοπό την προώθηση της πρόληψης και της προαγωγής υγείας όλων των πολιτών. Από το 2010 αποτελεί τον πιστοποιημένο φορέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα για τον συντονισμό των προγραμμάτων πρόληψης στους ΟΤΑ.
Μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τους δημότες μας, με σκοπό την προστασία της υγείας τους και δίνουμε στον κάθε πολίτη το έναυσμα και το κίνητρο, να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης. Με τα προγράμματα πρόληψης του ΕΔΔΥΠΠΥ αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα δράσεις έγκαιρης διάγνωσης διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμών που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα. 

Τέτοια προγράμματα είναι 
α) το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής σε 35 Δήμους της Άγονης Γραμμής, 
β) το πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης σε 62 Δήμους, 
γ) το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας σε 18 Δήμους, 
δ) το πρόγραμμα προληπτικών μαστογραφιών σε 80 Δήμους, 
ε) το πρόγραμμα πρόληψης ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων, και στ) το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 42 ακριτικούς και απομακρυσμένους Δήμους της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Επίσης το ΕΔΔΥΠΠΥ δραστηριοποιείται σε δεκάδες περιβαλλοντικά προγράμματα κάθε χρόνο θεωρώντας την προστασία του περιβάλλοντος ως ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία για την διατήρηση της υγείας και της ζωής των επόμενων γενεών.

Από αρχές του 2014, το ΕΔΔΥΠΠΥ ξεκινάει τη δημιουργία του καινοτόμου θεσμού των «ΚΕΠ Υγείας» σε δήμους μέλη του, με σκοπό την ανάπτυξη αντίστοιχων κέντρων σε όλη την Ελλάδα. 
Τα «ΚΕΠ Υγείας» θα είναι τα Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία που θα ιδρυθούν σε κάθε δήμο για να προσφέρουν στους δημότες:
1) Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη των νοσημάτων βάση τεκμηριωμένων οδηγιών, 
2) Προσανατολισμό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στα όρια του Δήμου αλλά και έξω από αυτά, ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας του καθενός, 
3) Διοργάνωση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για την εξέταση του γενικού πληθυσμού και την ανίχνευση φαινομενικά υγειών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρά νοσήματα, 
4) Διαρκή εκτίμηση του κινδύνου για την υγεία με απλό τρόπο για την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη, την υπέρταση, τον καρκίνο, την οστεοπόρωση, τα αυτοάνοσα νοσήματα, και παράλληλα την προώθηση των περιστατικών ύποπτων ευρημάτων σε υπηρεσίες και δομές υγείας εξειδικευμένου ελέγχου, 
5) Την αντιμετώπιση απλών περιστατικών πρώτων βοηθειών και την ενημέρωση των πολιτών στη βασική υποστήριξη ζωής ώστε να σωθεί μια ζωή τη στιγμή μιας επείγουσας θανατηφόρας κατάστασης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι αποτελεί τον θεσμό που φροντίζει τον πολίτη. Πιστεύουμε, ότι ήρθε επιτέλους η ώρα και στη χώρα μας, οι ΟΤΑ να προχωρήσουν σε νομοθετημένες αρμοδιότητες για να διατηρήσουν την Υγεία των δημοτών και των κατοίκων τους, των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας τους αλλά και του κάθε πολίτη που έχει ανάγκη οποιασδήποτε ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
Γιατί στο ΕΔΔΥΠΠΥ, στόχος είναι ο κάθε άνθρωπος και στόχευση η διατήρηση της ζωής του.

*ομιλία του Γιώργου Πατούλη στο συνέδριο "Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση" που οργάνωσε η ΚΕΔΕ 21-22 Νοεμβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη

1 σχόλιο :

  1. Στην διατήρηση της καλής υγείας βοηθά & η άσκηση.
    Επομένως το να ξηλώνονται ή εγκαταλείπονται ποδηλατόδρομοι
    όπως αυτός στην οδό Μεσογείων απο Αγίας Ελεούσης μέχρι Δάφνης
    δεν βοηθά τον στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.