Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Έγκριση 20 δικτύων σχεδιασμού δράσης στο πλαίσιο του URBACT III

ΕΓΚΡΙΣΗ 20 ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ URBACT III

Την Τρίτη, 3 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος URBACT III με κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση των δικτύων σχεδιασμού δράσης (action planning networks) που ολοκλήρωσαν τη φάση διεύρυνσης του εταιρικού τους σχήματος και την αναλυτική παρουσίαση της πρότασης υλοποίησης.
Στα είκοσι δίκτυα που καλούνται εντός διαστήματος εικοσιτεσσάρων μηνών να ετοιμάσουν το Τοπικό Σχέδιο Δράσης τους (Local Action Plan) συμμετέχουν και επτά ελληνικές πόλεις. Οι πέντε Ελληνικές συμμετοχές ήταν από την πρώτη φάση προετοιμασίας των δικτύων, ενώ τρεις Ελληνικές πόλεις εντάχθηκαν στα αντίστοιχα εταιρικά σχήματα κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξης της ιδέας –πρότασης προς υλοποίηση.
Τα δίκτυα στα οποία συμμετέχουν Ελληνικές πόλεις μαζί με μια περίληψη της θεματολογίας των δικτύων και το πλήρες εταιρικό σχήμα τους είναι τα ακόλουθα.


Δίκτυο
Εταιρικό Σχήμα
Σύντομη Περιγραφή
AGRI-URBAN
Baena (ES), Cesena (IT), Fundao (PT), Marchin (BE), Pyli (EL), Södertälje (SE)
Επαναπροσδιορισμός της Αγροδιατροφικής παραγωγής σε μικρές και μεσαίες πόλεις σύμφωνα με τις νέες τάσεις που δημιουργούν διαφορετικές ευκαιρίες για την αγορά εργασίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαναπροσδιορίζουν τη διασύνδεση αστικού και αγροτικού χώρου 
Arrival Cities
Amadora (PT), Messina (IT), Riga (LV), Roquetas de Mar (ES), Thessaloniki (EL), Vantaa (FI), Αναπτυξιακή Πάτρας (EL)
Διαχείριση της ραγδαία μεταβαλλόμενης πληθυσμιακής δομής στον αστικό χώρο και των αλληλεπιδράσεων των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων σε σχέση με το αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα.
REFILL
Ghent (BE), Amersfoort (NL), Athens (EL), Bremen (DE), Poznan (PL), Riga (LV)
Διερεύνηση της πρακτικής προσωρινής χρήσης των κενών χώρων για την εκτίμηση των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων και των τρόπων που οι χρήσεις αυτές επηρεάζουν τις τοπικές κυβερνήσεις στη διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.
RESILIENT EUROPE
Rotterdam (NL), Burgas (BG), Glasgow (UK), Thessaloniki (EL), Vejle (DK), Ιωάννινα (EL)
Αύξηση της ανθεκτικότητας των πόλεων με την αξιοποίηση του δυναμικού της χρησιμοποιώντας μεταβατικές προσεγγίσεις διαχείρισης
 
MAPS
(DISARMED CITIES)
Piacenza (IT), Cartagena (ES), Szombathely (HU), Varazdin (HR), Σέρρες (EL)
Ανακατασκευή και βιώσιμη διαχείριση εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών περιοχών στον αστικό χώρο για την ενίσχυση της συνοχής και της κοινωνικής ένταξης στην τοπική κοινωνία
SUMP Network
Bielefeld (DE), Agii Anargyroi & Kamateron (EL), Burgos (ES), Slatina (RO), Szekesfehervar (HU)
Αντιμετώπιση προβλημάτων αστικής κινητικότητας με την παρότρυνση των πόλεων στην ανάπτυξη στρατηγικών βιώσιμης αστικής κινητικότητας με κατανοητό και συνεργατικό τρόπο σε ορίζοντα δεκαετίας, δεκαπενταετίας

Μεταξύ των λοιπών θεμάτων που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης ήταν η επικοινωνιακή πολιτική του προγράμματος για την περίοδο 2014-2020, δράσεις δημοσιότητας και κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, καθώς και θέματα προϋπολογισμού και δαπανών.
Το Εθνικό Σημείο Επαφής Ελλάδας-Κύπρου για το πρόγραμμα URBACT, θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης για όλες τις δράσεις του προγράμματος και των υλοποιούμενων δικτύων και θα παρέχει συνεχώς σχετικό υλικό μέσω της ιστοσελίδας μας www.urbact.eu και της σελίδας του www.espa.gr.

Περισσότερες πληροφορίες στο urbact.eyssa@mnec.gr και στα τηλέφωνα: 210 3726040, 210 3256469.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.