Δημοσιεύθηκε στο Bloomberg Cities Network
Με πρωτοβουλίες αιχμής για την έξυπνη κινητικότητα , τη μείωση των απορριμμάτων , την τεχνητή νοημοσύνη και πολλά άλλα , το Δημαρχείο του Άμστερνταμ έχει παγκόσμια φήμη ως ηγέτης στην καινοτομία του δημόσιου τομέα.
Γι' αυτό η σύνοδος κορυφής του Bloomberg CityLab θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ . Είναι το τέλειο μέρος για παγκόσμιους δημάρχους, καινοτόμους πόλεων, ηγέτες επιχειρήσεων, εμπειρογνώμονες αστικών περιοχών, καλλιτέχνες και ακτιβιστές για να μάθουν, να μοιραστούν και να εμπνευστούν για να βρουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των πιο δύσκολων προκλήσεων των πόλεων τους.
Το Άμστερνταμ είναι επίσης γνωστό ως πόλη στα ψηφιακά σύνορα. Στην πραγματικότητα, η πόλη απασχολεί προσωπικό των οποίων η κύρια ευθύνη είναι να εντοπίζουν νέες τεχνολογίες που θα επηρεάσουν την πόλη και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με νέους τρόπους.
Μεγάλη εστίαση είναι η δημιουργία νέων ευκαιριών για τους κατοίκους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, προστατεύοντας παράλληλα τα ψηφιακά τους δικαιώματα .
Μια άλλη είναι η αποκάλυψη νέων τρόπων προστασίας των ευάλωτων κατοίκων. Για παράδειγμα, μια συνεργασία της πόλης με την ομάδα World Enabled χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να σαρώσει εικόνες Google Street View για να εντοπίσει εμπόδια προσβασιμότητας, όπως σπασμένα πεζοδρόμια που χρειάζονται επιδιόρθωση.
Μεταξύ των ανθρώπων που ηγούνται της ψηφιακής χρέωσης στο Δημαρχείο του Άμστερνταμ είναι ο Bruno Ávila Eça de Matos. Με υπόβαθρο στην τεχνολογία και τον αστικό σχεδιασμό, ο Ávila πιστεύει ότι είναι ο πρώτος αξιωματούχος πόλης στον κόσμο που έχει τον τίτλο «ψηφιακός πολεοδόμος».
Είναι επίσης ο επικεφαλής της νέας ομάδας ψηφιακής καινοτομίας της πόλης, μιας από τις έξι τέτοιες ομάδες i-team που χρηματοδοτήθηκαν πρόσφατα από το Bloomberg Philanthropies .
Το να είσαι ψηφιακός πολεοδόμος, λέει η Ávila, σημαίνει να παίρνεις ολοένα και πιο κοινά εργαλεία όπως η τρισδιάστατη μοντελοποίηση και τα προηγμένα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών και να βρίσκεις νέους τρόπους για να ασχοληθείς με τους κατοίκους. «Το να είμαι σε αυτόν τον ρόλο είναι, για μένα, τιμή και επίσης πρόκληση», λέει. «Το να δώσουμε μορφή σε αυτή τη νέα λειτουργία απαιτεί να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο αστικός σχεδιασμός μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία».
Αρχικά, ο Ávila και το i-team επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε μια γειτονιά που ονομάζεται Zuidoost. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ποικίλες περιοχές του Άμστερνταμ. Υπάρχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες από ό,τι σε άλλα μέρη του Άμστερνταμ. Περίπου τα δύο τρίτα των 90.000 κατοίκων είναι μετανάστες και το 35 τοις εκατό του πληθυσμού είναι κάτω των 35 ετών.
Σε μια περίοδο τριών ετών, το i-team θα συνεργαστεί με άλλους ενδιαφερόμενους για τη βελτίωση της στέγασης, του δημόσιου χώρου και της ψηφιακής υποδομής στο Zuidoost. Η προώθηση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων στον πολεοδομικό σχεδιασμό είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η ισότητα στην αγορά κατοικίας. Οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύονται σε όλο το Άμστερνταμ. Και ενώ το Zuidoost έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κοινωνικών κατοικιών που ελέγχονται από το ενοίκιο της πόλης, ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 38 τοις εκατό τα επόμενα χρόνια, ασκώντας ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στη διαθεσιμότητα και τις τιμές κατοικιών.
Ο Ávila λέει ότι ο ίδιος και η ομάδα του ακολουθούν μια τριπλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Πρώτον, διπλασιάζουν τη χρήση του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού , μια προσέγγιση καινοτομίας που έχει τους ηγέτες των πόλεων να ερευνούν, να σχεδιάζουν και να πρωτοτυποποιούν λύσεις δίπλα-δίπλα με τους κατοίκους. Αυτό κρατά την ομάδα εστιασμένη στην επίλυση προβλημάτων που έχουν σημασία για τους κατοίκους και όχι απλώς να κυνηγούν την εντυπωσιακή τεχνολογία για χάρη της. «Έχουμε τον χρόνο να βρούμε πραγματικά τη συγκεκριμένη ανάγκη των κατοίκων προτού προτείνουμε μια τεχνική λύση», λέει η Ávila.
Μια ιδέα που εξερευνούν —η δημιουργία ενός «ψηφιακού δίδυμου» ή εικονικού αντιγράφου της γειτονιάς— θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους κατοίκους να οραματιστούν την αλλαγή πριν αυτή συμβεί, ενισχύοντας το χέρι τους ώστε να συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαδικασία ανάπτυξης.
«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ένα ψηφιακό δίδυμο», λέει ο Ávila. «Μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες να συνεισφέρουν στις συζητήσεις και να συμμετέχουν σε διαδικασίες με τις ίδιες πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση».
Η δεύτερη εστίαση του i-team είναι να βρει νέους τρόπους για την καλύτερη εμπλοκή άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Η Ávila χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο διατομεακής συνεργασίας κοινό στο Άμστερνταμ—την « τετραπλή έλικα »—το οποίο αξιοποιεί τη μοναδική τεχνογνωσία της κυβέρνησης, των πανεπιστημίων, του ιδιωτικού τομέα και των κατοίκων για την επίλυση προβλημάτων. «Πιστεύουμε ότι ένα ωραίο οικοσύστημα καινοτομίας φέρνει κοντά αυτές τις ομάδες ενδιαφερομένων», λέει.
Τρίτον, τα μέλη του i-team φέρνουν διαφορετικές δεξιότητες και προσανατολισμούς στην εργασία. Εκτός από την Ávila, το i-team του Άμστερνταμ περιλαμβάνει επαγγελματίες με γνώσεις στην επιστήμη των δεδομένων, το σχεδιασμό υπηρεσιών και την αστική καινοτομία. Η πρόσθετη υποστήριξη για την επικοινωνία και την ανάπτυξη λογισμικού παρέχεται μέσω του Τμήματος Καινοτομίας της πόλης. Η ποικιλομορφία της ομάδας και η διατήρηση χώρου για να σκέφτονται διαφορετικά, είναι μέρος αυτού που θα βοηθήσει στη ροή νέων ιδεών, λέει η Ávila.
«Κάτι που μαθαίνω είναι πώς να δημιουργήσω ένα προστατευμένο οικοσύστημα που ενισχύει την καινοτομία στην ομάδα μας», λέει ο Ávila. «Πρέπει να πάρουμε ρίσκα, και μέσα σε έναν δήμο μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αυτό. Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο όπου νιώθουμε ασφαλείς να μοιραζόμαστε ιδέες και ότι όλες οι ιδέες είναι ευπρόσδεκτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.