"Οι πόλεις τείνουν να προσελκύουν ταλέντα, να ενεργοποιούν τη δημιουργικότητα και να ενθαρρύνουν την ανατρεπτική σκέψη, αναπτύσσοντας τον εαυτό τους μέσω μιας προσέγγισης μοντέλων καινοτομίας και ενός συνδυασμού φυσικών και ψηφιακών στοιχείων.
Παραδοσιακά, οι εταιρείες και τα βιομηχανικά πάρκα συγκεντρώνονται σε προάστια της πόλης, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ψηφιακοί νομάδες φέρνουν πλέον καινοτομία και ιδέες στα κέντρα των πόλεων.
Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται στις αστικές περιοχές, οι πόλεις ανταγωνίζονται για επενδύσεις, ειδικευμένους εργάτες (ταλέντο) και πολιτιστική προβολή, και αυτό μετατρέπει τις αστικές περιοχές σε κόμβους καινοτομίας, αξιοποιώντας τα αστικά δεδομένα. Μελέτες για επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύουν αυτήν την τάση: η καινοτομία κινείται από τα προάστια στις πόλεις του κέντρου *1 , δημιουργώντας αυτό που η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει ως «τη συλλογή των ενδιαφερομένων, των περιουσιακών στοιχείων και των αλληλεπιδράσεων τους σε περιβάλλοντα πόλεων με αποτέλεσμα την τεχνολογία ( ιδίως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα που βασίζονται στις ΤΠΕ». *2
Μπορεί να βρείτε μερικές πόλεις με τμήματα καινοτομίας ή τεχνολογίας και άτομα που εργάζονται σε ένα σιλό, που προσπαθούν να καινοτομήσουν από εκεί. Δεν εννοούμε αυτό. Οι πόλεις θα υιοθετήσουν μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την καινοτομία, το λεγόμενο πλαίσιο της πενταπλής έλικας καινοτομίας (των αλληλεπιδράσεων μεταξύ πανεπιστημίου, βιομηχανίας, κυβέρνησης, κοινού και περιβάλλοντος) *3 και οι κυβερνήσεις των πόλεων θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμες που επιτρέπουν τις σωστές συνδέσεις, πολιτικές, μέρη και υποδομές να ακμάσει το οικοσύστημα, λύνοντας τις πιο σημαντικές προκλήσεις της πόλης, φέρνοντας αλλαγές στην πόλη, στις βιομηχανίες και στον κόσμο.
Οι πόλεις θα είναι Living Labs για ψηφιακό μετασχηματισμό και κέντρα πειραματισμού, χρησιμοποιώντας δεδομένα για την ανάπτυξη πιλότων που θα μπορούν να κλιμακωθούν.
Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη έχει περιγραφεί ως: «ένα μεγάλο εργαστήριο για το δημιουργικό της ταλέντο, τις κοινότητες των κατοίκων της και τα κέντρα γνώσης της». *4 Θέτοντας την προσέλκυση ταλέντων στο επίκεντρο της στρατηγικής της, μια πόλη αναπτύσσεται με στόχο να είναι ο πιο ελκυστικός οικοδεσπότης (ανθρώπων, εταιρειών και ερευνητικών κέντρων), προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Το Δημαρχείο πρέπει να αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες, τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων και να εκσυγχρονίσει το μοντέλο διακυβέρνησής του για να προωθήσει τη συνεργασία και να ενθαρρύνει την ανοιχτή καινοτομία. Η αύξηση του επιπέδου υιοθέτησης ψηφιακών καινοτομιών σε οικονομικούς τομείς υψηλής προτεραιότητας έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική ανταγωνιστικότητα, ανοίγοντας νέες πηγές απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης, που προέρχονται από τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τύπων απασχόλησης. *5 Ομοίως, υποστηρίζει την υιοθέτηση ενοχλητικών και πολλά υποσχόμενων ψηφιακών τεχνολογιών.
Στη Νέα Υόρκη, ο τομέας της τεχνολογίας έχει αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από άλλους τομείς, καθιστώντας μια νέα πηγή άμεσης και έμμεσης απασχόλησης. Ομοίως, η Μπανγκόκ προσθέτει πάνω από 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας ετησίως στη βιομηχανία ΤΠΕ. *6
Η εξ αποστάσεως εργασία έχει επιμηκύνει τον κατάλογο των πόλεων που μπορούν να υιοθετήσουν αυτή τη στρατηγική θέση. Σύμφωνα με τη θεωρία της «rise of the rest» που προτάθηκε από τον Richard Florida το 2019, *7 η μετάβαση από την προσέλκυση επιχειρήσεων στην προσέλκυση ταλέντων καθιστά δυνατή για τις μικρότερες πόλεις να ευδοκιμήσουν σε έναν κόσμο μετά την πανδημία, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα ως πηγή ανταγωνιστικότητας. σε περιβάλλον ψηφιακής καινοτομίας.
Είναι επίσης μια εποχή για μικρούς απομακρυσμένους κόμβους.
Γιατί τα οικοσυστήματα ψηφιακής καινοτομίας είναι σημαντικά για τις πόλεις και τους πολίτες τους;
Στο τέλος της ημέρας, αυτό το μοντέλο θα ανθίσει μόνο όταν συνοδεύεται από μια προσέγγιση συν-δημιουργίας. Οι πόλεις θα ωφεληθούν πολύ: όχι μόνο οικονομικά – διατηρώντας και δημιουργώντας ανάπτυξη – αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα να δίνουν λύσεις επίλυσης προβλημάτων, έτοιμα να βρουν τις καλύτερες λύσεις για κοινές προκλήσεις και να οδηγήσουν στην αλλαγή στον δημόσιο τομέα.
Συνολική αύξηση εσόδων και ευκαιριών απασχόλησης – τοπική οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα: Η θετική συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης στον κλάδο των ΤΠΕ και της δημιουργίας θέσεων εργασίας έχει παρατηρηθεί στις πόλεις. Για παράδειγμα, η Medellin παράγει πάνω από 82 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το Business Process Outsourcing (BPO) και έχει προσελκύσει πολλές πολυεθνικές να ιδρύσουν κέντρα BPO στην πόλη. *8
Το Πόρτο είναι ένα άλλο παράδειγμα οικονομικής αξίας που δημιουργήθηκε μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης οικοσυστήματος.
Χαμηλότερο κόστος καινοτομίας και υψηλότερα επίπεδα επιτυχίας: Η νέα τεχνολογία μείωσε το κόστος της καινοτομίας. Με μια πόλη που παρέχει μια πλατφόρμα για καινοτομία, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύτητα και την εντατική αλληλεπίδραση, καθιστώντας ευκολότερη και φθηνότερη τη δημιουργία αξίας. Για παράδειγμα, τεχνολογίες όπως το 5G, το cloud και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν διευκολύνει την καινοτομία, με λιγότερους πόρους.
Κοινοτική αξία και καλύτερες υπηρεσίες μέσω της καινοτομίας: Οι δημιουργικοί εγκέφαλοι σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι η συνταγή για την καινοτομία. Το να είσαι σπίτι σε όλα αυτά στην πόλη έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες και καλύτερο μέρος για να ζεις. Επιπλέον, η συνδημιουργία μπορεί να μειώσει το κόστος της παροχής υπηρεσιών, έως και 60 τοις εκατό σε ορισμένες περιπτώσεις. *9
Για παράδειγμα, το «Στούντιο» στο Δουβλίνο δέσμευσε υπαλλήλους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να καινοτομήσουν με μεθόδους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εργασίας. *10 Σε μια περίπτωση, ένας δημόσιος υπάλληλος που ηγήθηκε μιας ομάδας εργατών που συντηρούσαν καθαρές υδρορροές και υπονόμους ανέπτυξε ένα νέο σχέδιο για τις αποχετεύσεις της πόλης: αυτός ο νέος σχεδιασμός απαιτούσε λιγότερο χρόνο για τον καθαρισμό και έτσι επέτρεψε στους εργαζόμενους να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Η πόλη έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την καινοτομία. Αυτό το παράδειγμα υπογραμμίζει τα πολλαπλά επίπεδα δημιουργίας αξίας - από την αποτελεσματικότητα στην εργασία έως την εμπορική κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Ο Αντίκτυπος πέρα από τα όρια των δήμων και επιτάχυνση της καινοτομίας και της προόδου στις αναδυόμενες πόλεις: Χρησιμεύοντας ως ζωντανά εργαστήρια και κέντρα πειραματισμού, οι πόλεις όχι μόνο δημιουργούν αξία σε τοπικό επίπεδο αλλά μπορούν επίσης να την κλιμακώσουν γρήγορα σε περιφερειακό, εθνικό ή και παγκόσμιο επίπεδο. Η δίψα για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά για να συμβαδίσουμε, όπως τόνισε ο Marcus Elkatsha από το MIT Media Lab, επιτρέπει στις αναδυόμενες πόλεις, ειδικά από τον Παγκόσμιο Νότο, να επωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες προσεγγίσεις στην αστική ανάπτυξη όπως για παράδειγμα το blockchain.
Πώς να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη εφαρμογή;
Ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων και τεχνογνωσίας και άνοιγμα δικτύων ταλέντων: Είτε προσελκύοντας εταιρείες και εστιάζοντας στην ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής, οι πόλεις μπορούν να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να ευημερήσουν.
Προωθήστε τις ευέλικτες διαδικασίες και αποφύγετε μια κουλτούρα αποστροφής κινδύνου: Η ευκινησία είναι μια άλλη πτυχή των αστικών οικοσυστημάτων καινοτομίας. Μια παράμετρος για την κρίση του επιπέδου καινοτομίας μιας πόλης είναι η ικανότητά της να φέρνει κοντά τους ανθρώπους για να επωφεληθούν από νέα ταλέντα και τεχνολογία, χρησιμοποιώντας μικρές διαλειτουργικές ομάδες για να ιεραρχήσουν έργα και να παραδώσουν γρήγορα. Η δημιουργία ευέλικτων ομάδων είναι καταλύτης επιτυχίας σε αυτό το μοντέλο. Για παράδειγμα, η πόλη του San José χρησιμοποιεί πρακτικές scrum στο Γραφείο Πολιτικής Καινοτομίας & Ψηφιακής Στρατηγικής για να δώσει προτεραιότητα στην εργασία που πρέπει να κάνει το γραφείο. Η τεχνική scrum διευκολύνει την αύξηση της υπευθυνότητας, τη διατήρηση της ευθυγράμμισης ενώ εργάζεστε αυτόνομα και τη χρήση της επανάληψης για την προώθηση της συνεχούς βελτίωσης.
Προσθέστε τα απαιτούμενα σύνολα δεξιοτήτων και αποκτήστε επίγνωση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες: Η προσθήκη ταλέντων τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών αλλαγών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις των πόλεων.
Εξασφάλιση προτύπων κυριαρχίας δεδομένων και διαλειτουργικότητας: Για να εξαγάγουν τη μέγιστη αξία από το οικοσύστημα, οι πόλεις πρέπει να διαχειρίζονται σωστά τα δεδομένα και να δημιουργούν πρότυπα διαλειτουργικότητας, επιτρέποντας την εύκολη και απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ενδιαφερομένων, εταίρων, ακόμη και μεταξύ πόλεων και εθνών.
Αγκαλιάστε έναν νέο τρόπο διαχείρισης και ηγεσίας: Οι κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας απαιτούν ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης που συνεπάγεται: εξέταση του οικοσυστήματος ως κοινότητας. αναζήτηση νέων και καινοτόμων τρόπων προμηθειών (όπως συλλογικές διαδικασίες για τη συνδημιουργία υπηρεσιών της πόλης). δημιουργία ενός ανοιχτού περιβάλλοντος όπου ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο· και ανάπτυξη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως δυναμικοί συνασπισμοί για δοκιμές και μάθηση. *11
Πού να το δείτε σε δράση;
Espoo, Φινλανδία
Το Espoo συγκαταλέγεται μεταξύ των Ευρωπαίων πρωτοπόρων στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη έξυπνων πόλεων. Το Espoo είναι ένα οικοσύστημα καινοτομίας στη Φινλανδία, έδρα του κορυφαίου κόμβου καινοτομίας και τεχνολογίας στις σκανδιναβικές χώρες, ισχυρών ερευνητικών ινστιτούτων, ΜΜΕ και παγκόσμιων κεντρικών γραφείων εταιρειών. Φιλοξενεί έναν ενεργό κόμβο start-up και μερικές από τις πιο πολύτιμες φινλανδικές εταιρείες, καθώς και το Πανεπιστήμιο Aalto και το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας – δύο σημαντικούς παίκτες στη σκηνή της καινοτομίας.
Το Espoo φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη πυκνότητα διεθνών ταλέντων και το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από όλες τις φινλανδικές πόλεις, με το 52 τοις εκατό 12 κατοίκων άνω των 24 ετών να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου. Μια πραγματικά ποικιλόμορφη πόλη, υποδέχεται περισσότερες από 150 εθνικότητες και 680 διεθνείς εταιρείες. Από το 2020, 50.000 από τους κατοίκους της ήταν ξενόγλωσσοι 13 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 30 τοις εκατό του πληθυσμού έως το 2035. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Espoo έγινε η πρώτη πόλη στη Φινλανδία που χρησιμοποίησε τα αγγλικά ως μία από τις γλώσσες εξυπηρέτησης του. *14
Το 2018, ο Espoo έλαβε το βραβείο Intelligent Community of the Year 15 από το Intelligent Community Forum (ICF). «Το θέμα δεν είναι να είσαι η πιο βιώσιμη πόλη ή η πιο έξυπνη πόλη, το θέμα είναι να είσαι η πιο βιώσιμη ή η πιο έξυπνη κοινότητα», είπε ο Δήμαρχος.
Η ανάπτυξη μιας ψηφιακής οικονομίας στο Espoo αύξησε την ικανότητα παραγωγής πλούτου της πόλης. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στη δημιουργία βελτιωμένων δημόσιων υπηρεσιών για τους κατοίκους της πόλης. Το 2020 ο Espoo τιμήθηκε με τον τίτλο της Φινλανδικής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 16 και ήταν στην πρώτη εξάδα στα 17 Βραβεία της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας (iCapital) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στη Φινλανδία με σχεδόν 300.000 κατοίκους, το Espoo απέχει επίσης πολύ από το παραδοσιακό. Χαρακτηριζόμενο από την έλλειψη ενός ενιαίου κέντρου, το Espoo έχει μια δικτυακή δομή πόλεων με πέντε αστικά κέντρα, όλα εξοπλισμένα με εξαιρετική πρόσβαση σε υπηρεσίες και τη φύση κοντά.
Οι υπηρεσίες του Espoo βασίζονται σε ένα μείγμα πειραματισμού και συνδημιουργίας, μέσω μιας προσέγγισης «Πόλη ως υπηρεσία» *18 . Η πόλη δίνει κίνητρα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στις δημοτικές υπηρεσίες – εταιρείες, ιδρύματα γνώσης, ενώσεις και κατοίκους – να παρέχουν ανατροφοδότηση προκειμένου να βελτιώσουν τις υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες και να προωθήσουν τη δημιουργία νέων από κοινού. Αυτή η κίνηση έχει χαρακτηριστεί με το σλόγκαν «Make with Espoo» *19 , όπου η πόλη επιδιώκει να τοποθετηθεί ως ένας τόπος όπου η ανάπτυξη καθοδηγείται πρώτα και κύρια από το συμφέρον του πελάτη: των κατοίκων της. *20 Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, «η πρώτη μας αξία είναι ο προσανατολισμός προς τον πελάτη και τους κατοίκους. Πρέπει να έχουμε καλή συνεργασία με τους κατοίκους μας, τις εταιρείες μας, τα πανεπιστήμια μας και τα ερευνητικά μας κέντρα. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την ύπαρξη αυτού του είδους οικοσυστήματος καινοτομίας ή οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων».
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Τον Ιούλιο του 2010, ο δήμαρχος Bloomberg και η Katherine Oliver (Επίτροπος του Γραφείου του Ταγματάρχη) ίδρυσαν τη NYC Digital, μια υπηρεσία που ασχολείται με την ανάπτυξη μιας ψηφιακής στρατηγικής σε όλη την πόλη. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος ξεκίνησε προσπάθειες να ενθαρρύνει τις νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας να ανοίξουν γραφεία στην πόλη, προσφέροντας φορολογικές περικοπές.
Η πόλη ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δράσεων που περιελάμβανε: την έγκριση χώρων συνεργασίας και συνεργασίας που ευθυγραμμίζονται με δίκτυα συμβούλων και θερμοκοιτίδων. την καλλιέργεια επιχειρηματιών για την προσέλκυση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου σε νεοφυείς επιχειρήσεις· πρόσκληση ινστιτούτων μηχανικών να υποστηρίξουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην πόλη και να ενισχύσουν τις δεξιότητες μέσω της κατάρτισης· και διεξαγωγή διαγωνισμών για τη συμμετοχή της κοινότητας (με βάση τα προβλήματα της πόλης). Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με πολίτες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Η Νέα Υόρκη περιλάμβανε επίσης υποανάπτυκτες γειτονιές μέσω της κατάρτισης και της παροχής νέων ευκαιριών απασχόλησης που δημιουργούνται από το δίκτυο. Μεταξύ των πρώτων ατόμων που ολοκλήρωσαν αυτό το πρόγραμμα, 20 απόφοιτοι (περίπου το 70% του συνολικού αριθμού) απέκτησαν πλήρη απασχόληση, το 15% έγιναν επιχειρηματίες και οι άλλοι εντάχθηκαν σε προγράμματα τυπικής εκπαίδευσης.
Έτσι, η πόλη μπόρεσε να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα τεχνολογίας καινοτομίας, ακόμη και με περιορισμένο τεχνολογικό ταλέντο, που είναι ένας περιορισμός που αντιμετωπίζουν πολλές πόλεις. *21, *22
Πόρτο, Πορτογαλία
Το 2016, η πόλη του Πόρτο ξεκίνησε να τοποθετείται ως πόλη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Καθιέρωσε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Porto Innovation Hub, ένας συγκεντρωτής καινοτομίας όπου η πόλη λειτουργεί ως ζωντανό εργαστήριο, φέρνοντας σε επαφή επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, πολίτες και τον Δήμο του Πόρτο για την προώθηση της επίλυσης προβλημάτων, τη βελτίωση της πόλης και τη δημιουργία διαφοροποιημένων επιχειρήσεων. *23
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πόρτο (το οποίο κατατάσσεται σταθερά στην κορυφή των πορτογαλικών πανεπιστημίων), *24 σε έργα όπως το «Stepping out Innovation» *25 , η πόλη έχει προωθήσει την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των ιδρυμάτων της. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του έργου είναι η «In-House Innovation». Σε συνεργασία με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη, η πόλη επιδιώκει να επανασχεδιάσει τις υπηρεσίες της με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, ενώ παράλληλα γίνεται πιο αποδοτική και προσιτή. *26
Το 2020, χάρη στο Porto Innovation Hub, το Porto κέρδισε το Smart City Innovator Award *27 στο Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο στο Ντουμπάι στην κατηγορία Future Cities. Όταν ρωτήθηκε ποιες ήταν οι πιο καθοριστικές πτυχές που οδήγησαν στην επίτευξη αυτού του βραβείου, ο Rui Moreira, Δήμαρχος της πόλης του Πόρτο, απάντησε ότι μεταξύ πολλών παραγόντων επιτυχίας κάποιοι που πρέπει να επισημανθούν ήταν οι άνθρωποι του Πόρτο και τα ακαδημαϊκά του ιδρύματα, οι υποδομές της πόλης και τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ασφάλειας που συναντώνται στις πόλεις της Πορτογαλίας. Η πόλη ένιωσε ότι έπρεπε να αναπτύξει το οικοσύστημά της πριν μετακομίσει κάπου αλλού.
Αν και το Πόρτο είναι ευρέως γνωστό ως τουριστικός προορισμός, οι ηγέτες των πόλεων προσπάθησαν να επανιδρύσουν το Πόρτο όχι μόνο ως πόλη υπηρεσιών, αλλά και ως ηγέτη του κλάδου, με στόχο να σταματήσουν τη διαρροή εγκεφάλων των τοπικών ταλέντων και να ενισχύσουν την οικονομία του. Αντιμέτωπος με εταιρείες που ζητούν μηχανικούς να μεταναστεύσουν, ο Δήμαρχος ρώτησε «Αν έχουμε το ταλέντο, αν έχουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, αν έχουμε ανθρώπους, γιατί δεν μπορούμε να προσελκύσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητα για να έρθουν στο Πόρτο;». Η πόλη έχει εφαρμόσει μια στρατηγική προσέλκυσης εταιρειών για επενδύσεις στην πόλη, ενισχύοντας το ήδη καλό σύστημα υγείας της, σχολεία - ιδιωτικά και δημόσια -, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και καλώντας αυτές τις εταιρείες να έρθουν και να επενδύσουν εκεί.
Το 2018 το Πόρτο κέρδισε το World Excellence Award για την Καλύτερη Φιλική προς τις Startup City of Europe *28 επειδή ήταν μια αναπτυσσόμενη σκηνή start-up στον τομέα της τεχνολογίας και ένας από τους λίγους δήμους στην Ευρώπη που είχαν ένα πρόγραμμα εκκίνησης για να ενθαρρύνουν και να τονώσουν την επιχειρηματικότητα. Η Πόρτο Ψηφιακή Ένωση, μια συνεργασία μεταξύ της πόλης του Πόρτο, του Πανεπιστημίου του Πόρτο και του Μετρό του Πόρτο έχει επίσης καρπούς. Το Πόρτο έχει επιλεγεί ως πόλη μέντορας στην «Πρόκληση 100 Ευφυών Πόλεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. *29 Αυτή η απόφαση προήλθε από την αναγνώριση των προσπαθειών ψηφιοποίησης της πόλης και των δυνατοτήτων τους για επεκτασιμότητα. Η πόλη παρουσιάστηκε επίσης το 2020, κερδίζοντας την πρώτη θέση στον δείκτη *30 Small Cities της Monocle για τις πράσινες φιλοδοξίες της, το φιλικό της επιχειρηματικό περιβάλλον, τη συνεκτικότητα και την προσβασιμότητα.
Αυτή ήταν μια επιτυχημένη στρατηγική για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, με αποτελέσματα στον επιχειρηματικό τομέα που περιλαμβάνουν «ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας διπλάσιο από τα προηγούμενα χρόνια, τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας που επιτυγχάνουν ρυθμό ανάπτυξης 26 τοις εκατό και ίδρυσαν εταιρείες με ρυθμό ανάπτυξης 7,7% μεταξύ 2016 και 2018». 31 "
World Bank Blogs: Fostering cities as technology innovation ecosystems: a big opportunity for developing countries. (2014)
World Bank: Boosting Tech Innovation Ecosystems in Cities: A Framework for Growth and Sustainability of Urban Tech Innovation Ecosystems. (2015)
Wikipedia: Quadruple and quintuple innovation helix framework. (2021)
Barcelona Digital City: Digital Innovation. (2021)
World Bank: Boosting Tech innovation ecosystems in cities. (2015)
Ibid.
Bloomberg CityLab: Maps reveal where the creative class is growing. (2019)
World Bank: Boosting Tech Innovation Ecosystems in Cities. (2015)
Leading Cities, World Class Cities Partnership: Co-Creating Cities; Defining co-creation as a means of citizen engagement. (2014)
The Studio, Dublin City Council: About. (2013)
BCG: Transforming the Urban Innovation Ecosystem. (2019)
Eurocities: Espoo; Finland.
Hello Espoo: Why should you live, study and work in Espoo?
Hello Espoo: English as a Language of Service in the City of Espoo. (2021)
Smart Cities World: Espoo named most intelligent community. (2018)
City of Espoo: Espoo is once again the Finnish Capital of Innovation – among the top six in the European Capital of Innovation Awards. (2020)
European Innovation Council, European Commission: The European Capital of Innovation Awards. (2020)
17 Sustainable Development Goals: Espoo - Building a sustainable future. (2021)
Business Espoo: Co-creation, “Make with Espoo”. (2021)
City of Espoo: Innovative Espoo. (2021)
World Bank: New York City; Transforming a city into a tech innovation leader. (2016)
World Bank: Boosting tech innovation ecosystems in cities. (2015)
Porto Innovation Hub. (2021)
Universidade do Porto: U.Porto volta a liderar universidades portuguesas no QS World Ranking. (2020)
Porto Innovation Hub: Stepping Out Visits. (2020)
Porto Innovation Hub: In-House Innovation. (2020)
Municipal Department of Communication and Promotion, Porto City Council: Porto innovation ecosystem is awarded the “Smart City Innovator” prize in Dubai. (2020)
Municipal Department of Communication and Promotion, Porto City Council: Porto wins the World Excellence Award for Best Startup-Friendly City of Europe. (2020)
Municipal Department of Communication and Promotion, Porto City Council: The Intelligent Cities Challenge (ICC) journey will have Porto as a mentor city. (2020)
Monocle: Bright lights, small city; The Forecast 2021 Magazine. (2020)
Municipal Department of Communication and Promotion, Porto City Council: Employment and economic turnover at startups in Porto was higher in recent years and higher in the AMP. (2020)
Όπως μας λέει ο Miguel Eiras Antunes, S mart Cities & Urban Transformation, Global Leader, της Deloitte "Σε μια εποχή που η πανδημία έχει αναγκάσει τις πόλεις σε όλο τον κόσμο να κάνουν δραστικούς μετασχηματισμούς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεργαζόμαστε και να μαθαίνουμε η μία από την άλλη. Μόνο με την παροχή σαφών, εφαρμόσιμων προτάσεων θα καταστεί δυνατή η επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της καθοδήγησης που παρέχεται στη Νέα Αστική Ατζέντα . Ενώ οργανισμοί και εταιρείες εξετάζουν τις πόλεις και την αστική ανάπτυξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να δείξουμε πώς το δημόσιο, ο ιδιωτικός τομέας και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν για να πραγματοποιήσουν την αλλαγή τώρα.
Αυτό ήταν το κίνητρο πίσω από τη συνολική ανάλυση που κάναμε τους τελευταίους μήνες. Πώς μοιάζει ένα ανθεκτικό και βιώσιμο αστικό μέλλον; Ερευνητές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ηγέτες πόλεων συναντήθηκαν και συζήτησαν με την Deloitte τις 12 τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον των πόλεων. Αυτές οι τάσεις – που καλύπτουν όλους τους τομείς μιας πόλης, από την κινητικότητα μέχρι την ασφάλεια και την ασφάλεια – μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις στρατηγικές αστικού μετασχηματισμού τους και μπορούν επίσης να τις βοηθήσουν να εξισορροπήσουν τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις με τις πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες.
Η μελέτη μας συνδυάζει τις ιδέες διαφορετικών ενδιαφερομένων που μιλούν εκ πείρας για το πώς να δημιουργήσετε απτές και ορατές αλλαγές στις πόλεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια
:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.