Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Λος Άντζελες : Αναμορφώνεται το κέντρο με την συμβολή του Φρανκ Γκέρι

Ο Φρανκ Γκέρι αλλάζει το Λος Αντζελες
Στις 28 Φεβρουαρίου,  ο διάσημος Καναδός αρχιτέκτων Φρανκ Γκέρι συμπληρώνει το 90ό έτος της ζωής του. Και βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο καμπής ώστε να ηγείται σχεδιαστικά της αναμόρφωσης του Λος Αντζελες. 
Εκεί, σε αυτήν τη μεγάλη και αχανή πόλη, όπου γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν συνεκτικοί ιστοί και να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη από το 2007, το μεγάλο πρόγραμμα της Γκραντ Αβενιου. Με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, λόγω της οικονομικής ύφεσης μετά το 2008, το πρότζεκτ προχώρησε τμηματικά και μόλις προ ολίγων ημερών μπήκε και πάλι σε τροχιά. 
Η κήρυξη της νέας εποχής και της τελικής φάσης του Grand Avenue Project ήταν ένα από τα γεγονότα αυτού του μήνα, που έφερε και πάλι στο Λος Αντζελες τον Φρανκ Γκέρι. Στο Λος Αντζελες υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια (2003) ένα από τα πλέον προβεβλημένα έργα του Φρανκ Γκέρι, το «Μέγαρο Μουσικής» της πόλης, το Disney Concert Hall, που και αυτό είχε συμβάλει στη νέα εικόνα της πόλης. Η αναμόρφωση που ευαγγελίζεται το πρόγραμμα Γκραντ Αβενιου είναι κοινή απόφαση της δημοτικής αρχής και της πολιτείας της Καλιφόρνιας και ήδη το πρώτο μεγάλο έργο, που είναι κεντρικό στη φιλοσοφία του προγράμματος, το Πάρκο Γκραντ, έχει παραδοθεί στο κοινό από το 2012. 

Λίγο αργότερα, το φθινόπωρο του 2014, παραδόθηκε ένας πύργος πολυτελών κατοικιών με 19 ορόφους. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ονομασία The Broad, παραδόθηκε το 2015 και βρίσκεται ανάμεσα στο συναυλιακό κέντρο Ντίσνεϊ και τον πύργο κατοικιών. Αυτή την περίοδο το πρόγραμμα εισέρχεται στην τελική φάση του, που προβλέπει την ανέγερση δύο ουρανοξυστών. Ο ένας θα είναι αποκλειστικά κατοικίες και θα έχει 39 ορόφους και ο άλλος θα είναι συνδυασμός διαμερισμάτων και ξενοδοχείου (εκεί θα ανοίξει νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας Equinox). Τα κτίρια, σχεδιασμένα από τον Φρανκ Γκέρι, θα παραδοθούν στα τέλη του 2022. Το ενδιαφέρον σε όλη αυτή την αστική ανάπλαση είναι ότι συμβαίνει στην καρδιά της πόλης με κεντρικό σημείο της όλης φιλοσοφίας το μεγάλο πάρκο, που περιλαμβάνει αλέες, πυκνή δενδροφύτευση, κρήνες, άπλετο φωτισμό, πάγκους και κιόσκια. Ο βασικός στόχος είναι να παρακινεί τους πολίτες να έρθουν να περπατήσουν, να τρέξουν ή να κάνουν ποδήλατο.
Το έργο Grand Avenue είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Λος Άντζελες , κατά μήκος της Grand Avenue . Στις 14 Φεβρουαρίου 2007, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Άντζελες όσο και το συμβούλιο εποπτικών αρχών του Λος Άντζελες ενέκριναν το σχέδιο και οι αξιωματούχοι αρχικά ήλπιζαν να σπάσουν το έδαφος τον Δεκέμβριο του 2007. Το έργο αναπτύχθηκε σταδιακά λόγω της μεγάλης ύφεσης . Στις 26 Ιουλίου 2012, το Grand Park άνοιξε το κοινό ως την αρχική φάση του έργου [1] και ακολούθησε η αποκάλυψη ενός πολυτελούς πολυτελούς πύργου 19 ορόφων το φθινόπωρο του 2014. [2] Ο Broad , που βρίσκεται μεταξύ της Disney Μέγαρο Μουσικήςκαι ο πύργος condo, που άνοιξε το 2015. [3] Η τελική φάση του έργου, σε μια παρτίδα ακριβώς ανατολικά του Concert Hall της Disney , θα έχει δύο ουρανοξύστες. Θα αποτελούνται από δύο πύργους. Ένας 39ος οικιστικός πύργος και ένας πύργος 20 ιστοριών με διαμερίσματα και ένα ξενοδοχείο Equinox. Η ανάπτυξη σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry . Η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018 και να ανοίξει μέχρι τα τέλη του 2022. 

Το βασικό δημόσιο στοιχείο του έργου είναι το πάρκο Grand Park , ένα πάρκο 16 στρεμμάτων (6,5 εκτάρια) που εκτείνεται ανάμεσα στα δύο όρια της ανάπτυξης: το δημαρχείο και το κτίριο του υδάτινου και του ενεργειακού τομέα . Το πάρκο σχεδιάστηκε για να είναι φιλικό προς τους πεζούς και συνδέει το Bunker Hill με το Civic Center . Το πάρκο περιλαμβάνει πεζοδρόμια, σιντριβάνια, πολλά φώτα δρόμου, παγκάκια και περίπτερα, για να ενθαρρύνουν το περπάτημα και την εξερεύνηση της περιοχής, το οποίο σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες να απολαύσουν ένα φιλικό προς την οικογένεια πράσινο χώρο στο κέντρο του Λος Άντζελες , με μουσικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες πάρκων που διοργανώνονται στο Grand Park . Οι δύο εναπομείναντες πύργοι που ανεβαίνουν προς τα πάνω από το Concert Hall της Disney σχεδιάζεται από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Frank Gehry .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.