Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Espoo : Η πιο ευφυής κοινότητα στον κόσμο για το 2018




Πρόσφατα συμμετείχα στο 3ο ακαδημαϊκό σεμινάριο που οργανώθηκε από την πρωτοβουλία Digital Cities Challenge της ΕΕ όπου συμμετείχαν πόλεις από όλη την Ευρώπη που θεωρείται ότι αριστεύουν στην ψηφιακή μετάβαση.Την τιμητική της είχε η Φιλανδική πόλη Espoo η οποία αναγνωρίσθηκε από το Intelligent Community Forum για το 2018 ως η "the Most Intelligent Community in the World".

Το 2010, το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας έκανε ιστορική δήλωση ότι η πρόσβαση ευρυζωνικής σύνδεσης 1 Mbps αποτελεί νομικό δικαίωμα. 
Σήμερα, η Φινλανδία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην υιοθέτηση κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. 
Είναι επίσης μία από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη στην ευρυζωνικότητα , με περισσότερο από το 50% των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε σταθερή σύνδεση 100 Mbps.


Σε μια τέτοια προηγμένη ευρυζωνική οικονομία, είναι φυσικό η ευφυής κοινότητα του Espoo να υιοθετήσει μια προσέγγιση επόμενης γενιάς για τη βελτίωση της ευρυζωνικής πρόσβασης και της υιοθέτησης. Με την εκρηκτική ανάπτυξη των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, η οποία βασίζεται κυρίως στο βίντεο, η πόλη βλέπει σοβαρό κίνδυνο συμφόρησης δυναμικότητας που απειλεί τις ψηφιακές υπηρεσίες και θα περιορίζει τη μελλοντική εμπειρία των κατοίκων στο διαδίκτυο. Η απάντησή της είναι το LuxTurrim 5G, ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα που δεσμεύει τις εταιρείες και τα ερευνητικά ιδρύματα του Espoo να αξιολογήσουν τους έξυπνους πόλους φωτός ως πομπούς για το 5G, το αναδυόμενο κινητό πρότυπο που υπόσχεται εκατοντάδες megabits ανά δευτερόλεπτο υπηρεσίας.

Για τους σπουδαστές στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Espoo συνεργάζεται με τοπικές εταιρείες πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα σε ένα εντελώς νέο μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο ονομάζεται School as a Service (SaaS). 
Ένα σχολείο ορίζεται παραδοσιακά ως κτίριο. Το αναδυόμενο μοντέλο SaaS επαναπροσδιορίζει το σχολείο ως ένα δίκτυο πόρων για την υποστήριξη της μάθησης. Σε μια διαδικασία σχεδιασμένη από το προσωπικό του σχολείου και τους σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί αλλάζουν την εστίασή τους στη μετάδοση της γνώσης, βοηθώντας τους μαθητές να προσδιορίσουν τον καλύτερο τρόπο για να μάθουν. Έχουν πρόσβαση όχι μόνο στις δικές τους εγκαταστάσεις, αλλά και στους πανεπιστημιακούς εκπαιδευτές, τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τις επιστημονικές βιτρίνες.

Κατά το πρώτο έτος, οι μαθητές έλαβαν ενεργά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πανεπιστημιακά μαθήματα. Το γυμνάσιο έχει προσελκύσει 150% περισσότερους αιτούντες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το νέο μοντέλο μειώνει το κόστος κατά 25% μέσω της καλύτερης χρήσης του χώρου. Ένα δεύτερο γυμνάσιο υιοθετεί το μοντέλο SaaS το 2018 και θα εφαρμοστεί στη Σαγκάη, την Κίνα, καθώς και μέσω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Tongji.

Για να βοηθήσουν τους αιτούντες εργασία με μικρή εκπαίδευση, το πρόγραμμα Concert Sello για την Απασχόληση εκπαιδεύει τους ανέργους σε ειδικές δεξιότητες εργασίας σε συνεργασία με μεγάλα εμπορικά κέντρα στο Espoo και τις εταιρείες που βρίσκονται εκεί. Οι εργοδότες συμφωνούν να προσφέρουν δοκιμαστικούς χώρους σε ανέργους κατοίκους. Οι εκπαιδευτές στο πρόγραμμα βρίσκουν άτομα που αναζητούν εργασία που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε εταιρεία, εκπαιδεύοντάς τα για να ζητήσουν θέσεις εργασίας και τις απαιτήσεις της εργασίας. Από το ξεκίνημα του προγράμματος το 2015, περισσότερες από 100 εταιρείες συμφώνησαν να προσφέρουν δοκιμαστικές θέσεις σε άτομα που αναζητούν εργασία και περισσότερα από 130 άτομα έχουν αποκτήσει απασχόληση και έχουν βρει πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο όρος "βιομηχανική πόλη" περιγράφει συνήθως έναν τόπο όπου οι ανάγκες της βιομηχανίας υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών όσο αφορά τον αέρα που μπορούν να αναπνεύσουν, το νερό που μπορούν να πίνουν και ένα ασφαλές μέρος για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Δεν είναι έτσι στο Espoo. 
Μια διεθνής αξιολόγηση έχει αναγνωρίσει το Espoo την πιο βιώσιμη πόλη στην Ευρώπη. Η πόλη δίνει πίστωση σε μια συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της πόλης, των κατοίκων, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και άλλων ενδιαφερομένων. Από το 2013 έως το 2016, περισσότερα από 100.000 άτομα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις βιωσιμότητας και η κυβέρνηση της πόλης ξεκίνησε 17 νέα σχέδια αειφορίας σε συνεργασία με εταίρους και πολίτες.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα για το Espoo είναι η αναγνώριση του ότι, παρά το ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας, είναι ένας μικρός παίκτης σε μια παγκόσμια οικονομία. Το Espoo είναι εταίρος στη Six City Strategy, μια πολιτική συνεργασίας που ενώνει τις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Φινλανδίας για να αντιμετωπίσει τις αστικές προκλήσεις. Επικεντρώνεται στην ανοικτή καινοτομία, στα ανοικτά δεδομένα και στην ανοιχτή συμμετοχή. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη λύσεων έξυπνων πόλεων από τις εταιρείες και να δημιουργηθεί μια ανοικτή αγορά μεταξύ των πόλεων και των εταιρειών που παρέχει μια εθνικά σημαντική πλατφόρμα καινοτομίας. Οι πόλεις προσφέρουν δεδομένα ενώ ταυτόχρονα εντοπίζουν τις ανάγκες τους για καλύτερη εξυπηρέτηση των συντάξεων. Οι εταιρείες φέρνουν την τεχνογνωσία τους, τις γνώσεις αγοράς και τους εταιρικούς στόχους στην εταιρική σχέση. Μαζί, καθιστούν το άνοιγμα των δεδομένων φυσικό μέρος της λειτουργίας της πόλης, ενώ οδηγεί στη δημιουργία εμπορικά βιώσιμων εφαρμογών και επιχειρήσεων. Από το 2014 έως το 2017, οι δημοτικοί και εταιρικοί εταίροι έχουν ξεκινήσει 26 έργα με προϋπολογισμό 45 εκατομμυρίων ευρώ, με προβλέψεις ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2020.

Οι κύκλοι του έτους είναι ισχυροί στο Espoo. Στα μέσα του χειμώνα, το φως της ημέρας διαρκεί μόνο επτά ώρες, ενώ το καλοκαίρι ο ήλιος είναι παρόν στον ουρανό για 21 ώρες. Ίσως αυτό είναι που δίνει στην πόλη μια τέτοια εκτίμηση για τις δυνάμεις που δεν υπόκεινται στον έλεγχό της - ειδικότερα οι τεχνολογικές αλλαγές που διαπερνούν την παγκόσμια οικονομία και προκαλούν την προσαρμογή κάθε κοινότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.