Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Σύρος :Διαπανεπιστημιακό σεμινάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού

16165570473_3878ee4a9f_zΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, 13  –  19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΡΟΥ, για 5η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του με σκοπό να προωθήσει τα θέματα της προστασίας ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, οργανώνει σε συνεργασία με καθηγητές πανεπιστημίων και σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων, Σεμινάριο Επιμόρφωσης με θέμα τη “Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ιστορικών Πόλεων“. Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί 13-19 Σεπτεμβρίου 2015 στην Ιστορική Μονή Ιησουϊτών στην Άνω Σύρο.


Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου είναι το παρακάτω:
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου: Άφιξη στη Σύρο (απογευματινό πλοίο Blue Star Ferries)
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου: Έναρξη
Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: Εργαστήριο Ιστορικών Πόλεων
Κατά τη διάρκεια του επταήμερου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν πάνω σε μία Ιστορική Πόλη της επιλογής τους, από τις παρακάτω χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην -παράλληλη με το σεμινάριο- επιστημονική συνέλευση του Διεθνούς CIVVIH – ICOMOS:
Γαλλία, Βραζιλία, Χιλή, Σουηδία, Τουρκία, Εσθονία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κορέα, Ιταλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Παλαιστίνη, Ρωσία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Πολωνία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία, Αργεντινή, Ουκρανία, Φιλανδία.
Θα πρέπει να γράψουν μία εργασία από 2.000 – 3.000 λέξεις στα Ελληνικά ή/και στα Αγγλικά (μέγιστο μέγεθος 7 σελίδες με φωτογραφίες) για την Ιστορική Πόλη,εξετάζοντας από τη δική τους οπτική γωνία το θέμα “Πολιτιστική Κληρονομιά” (Heritage) της ιστορικής αυτής πόλης (π.χ. τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα, τις καλές πρακτικές ή ό,τι άλλο επιθυμούν να μελετήσουν και να αναπτύξουν).
Οι συμμετέχοντες μπορούν να εργαστούν μόνοι τους, ή σε ομάδες 2 ατόμων.
Όλες οι εργασίες θα δημοσιευτούν σε ένα ειδικό τεύχος του Ινστιτούτου Σύρου.
Οι τρεις καλύτερες εργασίες (οι οποίες θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου Σύρου), θα δημοσιευτούν στο Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό του Ινστιτούτου μας “Sustainable Development Culture and Traditions Jοurnal (http://sdct-journal.com  ISSN 2241-4010) 


Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς ICOMOS – Τμήμα Ιστορικών Πόλεων (CIVVIH). Το Πρόγραμμα της Συνέλευσης θα το βρείτε εδώ.

Icomos-logo_croppedΣτις 19 Σεπτεμβρίου (Σάββατο) οι συμμετέχοντες θα παρευρεθούν το πρωί σε ειδική κλειστή ξενάγηση – εγκαίνια στον πρόσφατα αποκαταστημένο Καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

DSC_0139


Την ίδια ημέρα (19 Σεπτεμβρίου) το βράδυ στις 21:00 οι συμμετέχοντες θα παρευρεθούν στο Δημαρχείο Ερμούπολης όπου θα λάβει χώρα η βράβευση τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης – Europa Nostra για το Σύστημα Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων HER.M.e.S. (HERitage Management e System). Τη βραδιά θα πλαισιώσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και μέλους του Ινστιτούτου Σύρου Νίκο Κυπουργού. Θα ακολουθήσει δεξίωση στα αίθρια του Δημαρχείου.
HERMES


Το 5ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο θα είναι μία εβδομάδα εργασίας, εκπαίδευσης, μάθησης αλλά κυρίως εορτασμού της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.