Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ηράκλειο :Στρατηγικό σχέδιο για την έξυπνη πόλη

O Δήμος Ηρακλείου κάνει ένα νέο άλμα στο στρατηγικό του σχεδιασμό για να ισχυροποιήσει την ταυτότητά του ως “έξυπνη πόλη”. Με ολοκληρωμένες πολιτικές στους τομείς της ενεργειακής κατανάλωσης και περιβαλλοντικής  αναβάθμισης, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της τόνωσης και περαιτέρω εξειδίκευσης της οικονομίας της πόλης με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, της αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι να χρησιμοποιηθεί το όραμα της έξυπνης πόλης σαν ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη του Ηρακλείου. Αρχικά διατυπώνουμε δημόσια τη στρατηγική και το στόχο, που είναι να καταστήσουμε το Ηράκλειο σημαντικό κόμβο στο παγκόσμιο δίκτυο των έξυπνων πόλεων. 
Με τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή “Ηράκλειο, έξυπνη πόλη” σχεδιάζουμε συλλογικά τον οδικό χάρτη των έργων που θα υλοποιούν το όραμα της έξυπνης πόλης. 
Στα πλαίσια αυτά, αξιοποιώντας ίδιους πόρους αλλά και χρηματοδότηση από την Ε.Ε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετά έργα τα οποία έχουν τονώσει την ανταγωνιστικότητα της πόλης και την ελκυστικότητα της στους πολίτες και στους επισκέπτες, ενώ ήδη σχεδιάζονται και άλλα για το άμεσο μέλλον. 
Έτσι, σταδιακά οικοδομούμε με επιτυχία ένα brandname ως έξυπνη πόλη με διεθνή απήχηση. 

Στην παρούσα συγκυρία οικονομικής λιτότητας ο προτεινόμενος δρόμος είναι ένα μέσο που θα συμβάλλει αφενός στην αντιμετώπιση ήδη υπαρχόντων προβλημάτων, στη διατήρηση του επιπέδου ζωής και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αφετέρου στη δημιουργία προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες.

Ο στόχος του Δήμου Ηρακλείου δεν είναι απλώς να βρει ένα τρόπο για να εντάξει τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στα εργαλεία του, αλλά να τις αξιοποιήσει για να εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις στις διαχείριση των υποδομών και υπηρεσιών του καθώς και στις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό του τόπου, για να παράξει υπεραξία για τους πολίτες. 
Έτσι επιτυγχάνεται ένας τριπλός στόχος : 

  • η αξιοποίηση του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού της πόλης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, 
  • ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών της πόλης ,
  • η χρήση τους για την περαιτέρω τόνωση της τοπικής οικονομίας. 
Στην ηλεκτρονική πύλη του Δήμου Ηρακλείου μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του στρατηγικού σχεδιασμού "Ηράκλειο, έξυπνη πόλη" όπως και τις παρατηρήσεις επί του κειμένου κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης που έληξε 13 Μαΐου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.