Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Τρίκαλα: Προχωρούν οι διαδικασίες για την κυκλοφορία του λεωφορείου χωρίς οδηγό

Πρόσθετο δίκτυο οπτικών ινών αποκτά η πόλη των Τρικάλων, λόγω της κυκλοφορίας του λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για αναγκαία ενέργεια του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala Α.Ε., με πολλαπλά οφέλη:
- το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, καθώς θα υπάρχει πρόσθετη οπτική επαφή με τον δρόμο
- τους Τρικαλινούς, καθώς θα υφίσταται πρόσθετη -= στην ήδη υπάρχουσα - ευρυζωνική σύνδεση.
Η συγκεκριμένη δράση για τη οπτική ίνα, είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, η οποία ενέκρινε τους – για πρώτη φορά παγκοσμίως – όρους κίνησης και κυκλοφορίας του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό. Σύμφωνα με αυτή, απαιτείται η ύπαρξη ενός επαγγελματία οδηγού στο κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης της κυκλοφορίας του λεωφορείου. Αυτός θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα και ήχο, σαν να οδηγούσε το όχημα. Σκοπός της παρουσίας του θα είναι μόνο ο επεμβατικός, δηλαδή να παρέμβει, εάν τυχόν παραστεί ανάγκη. 

Η κίνηση του οχήματος, εξάλλου, θα γίνεται εξ ολοκλήρου με τα ηλεκτρονικά μέσα. Επομένως, για να τοποθετηθούν κάμερες και ηχητικά συστήματα που σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρουν τα δεδομένα από τον δρόμο στην αίθουσα ελέγχου, απαιτείται ταχύτητα. Αυτή επιτυγχάνεται με την οπτική ίνα, η οποία έχει τεράστια «χωρητικότητα» ηλεκτρονικών δεδομένων. Έτσι, σε 37 σημεία κατά μήκος της διαδρομής του λεωφορείου, θα τοποθετηθούν σημεία εκπομπής σήματος, που άμεσα θα μεταδίδονται στο κέντρο ελέγχου, πίσω από το τζαμί. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παγκόσμιας σημασίας δράση για την κίνηση του λεωφορείου, το δίκτυο αυτό των οπτικών ινών θα χρησιμοποιηθεί για τους τρικαλινούς. Αφ’ ενός με την αύξηση της χωρητικότητας των δεδομένων, αφ’ ετέρου με πλήθος εφαρμογών. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά θα υπάρχει ενοποιημένη εικόνα για 7 κόμβους φαναριών, προκειμένου να ελέγχεται συνολικότερα ο τρόπος λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.