Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Υπογραφή συμφώνου για τη διατροφική πολιτική στις πόλεις


Το Σύμφωνο για τη Διατροφική Πολιτική στις Πόλεις συνυπέγραψε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, εκπροσωπώντας το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στο Μιλάνο, μαζί με δημάρχους εκατό πόλεων του κόσμου.

Το Σύμφωνο υπεγράφη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Δημάρχων, που συγκάλεσε με δική του πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Μιλάνου, Τζουλιάνο Πιζαπία. Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι το Σύμφωνο να αποτελέσει την κυριότερη κληρονομιά της Διεθνούς Έκθεσης Expo 2015 που πραγματοποιείται στο Μιλάνο, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, με θέμα «Τρέφοντας τον Πλανήτη – Ενέργεια για τη Ζωή» (“Feeding the Planet – Energy for Life”).
Ο Σπύρος Πέγκας παραβρέθηκε επίσης στην επίσημη τελετή της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015. Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ κύριοι ομιλητές, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.
Το Σύμφωνο συνυπέγραψαν δήμαρχοι από τη Μπογκοτά έως το Πεκίνο, από το Τορόντο έως την Αλεξάνδρεια και το Ντακάρ, αλλά και από δύο πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που οργανώθηκε με την πρωτοβουλία του FAO, είχε σαν κεντρικό σύνθημα ‘’Πρόκληση για την Εξάλειψη της Πείνας – Ενωμένοι για έναν Βιώσιμο Κόσμο’’. 
Στόχος, η απάντηση στο ερώτημα, πώς η κοινωνική πολιτική και η γεωργική ανάπτυξη μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας του αγροτικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το Σύμφωνο του Μιλάνου για τη Διατροφική Πολιτική στις Πόλεις φιλοδοξεί να ανοίξει τον διάλογο για τα προβλήματα επάρκειας τροφίμων των αστικών πληθυσμών και να δημιουργήσει δεσμεύσεις για τη δημιουργία ανθεκτικών συστημάτων διατροφής, που βασίζονται στις αρχές της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 
Δεσμεύσεις και αρχές που και ο Δήμος Θεσσαλονίκης τόσο στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival όσο και άλλων πρωτοβουλιών έχει αρχίσει να υιοθετεί και να εφαρμόζει», δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.