Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε χθες 26-11-2019 την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο αστικό περιβάλλον. «Ευφυείς» και σύγχρονες πόλεις, Καινοτομία και τεχνολογία ήταν τα θέματα της συζήτησης και πρωταγωνιστής της ήταν ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.
Με ειδικό θέμα «Έξυπνες πόλεις: Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στο αστικό περιβάλλον και η πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση", η επιτροπή συνεδρίασε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά», υπό την προεδρία της κ. Ζέττας Μακρή.
Ο κ. Παπαστεργίου ανέλυσε και εξήγησε τα παραδείγματα και την πορεία των Δήμων συνολικότερα στη χώρα μας, επίπεδο καινοτομιών και προσπαθειών αλλαγής των δεδομένων.
Εδωσε, επίσης, έμφαση στις καινοτομίες και δράσεις του Δήμου Τρικκαίων, που προσδίδουν νέα δεδομένα
- στη διοίκηση,
- στις άμεσες ωφέλειες για την εξυπηρέτηση του πολίτη,
- στα πιλοτικά προγράμματα για την καθημερινότητα,
- στην εξοικονόμηση πόρων,
- στην ποιότητα ζωής.
Τόνισε, δε, την ανάγκη εισαγωγής καινοτόμων δράσεων και χρήσης της τεχνολογίας στους ΟΤΑ, σε μια πορεία ένταξης των Δήμων στη νέα εποχή, την εποχή των λεωφόρων της τεχνολογίας.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διεξήχθη με τη συμμετοχή βουλευτών που έθεσαν ερωτήματα ουσίας, με τοποθετήσεις για πλήθος ζητημάτων: αστικό περιβάλλον, ακραία καιρικά φαινόμενα, καθημερινότητα του πολίτη, κτήρια, φυσικό περιβάλλον κ.α., ήταν στο επίκεντρο μιας συζήτησης που βρέθηκε ακριβώς στο κέντρο της Αυτοδιοίκησης για τη μελλοντική της πορεία.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ανέπτυξε απόψεις, δίνοντας ουσιαστικές απαντήσεις, ο κ. Δημήτριος Δ. Βέργαδος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Θεωρώ ότι εδώ και αρκετό καιρό η συζήτηση για τις "ευφυείς πόλεις" εστιάζεται ή και κυριαρχείται από τη μονοκαλλιέργεια της "εισαγωγής νέων τεχνολογιών", της "4ης ψηφιακής επανάστασης" κ.ό.κ. Η ενσωμάτωση "ευφυΐας" στις πόλεις αποτελεί μια πολύ ευρύτερη έννοια, υπαρκτή και εφαρμοσμένη ιστορικά εδώ και πολλούς αιώνες (πού χτίζουμε, πώς χτίζουμε, τι δρόμους κάνουμε, πού συγκεντρωνόμαστε κ.ά.). Χωρίς να αρνούμαι -κάθε άλλο- την τεχνολογία, εκτιμώ ότι η συζήτηση πρέπει να διευρυνθεί, να συμπεριλάβει και τους πολίτες, οι οποίοι δεν αρκεί να είναι μόνον αγοραστές/αποδέκτες/καταναλωτές αλλότριας ευφυΐας και να βρει οριζόντιες εφαρμογές, που δεν θα περιορίζονται στις "νέες τεχνολογίες", τις οποίες, εμπορεύονται 4-5 γιγάντιες εταιρείες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκο έχεις δίκιο, μπορείς να διαβάσεις στον παρακάτω σύνδεσμο https://smartcity.heraklion.gr/el/our-vision/
Διαγραφήένα συνολικό όραμα για τις έξυπνες πόλεις όπως το έχω εισηγηθεί το 2016 στο Δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου.
Όσο για το ρόλο των πολιτών δες εδώ
https://www.citybranding.gr/2018/07/blog-post_25.html
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή