Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

16ο Τακτικό Επιστημονικό Συνέδριο του ελληνικού τμήματος της ERSA

#ΕΛΕΝΗ Ν. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δρ Πολεοδομίας (PhD, PPhD), τ. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων

Στις 22-23 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε το 16ο Τακτικό Επιστημονικό Συνέδριο του ελληνικού τμήματος της ERSA (Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εταιρίας Περιφερειακής Επιστήμης) “Στρατηγικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης :σύγχρονες προκλήσεις” της ERSA, στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.


Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χάρης Κοκκώσης  κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμούς, εκτός του ιδίου, ο κ.  Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρυτάνεως  Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ.  Θ. Παλάσκας, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κ.  N. Κόνσολας, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ελληνικό Τμήμα  ERSA, o κ. Κ. Κουτσόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ, Ελληνικό Τμήμα  ERSA,  Ο κ. Γ. Φώτης, Καθηγητής ΕΜΠ, Ελληνικό Τμήμα  ERSA και, τέλος, ο κ. Ι. Ψυχάρης,   Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικού  Τμήματος  ERSA, με τίτλο της ομιλίας του ''Περιφερειακή Επιστλημη και Περιφερειακη Πολιτική μετά την οικονομική κρίση''. 


Το Συνέδριο αναπτύχθηκε σε 8 παράλληλες συνεδρίες, οι οποίες περιελάμβαναν παρουσιάσεις ανακοινώσεων στις αντίστοιχες θεματικές :

1Α. Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και πολιτική (με 5 παρουσιάσεις)

1Β. Πόλεις, οικιστικό δίκτυο και αστικός σχεδιασμός (με 5 παρουσιάσεις)

2Α.Καινοτομία, δημιουργική οικονομία, επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση (με 5 παρουσιάσεις)

2Β. Ειδική συνεδρία:  Κοινωνικό Κεφάλαιο και Περιφερειακή Ανάπτυξη (ΓΓΕΤ, Marie-Curie Program, με 5 παρουσιάσεις)

3Α. Πόλεις, Αστική Διακυβέρνηση και Αστική Ανάπτυξη (με 5 παρουσιάσεις)

3Β. Χωροταξικός σχεδιαασμός, αστική πολιτική(με 5 παρουσιάσεις)

4Α.Αστική Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής (με 5 παρουσιάσεις)

4Β.Ανταγωνιστικότητα, κλαδική εξειδίκευση και Τοπική Ανάπτυξη

5Α.Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη

5Β. Τουρισμός, Πολιτισμός, Ταυτότητα Τόπου 

6Α. Αξιολόγηση πολιτικών και προγραμμάτων

6Β.Πολιτική συνοχής, χωροταξία και τοποκεντρικές περιοχές

7A.Τοπική Ανάπτυξη και Περιβάλλον

7B.Αγορά ακινήτων

8A. Κοινωνική Πολιτική, τρίτος τομέας και χώρος.

8B. Αστικός χώρος και υποδομές

Από παρατηρήσεις και τους σχολιασμούς συνάγεται το επιστημονικό ενδιαφέρον που προκάλεσε η γενική και οι επιμέρους θεματικές, ο συσχετισμός με τη σύγχρονη πραγματικότητα, η αγωνιώδης αλλά παραγωγική προσπάθεια εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων και βελτιωτικών προτάσεων, προς όφελος του τόπου, της αστικής και της περιφερειακής ανάπτυξης. 

Συζητήθηκαν θέματα πολιτικών εξελίξεων συσχετιζόμενα με την κρίση και τις συνέπειες αυτής, οι δυνατότητες, οι αδυναμίες και  οι προοπτικές της χώρας κατά την έξοδό της από την οικονομική κρίση και  παρουσιάστηκαν πρωτοπόρες και καινοτόμες προτάσεις προς όφελος της επιστήμης αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.