Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Οι ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο URBACT III

Του Νικόλα Καραχάλη

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της επιλογής των προτάσεων των διακρατικών δικτύων σχεδιασμού δράσης (Action Planning) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT ΙΙΙ για τα επόμενα τρία χρόνια. Συνολικά υποβλήθηκαν 99 προτάσεις από δίκτυα πόλεων και επιλέχθηκαν 21 - οι οποίες πλέον έχουν μπει στην A’ φάση υλοποίησης.

Οι ελληνικοί δήμοι που θα συμμετάσχουν είναι ο Δήμος Αθηναίων (Refill) ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Resilient Europe, Arrival Cities), ο Δήμος Αγίων  Αναργύρων- Καματερού (SUMP Network) και ο Δήμος Πύλης (AGRI-URBAN). 
Οι θεματικές των δικτύων στα οποία συμμετέχουν αφορούν θέματα που σχετίζονται με την αστική κινητικότητα, την επανάχρηση άδειων κτηρίων, την αντιμετώπιση της κρίσης, την σχέση αστικού – αγροτικού χώρου και την ενσωμάτωση των μεταναστών. 
Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και για άλλες ελληνικές πόλεις, περιφέρειες ή φορείς που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εφόσον δηλώσουν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο της φάσης αυτής. 

Συγκεκριμένα, κατά το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της φάσης προετοιμασίας τα εγκεκριμένα δίκτυα θα μπορούν να διευρύνουν τον αριθμό των εταίρων , επομένως μπορούν σε αυτή τη φάση να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους και άλλοι δήμοι, φορείς ή οργανισμοί εφόσον έχουν ενδιαφέρον για τη σχετική θεματική. 
Υπενθυμίζεται ότι  τo URBACT ΙΙΙ ορίζει δύο κατηγορίες δικαιούχων: τους κύριους δικαιούχους (πόλεις-εταίροι) και τους άλλους δικαιούχους (εταίρους εκτός πόλεων) οι οποίοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στη φάση υλοποίησης. Η κατηγορία των πόλεων-εταίρων περιλαμβάνει πόλεις ή δήμους, μητροπολιτικές αρχές και οργανώσεις πολεοδομικών συγκροτημάτων. 
Η κατηγορία των εταίρων εκτός πόλεων περιλαμβάνει δημοτικούς φορείς, περιφερειακές και εθνικές αρχές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, κ.λπ. Για να είναι επιλέξιμοι αυτοί οι φορείς, πρέπει να είναι δημόσιες αρχές ή ισοδύναμοι δημόσιοι φορείς-υπηρεσίες. 
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος για να ενημερωθούν για τα δίκτυα και για τη διαδικασία υποβολής της υποψηφιότητάς τους για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση υλοποίησης των δικτύων με διευρυμένα σχήματα εταίρων.

Τα εγκεκριμένα προγράμματα της πρώτης πρόσκλησης του URBACT III μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Η νέα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για το URBACT III αναμένεται να δημοσιευτεί τον Μάρτιο του 2016.  

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του URBACT  και στην Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ιστοσελίδα ΕΣΠΑ και στα τηλέφωνα: 210 3726 000, 210 3726 001 και 210 3726 031).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.