Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Σκόπελος :Απολογισμός 3ου Φεστιβάλ χορού "Διαμαντής Παλαιολόγος"Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά στη Σκόπελο από τις 23 έως τις 25 Αυγούστου από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τιμή του εμπνευσμένου χοροδιδάσκαλου Διαμαντή Παλαιολόγου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Δήμου Σκοπέλου και της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου.
Όραμα των διοργανωτών και της μεγάλης ομάδας των εθελοντών του είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μιας ανοικτής γιορτής που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρου λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης.
Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Υπήρξε ταλαντούχος χοροδιδάσκαλος, μαθητής της Δόρας Στράτου, και «ψυχή» του χορευτικού συγκροτήματος της Γλώσσας Σκοπέλου, το οποίο διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως.  Διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά του υποστήριζε με πάθος ό,τι θεωρούσε καλύτερο για το νησί του.  Δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά και να ερευνά τον πλούτο των ελληνικών παραδοσιακών χορών εμπλουτίζοντας τις γνώσεις με σεμινάρια χορού, συνέδρια Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας κ.λ.π. Πολλές γενιές αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς λόγω του Μάντου και της συζύγου του Χριστίνας.

Δείτε το βίντεο του 3ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος».

Συμμετοχή
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 17 συγκροτημάτων και περισσότερων από 600 χορευτών από διάφορες γωνιές της χώρας μας, την Κύπρο και το Νεπάλ.
Το τριήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ παρακολούθησαν με ελεύθερη είσοδο περισσότεροι από 7.000 θεατές, ενώ για τη διοργάνωσή του εργάσθηκαν 60 εθελοντές.

Χορηγοί
To 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» πραγματοποιήθηκε με χορηγούς την Hellenic Seaways, την ΕΨΑ και τη Ρετσίνα Μαλαματίνα και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΑ Δίκτυο, την εφημερίδα Metropolis press, το Dancepress.gr και το Skopelosonline.gr και την ευγενική υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAXIS και των τοπικών επιχειρήσεων Κανέλα, ACS και Dionysos hotel.
Ο όμιλος Σπύρου ήταν χορηγός του διαγωνισμού «Γίνε μέρος του Φεστιβάλ» με τα hashtag #dancefestivalGR #skopelos #spyrouhotels.

Skopelos Dance Festival: we are waiting for you
Οι σκηνοθέτες Νικόλας Μακρής και Μιχάλης Γιγιντής στη μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας τους  με τίτλο: «Skopelos Dance Festival: we are waiting for you», η οποία έχει συγκεντρώσει 25.000 προβολές στο YouTube, κατέγραψαν την προετοιμασία των ανθρώπων του νησιού με αφορμή την τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ.
Η ταινία ολοκληρώθηκε με την ευγενική χορηγία των: Spyrou Hotels, Zoupa και AnemosEspressoBar και με την υποστήριξη των Ν.Ι.Κ.Ο.Σ. και ThalposHolidaysBoatHire, καθώς επίσης των Δήμο Σκοπέλου, Λιμεναρχείου Σκοπέλου, Ι.Ν.Κ.Θ., Ουζάδικο «Ανατολή», Kastani Beach Bar, Milia Beach Bar, Stafilos Beach Bar, «Κοράλι» Αγνώντας, Sporades Stand Up Puddle Boarding, Skopelos Dive Center, Skopelos Cycling Rentals, Anna’s Restaurant, Γλύνη Απόστολου, Κοχύλη Μπάμπη, Μεσολογγίτου Κατερίνας, Παλαιολόγου Χριστίνας, Λάμπρου Τζούμα, Κλωνάρη Μάχης, Φαδάκη Μιχάλη, Σούκου Φαίης, Μπομπιρίνα, και Ψηλού.

Πρόγραμμα
Ο Δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ στο νησί, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξή του, ενώ η πρώτη ημέρα παραστάσεων ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Χορευτικού Συγκροτήματος Σκοπέλου, του Λυκείου Ελληνίδων Πάτρας και Νάουσας, του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσιόπης Κέρκυρας, του Μορφωτικού Συλλόγου Σπηλιωτών Λάρισας «Ο Κίσσαβος», του Πολιτιστικού Συλλόγου γυναικών και φίλων Νέου Σουλίου Σερρών και του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος».
Ακολούθησε πάρτι υποδοχής των χορευτών στο γραφείο του Φεστιβάλ, με το κέφι να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα σοκάκια της Σκοπέλου από το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σκοπέλου, σεμινάριο από το Σύλλογο Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής παράδοσης «Ιδαία γη», αλλά και ανοικτό μάθημα εκμάθησης παραδοσιακών ελληνικών χορών για τους ξένους επισκέπτες του νησιού με τίτλο: “Say OPA”.
Στη δεύτερη μέρα παραστάσεων συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας, το Χορευτικό Συγκρότημα Σκοπέλου «Κ. Μπετσάνη», το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων «Άγιος Χαράλαμπος», ο Σύλλογος Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής παράδοσης «Ιδαία γη» και το Everest Nepal Cultural Group.
Την τρίτη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην Γλώσσα Σκοπέλου, όπου και πραγματοποιήθηκαν ανοικτές πρόβες από το Σύλλογο Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής παράδοσης «Ιδαία γη» και το Σύλλογο Ποντίων Νέστου Καβάλας και ακολούθως beach party στην παραλία Λιμνονάρι.
Στην καταληκτική παράσταση του Φεστιβάλ έδωσαν το χορευτικό «παρών» ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου Καβάλας, το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας, το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κύπρου «Διγενής ο Οροκλίνης», το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας και το Χορευτικό Συγκρότημα «Διαμαντής Παλαιολόγος». Μετά το πέρας της απονομής αναμνηστικών προς τα συμμετέχοντα χορευτικά συγκροτήματα ακολούθησε παραδοσιακό δρώμενο από το Νεπάλ αλλά και παραδοσιακό ελληνικό γλέντι με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων.

Συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα
Το φεστιβάλ αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Παντείου πανεπιστημίου, ενώ στο πλαίσιο της τρίτης διοργάνωσής του έκαναν πρακτική άσκηση φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτιστικής Διαχείρισης του Universidad Complutense de Madrid της Ισπανίας.

Νέες τεχνολογίες
Για την ενημέρωση του κοινού του φεστιβάλ σχεδιάστηκε η δωρεάν εφαρμογή για iPhone and iPad DancefestivalGR την οποία εγκατέστησαν στις συσκευές τους 75 συμμετέχοντες και αντλούσαν πληροφορίες από αυτή. (πρόγραμμα, χάρτης, νέα)

Ανάπτυξη δημιουργικής βιομηχανίας – ενίσχυση της απασχόλησης
Ο σχεδιαστής Κώστας Κρίτσαλος (Urban Steel Craft) φιλοτέχνησε το αναμνηστικό του φεστιβάλ, ενώ η γραφίστρια Εύη Μαρούλη σχεδίασε το λογότυπο και το προωθητικό υλικό του.
Στο φεστιβάλ απασχολήθηκαν επίσης έξι  επαγγελματίες μουσικοί, τρείς ηχολήπτες, δύο σκηνοθέτες / κάμεραμαν και ένας φωτογράφος.

Προώθηση τουριστικής βιομηχανίας
Το φεστιβάλ επιμηκύνει της τουριστική περίοδο της Σκοπέλου. Φέτος, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σημειώθηκε πληρότητα στα καταλύματα 99%. Αναγνωρίζοντας τα οφέλη που απορρέουν για τον τουρισμό της Σκοπέλου από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκοπέλου παραχώρησε την έδρα του για την λειτουργία του γραφείου του φεστιβάλ, ενώ η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου, το έθεσε υπό την αιγίδα της.

Προώθηση ελληνικών προϊόντων
Στο χώρο του φεστιβάλ λειτούργησε κυλικείο, το οποίο διέθετε αποκλειστικά προϊόντα ΕΨΑ και Μαλαματίνα, σε μια προσπάθεια προώθησης των ελληνικών επώνυμων προϊόντων και τη συνεργασία με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ευρύτερα.

Βαθμός ικανοποίησης
Για ακόμα μια φορά λίγες μέρες μετά τη λήξη του φεστιβάλ συντάξαμε δύο διαφορετικά ερωτηματολόγια τα οποία και  στείλαμε σε όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.  Το ένα αφορούσε τους συμμετέχοντες – χορευτές και το δεύτερο τους εθελοντές – συνεργάτες.
Από το ερωτηματολόγιο των χορευτών – συνοδών απάντησε ένα δείγμα 12% από το σύνολο των συμμετεχόντων.  Οι χορευτές αξιολόγησαν την εμπειρία τους συνολικά από το Φεστιβάλ με 8,5 με άριστα το 10.  Οι εθελοντές του φεστιβάλ αξιολογήθηκαν με 9,5/10 ενώ πολύ καλά αξιολογήθηκαν και τα αναμνηστικά με 8,6/10 .  Οι παράλληλες δραστηριότητες όπως σεμινάρια, ημερίδες και ανοιχτές πρόβες αξιολογήθηκαν επίσης πολύ καλά μεταξύ 8,3-8,7 καθώς επίσης και το 97% απάντησε ότι θα επιθυμούσε να συμμετάσχει σε επόμενη διοργάνωση ενώ το ίδιο ποσοστό είπε ότι ευχαρίστως θα σύστηνε το φεστιβάλ σε τρίτους.

Προβολή
Το φεστιβάλ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ υπήρξε σημαντική δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
και την εφημερίδα Ταχυδρόμος  κ.ά.
  • Εκτενείς αναφορές και παρουσιάσεις σε ενημερωτικά πόρταλ, site και blog (π.χ. ert.gr , citybranding.gr , localit.gr ,  thebest.gr, allaboutfestivals.gr , thessalianews.gr , e-thessalia.gr , dancepress.gr , makthes.gr , independent.gr ,
  • 25.000 προβολές στο YouTube  του «Skopelos Dance Festival: we are waiting for you»
  • Συστηματική  παρουσία στα social media (ομάδα στο Facebook: Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» με 4.194 μέλη, σελίδα στο Facebook: Dancefestival Skopelos με 474 like, twitter: dancefestivalGR)
  • Διαγωνισμό με τα hashtag #dancefestivalGR #skopelos #spyrouhotels  και χορηγό τον όμιλο Σπύρου
Οικονομικός Απολογισμός
Το Φεστιβάλ είχε προϋπολογισμό 77.000€. Οι συμμετέχοντες πλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του (95%) και τα υπόλοιπα προήλθαν από χορηγίες. 
Από τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες συνολικού ύψους 77.000€:
  • 22.000€ διατέθηκαν για ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς την εταιρεία Hellenic Seaways η οποία μας είχε εξασφαλίσει έκπτωση 50%
  • 32.000€ διατέθηκαν για  διαμονή προς τα ξενοδοχεία και καταλύματα της Σκοπέλου
  • 23.000€ διατέθηκαν για διάφορα λειτουργικά έξοδα (π.χ. αμοιβές, διαμονές συνεργατών, catering, αναμνηστικά συμμετεχόντων) προς τοπικές ως επί το πλείστον επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.