Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Το Μιλάνο παρουσιάζει ένα εργαλείο για να μετρώνται τα οφέλη από τις ψηφιακές υπηρεσίες

#
Δημοσιεύθηκε στο CitiesToday 
29 Ιουνίου 2021 Sarah Wray Στη φωτογραφία η 
Roberta Cocco Αντιδήμαρχος ψηφιακού μετασχηματισμού του Μιλάνου


Η πόλη του Μιλάνου στην Ιταλία έχει αναπτύξει ένα εργαλείο που υπολογίζει τα αποτελέσματα της ψηφιοποίησης από άποψη χρόνου, χρήματος και εκπομπών αερίων  που εξοικονομούνται.

Ο στόχος του Ψηφιακού Μοντέλου Αειφορίας είναι να παρέχει σαφείς πληροφορίες για τους κατοίκους, τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς, αλλά αυτή η απλότητα δεν συνάδει με ένα προηγμένο σχέδιο διαλειτουργικότητας δεδομένων που υποστηρίζει το σύστημα. Το εργαλείο διατίθεται ως ανοιχτού κώδικα για χρήση σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Συγκρίνει αναλογικές υπηρεσίες με τα ψηφιακά τους ισοδύναμα και χρησιμοποιεί δεδομένα από όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής μεταφοράς και έκδοσης εισιτηρίων και ουρών.

«Είναι ένα εργαλείο για χρήση πριν και μετά την ψηφιοποίηση», δήλωσε ο Paolo Sabatini, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Γραφείο του Αντιδήμαρχου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Υπηρεσιών στους Πολίτες, Μιλάνο. «Δείχνει ποια είναι τα οφέλη και οι επιπτώσεις της ψηφιοποίησης μιας υπηρεσίας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν θέλετε να επενδύσετε, ειδικά σε δημόσιες πολιτικές και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να χαρτογραφήσουμε τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. "

Η δοκιμασία

Το σύστημα δοκιμάστηκε στο Γραφείο Μητρώου του Μιλάνου, το οποίο διαχειρίζεται και εκδίδει πιστοποιητικά.

Τον Ιούλιο του 2016, το Μιλάνο υιοθέτησε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού για τον εξορθολογισμό των κυβερνητικών διαδικασιών και την παροχή μεγαλύτερης ευκολίας στους πολίτες.

Ο  φάκελος Digital Citizen, για παράδειγμα, λειτουργεί ως ενιαίο σημείο πρόσβασης για πιστοποιητικά, πληροφορίες και δεδομένα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κυκλοφόρησε ως εφαρμογή και διατέθηκαν επίσης πιστοποιητικά μέσω συνδεδεμένων περιπτέρων σε όλη την πόλη.

Το 2016, το 55% των πιστοποιητικών εκδόθηκαν ψηφιακά, αυξάνοντας το 96% σήμερα.

Η ανάλυση μέσω του Ψηφιακού Μοντέλου Βιωσιμότητας έδειξε ότι η δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακά πιστοποιητικά εξοικονομεί για κάθε άτομο μία ώρα μετακίνησης και 4,40 € (5,20 $) ανά πιστοποιητικό. Το 2019, η διοίκηση έσωσε περίπου οκτώ λεπτά ανά ψηφιακό πιστοποιητικό, συνολικά 45.500 ώρες. Εξοικονόμηση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και 450.000 φύλλων χαρτιού, καθώς και 49 τόνοι CO 2 - υπολογιζόμενες ως ισοδύναμες με τη φύτευση 3.266 δέντρων.

Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη ενός συμβούλου πληροφορικής και η διαδικασία, τα δεδομένα και οι μετρήσεις έχουν επικυρωθεί εξωτερικά.

Το Μιλάνο από τότε εφάρμοσε το μοντέλο σε δύο άλλους τομείς: μια πλατφόρμα διαχείρισης εγγράφων και άδειες για εκσκαφές υπογειοποίησης , ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για την ψηφιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τα καλώδια, τους σωλήνες και άλλες κρίσιμες υποδομές που λειτουργούν κάτω από τους δρόμους της πόλης. Το εργαλείο εφαρμόζεται επίσης για ψηφιακές πληρωμές. Τελικά, το Μιλάνο σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα σε όλα τα τμήματα για να εκτιμήσει τον αναμενόμενο και πραγματικό αντίκτυπο κάθε έργου.

Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στους κατοίκους. Για να διασφαλιστεί η ένταξη, οι αναλογικές επιλογές πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμες και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ψηφιοποιηθούν πλήρως λόγω νομικών ζητημάτων. Η πόλη σκέφτεται να φυτέψει δέντρα για να αντισταθμίσει τις υπόλοιπες εκπομπές και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να κάνει λόγο για επανεξέταση των κανονιστικών εμποδίων.

Διαχείριση αλλαγών

«Φυσικά, για να λειτουργήσει το μοντέλο, πρέπει να έχετε τα δεδομένα», σημείωσε η Sabatini.

Ως μέρος του Σχεδίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η πόλη αναγνώρισε τα δεδομένα ως «έναν από τους σημαντικότερους θησαυρούς μας», δήλωσε η Roberta Cocco, Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Υπηρεσιών για τους Πολίτες στο Μιλάνο.

Αυτό οδήγησε την πόλη να δημιουργήσει ένα Σχέδιο Διαλειτουργικότητας και μια «έξυπνη δεξαμενή δεδομένων», όπου διατίθενται διάφορες κατηγορίες πληροφοριών ανάλογα με τις ανάγκες για την τροφοδοσία νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτό απαιτεί τη σύνδεση δεδομένων από διαφορετικά τμήματα.

«Ήταν σκληρή δουλειά, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η διαλειτουργικότητα πρέπει να είναι το πρώτο ορόσημο σε οποιοδήποτε ψηφιακό σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση», δήλωσε η Cocco.

Προέτρεψε άλλες πόλεις να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό το έργο και όχι να το αναθέσουν σε τρίτους.

«Φυσικά, μπορείτε να συνεργασθείτε σε έναν πωλητή και μια εταιρεία τεχνολογίας για να σας βοηθήσουν, ειδικά εάν δεν έχετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε στη διοίκηση, αλλά είναι πολύ σημαντικό ο οδηγός να βρίσκεται εντός του δήμου, επειδή αυτό είναι οι βασική αρχή για οτιδήποτε θέλετε να πετύχετε. Πρέπει να έχουμε [τουλάχιστον ένα] άτομα με τις σωστές δεξιότητες για να οδηγήσουμε, να διαχειριστούμε και να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία. "

Ένας άλλος βασικός λόγος για εσωτερική εστίαση είναι η αποφυγή κλειδώματος από τον προμηθευτή, είπε.

Η διαχείριση των αλλαγών είναι επίσης σημαντική. Ορισμένοι υπάλληλοι στο Μιλάνο ανησυχούσαν ότι η ευρείας κλίμακας ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά η Cocco λέει ότι αυτό δεν ισχύει. Στο Γραφείο Μητρώου, για παράδειγμα, παρά την ψηφιακή πρόσβαση στα περισσότερα πιστοποιητικά, καμία εργασία δεν έχει χαθεί.

«Πρέπει να βοηθήσετε τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να κατανοήσουν την αξία [της ψηφιοποίησης] και δεν είναι εύκολο στην αρχή», είπε. «Αυτό που προσπαθούμε να [βοηθήσουμε] να καταλάβουν είναι ότι είναι εντελώς άχρηστο να έχουμε έναν άνθρωπο για να κάνει κλικ σε κάτι για να κατεβάσει τα έγγραφα. Είναι πολύ πιο χρήσιμο να βοηθούν τα άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τη διαδικασία ή που χρειάζονται ειδική ή επείγουσα υποστήριξη. "

Μια εθνική φωνή

Η Cocco διορίστηκε επίσης ως συμπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ψηφιακής Δημόσιας Διοίκησης , η οποία συγκλήθηκε από το Ιταλικό Υπουργείο Τεχνολογικής Καινοτομίας και Ψηφιακής Μετάβασης.

Η οκταμελής επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από τις μεταφορές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τον τραπεζικό τομέα, ενεργεί ως συύμβουλος που παρέχει στρατηγική ανατροφοδότηση στον Υπουργό Τεχνολογικής Καινοτομίας και Ψηφιακής Μετάβασης, Vittorio Colao.

Ο Υπουργός ανέθεσε επίσης στην Cocco να φέρει σε επαφή μια ομάδα τοπικών υπευθύνων για να ενεργήσουν ως «περιοχές δοκιμών» για νέα προγράμματα και στρατηγικές. Περιλαμβάνει τέσσερις πόλεις, περιφέρειες και ενώσεις δημόσιας διοίκησης στην Ιταλία.

Οι συμμετέχοντες θα δώσουν πρακτική συμβολή σε ό, τι χρειάζεται για να μετατραπούν οι ιδέες σε πραγματικότητα.

Η ομάδα εξετάζει επίσης την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου διαλειτουργικότητας και τον τρόπο επέκτασης των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ιταλία.

Η συμμετοχή σε αυτές τις επιτροπές αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη κατανόηση ότι οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση πολλών από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της κοινωνίας, δήλωσε η Cocco.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια συγκεκριμένη [λεωφόρος] όπως αυτή, όπου ένας υπουργός και το προσωπικό του είναι τόσο ανοιχτοί σε σχόλια και προτάσεις από τις περιφέρειες. Αυτό είναι τόσο σημαντικό γιατί έχουμε υποφέρει πολλά μέσω του χάσματος μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών - κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φυσικά, αλλά και γενικότερα. "

«Τώρα υπάρχει το επείγον καθώς κοιτάζουμε την επανεκκίνηση της χώρας», πρόσθεσε, ενθαρρύνοντας τους συνεργάτες της πόλης  να πιέσουν για παρόμοια συνεργασία στις χώρες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.