Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ηράκλειο :Μια σύντομη περιγραφή της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου

#Πως περιγράφει η Δημοτική Παράταξη "ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ" τον οδικό χάρτη έργων της Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου, προχωρήσαμε σταδιακά στη αναβάθμιση των κοινωνικών δομών που ήδη υπήρχαν και στην δημιουργία καινούργιων:

ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΕΓΩΝ 
- Το Κέντρο Αστέγων λειτουργεί με διανυκτέρευση και από το καλοκαίρι του 2015 με ίδιους πόρους. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, η λειτουργία του έχει αναβαθμιστεί αισθητά καθώς ενισχύθηκε με μόνιμο προσωπικό που κάνει εξαιρετική δουλειά και διαθέτει φύλαξη (από ίδιους πόρους) που βοηθά στην αποφυγή των δυσάρεστων καταστάσεων που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. 
- Το 2017 εξυπηρετήθηκαν 72 άτομα από τις Υπηρεσίες του Κέντρου. Επιπλέον, όλοι οι άστεγοι που διαβιούν εκτός των δομών του Δήμου (ή άλλων), έχουν προσεγγιστεί από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, αρνούνται να δεχθούν βοήθεια. 
- Η καταγραφή που έγινε πρόσφατα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον ακριβή αριθμό των αστέγων, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Υπηρεσία και όχι εργαλείο προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, όπως επιχειρούν να το μετατρέψουν ορισμένοι. Όποιος ισχυρίζεται ότι οι άστεγοι εμφανίσθηκαν στα παγκάκια του Ηρακλείου τα τελευταία δύο χρόνια, είναι είτε ανόητος, είτε λαϊκιστής, είτε ανόητος λαϊκιστής. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
- Το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούνιο του 2015 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει στήριξη σε δεκάδες οικογένειες, είτε σταθερούς ωφελούμενους, είτε έκτακτα περιστατικά. Ενισχύεται, πλέον, και από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ το 2017 ξεκίνησε και το πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής μηνιαίων δεμάτων σε φοιτητές οικογενειών με οικονομικά προβλήματα. Την περίοδο των εορτών, γίνεται και διανομή κρέατος με ίδιους πόρους (ενδεικτικά: Πάσχα 2017 – 828 οικογένειες, Χριστούγεννα 2017 685 οικογένειες) 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
- Το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο μεταστεγάστηκε το 2017, σε καινούργιες εγκαταστάσεις, όπου μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 1.000 ωφελούμενους τον μήνα, αντί για 250 που εξυπηρετούσε στο προηγούμενο κτίριο – Συγκεκριμένα, το 2017 εξυπηρέτησε 3.677 ανθρώπους. 
- Εντός του 2018, θα αναβαθμιστεί, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ αρχικά σε ΤΟΜΥ και εν συνεχεία σε Ακαδημαϊκή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε ένα σύγχρονο Ιατρείο, με υπηρεσίες που δεν παρείχε πριν, είναι οι κερδισμένοι.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει ως συμπράττων φορέας στην υλοποίηση της Δράσης «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου του Δήμου Ηρακλείου»”, της οποίας Δικαιούχος Φορέας είναι το ΝΠΔΔ «Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού». Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το 2017 προσέφερε 49.598 γεύματα μέσω συσσιτίου και στήριξη και 1.483 οικογένειες από το Παντοπωλείο των Ιδρυμάτων. Είναι εύκολα αντιληπτό, για όποιον θέλει να το καταλάβει, ότι η συγκεκριμένη σύμπραξη ωφελεί ουσιαστικά τους συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η ωφέλεια κατά το δυνατόν περισσότερων κατοίκων αυτής της πόλης είναι πάντα ο σταθερός στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής – δίχως ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές. 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ
- Η χορήγηση πρωϊνών στα σχολεία συνεχίζεται κανονικά. Υπήρξε πρόβλημα για μια σεζόν, όχι με άμεση ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο αποκαταστάθηκε πριν την ολοκλήρωσή της. 
- Το ίδιο συμβαίνει και με το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας της Περιφέρειας Κρήτης : Συνεχίζεται κανονικά, σε χώρους που η Υγειονομική Υπηρεσία έχει κρίνει κατάλληλους, ενώ εξασφαλίστηκε από πέρυσι και ένα επιπλέον σημείο διανομής στο Παγκρήτιο Στάδιο. Για το 2017 οι ωφελούμενοι του προγράμματος ήταν 2.500 οικογένειες -5.000 άτομα.
- Κανονικά συνεχίζεται και το εθνικό (όχι κοινοτικό) πρόγραμμα «ΑΝ – ΟΙΚΩ» (31 ωφελούμενοι). Μέχρι πρότινος την οικονομική διαχείριση του προγράμματος είχε ο Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων . Στο νέο πρόγραμμα την οικονομική διαχείριση θα έχει η ΔΗΚΕΗ. 
- Συνεχίζεται επίσης με μεγάλη επιτυχία το Κοινωνικό Φροντιστήριο και στις 4 Δημοτικές Ενότητες όπως και στην Δημοτική Κοινότητα Βασιλειών. 
- Συνεχίζεται η παροχή δωρεάν νερού σε μέχρι και 1.000 οικογένειες μηνιαίως από την ΔΕΥΑΗ. 
- Συνεχίζεται η πληθώρα εκδηλώσεων, κυρίως την περίοδο των εορτών, με κοινωνικό χαρακτήρα και έχουν καθιερωθεί τα γεύματα στον Καράβολα την Καθαρή Δευτέρα και το Πάσχα. 
- Συνεχίζεται η ενίσχυση του ΔΟΠΦΑΜΑΗ από τον Δήμο Ηρακλείου με ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, προκειμένου να απαλλαχθούν από την υποχρέωση καταβολής τροφείων όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες. 
- Ακόμη, τα τελευταία δυο χρόνια, ξεκίνησαν την λειτουργία τους σημαντικές κοινωνικές δομές με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Κοινότητας, Παράρτημα Ρομά και Κέντρο Ένταξης Μεταναστών στο Δήμο Ηρακλείου. 
- Και τέλος, το Ηράκλειο αναγνωρίζεται ως πόλη πρότυπο στην φιλοξενία Προσφύγων. Το σχετικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, σε διαρκή συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής. Κάτι που δεν θα είχε συμβεί, αν ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης δεν είχε δείξει την απαιτούμενη ψυχραιμία το καλοκαίρι του 2016 και είχε αφήσει να επικρατήσουν οι μισαλλόδοξες φωνές που προειδοποιούσαν ότι οι «πρόσφυγες θα κολλήσουν αρρώστιες τα παιδιά μας». 

Εν κατακλείδι: Η πρόοδος και στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής είναι διαρκής και κάθε χρόνο μεγαλύτερη. Έχουν γίνει πολλά, πρέπει και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η προσπάθεια δεν σταματά, όσο υπάρχουν άνθρωποι σε ανάγκη. Κι όπως έχει πει πολλές φορές ο Δήμαρχος Ηρακλείου, δεν είναι παραχώρηση αλλά καθήκον της Δημοτικής Αρχής απέναντί τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.