Συνέντευξη με τον Carlos Santos από τον Alex Godson
Ο Carlos Santos είναι ο Διευθυντής Ανθεκτικότητας στο Human Power Hub της Braga, το οποίο, ως το νέο κέντρο κοινωνικής καινοτομίας της πόλης στοχεύει στην τόνωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην πόλη.
Μετά τη συμμετοχή της Braga στο έργο Urbact, «boosting social innovation», στο οποίο οι εκπρόσωποι της πόλης έμαθαν για την κοινωνική καινοτομία σε πολλές άλλες πόλεις, και μετά από μια επιτυχημένη αίτηση χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η πόλη αποφάσισε να αξιοποιήσει τις γνώσεις της δημιουργώντας ένα νέο τρόπο προώθησης της κοινωνικής καινοτομίας μέσω της παροχής υποστήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα λόγια του δημάρχου της πόλης, Ricardo Rio, «δημιουργήσαμε μια θερμοκοιτίδα έργων κοινωνικής καινοτομίας, τον κόμβο ανθρώπινης δύναμης, που στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προκλήσεις της κοινωνίας».
Λοιπόν, Carlos, τι είναι το Human Power Hub;
Το Human Power Hub είναι ένα κέντρο κοινωνικής καινοτομίας.
Για εμάς, η κοινωνική καινοτομία αφορά τη συστηματική αλλαγή, είναι όταν βρίσκεις ένα πρόβλημα και όταν μπορείς να το διορθώσεις σε μακροπρόθεσμη βάση. Ζητάμε από τους ανθρώπους να εντοπίσουν κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν την κοινωνία και βρίσκουμε τρόπο να κάνουμε μια αλλαγή. Και ο κοινωνικός αντίκτυπος συνδέεται.
Εργαζόμαστε επίσης με διαφορετικό τρόπο, δεν εργαζόμαστε με αντίκτυπο αφηρημένα και πειραματιζόμαστε με πράγματα όπως το κοινωνικό νόμισμα. Ζητάμε λοιπόν από τους πολίτες να προσδιορίσουν τα προβλήματα που θα μπορούσαν να υπάρχουν στη Μπράγκα, όχι μόνο στην αστική περιοχή, αλλά και στις αγροτικές περιοχές του δήμου και προσπαθούμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα με διαφορετικούς τρόπους να σκεφτούν διαφορετικές δυνατότητες αντιμετώπισης. το ίδιο πρόβλημα.
Υποστηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις με προσανατολισμό στον κοινωνικό αντίκτυπο για να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν εντοπίσει.
Ωραία, πώς λειτουργεί αυτό;
Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στην τετραπλή έλικα, επομένως η όλη ιδέα σχεδιάστηκε με βάση τη θεωρία της τετραπλής έλικας, η οποία φέρνει τους πολίτες μέσα από το φάσμα της συζήτησης.
Συνεργαζόμαστε επίσης με οργανισμούς από τον τρίτο τομέα, επομένως συνεργαζόμαστε με οργανισμούς που έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν άτομα με ειδικές ανάγκες, που εργάζονται με άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, άτομα που εργάζονται με θέματα που σχετίζονται με την ανεργία, με μετανάστες , με τους πρόσφυγες, και τους προσφέρουμε ένα είδος επιχειρηματικού μοντέλου.
Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να εντοπίσουμε ευκαιρίες για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων με αντίκτυπο.
Για παράδειγμα, έχουμε τον Ερυθρό Σταυρό στη Μπράγκα που έχει ένα κατάστημα όπου συλλέγουν ρούχα που οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν πια. Δίνουν δουλειές σε ανθρώπους για να αναπτύξουν ταλέντο στη ραπτική και μετά μεταπωλούν αυτά τα ρούχα που επισκευάστηκαν από αυτούς τους ανθρώπους.
Στη συνέχεια, υπάρχει μια άλλη εταιρεία, η shoelution, που συλλέγει παπούτσια που δεν φοράνε πλέον οι άνθρωποι. Ανακτούν τα παπούτσια, εξατομικεύουν και μετά τα πουλάνε ξανά.
Ένα άλλο, το BeCoffee, χρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ για να φτιάξει σύνθετα υλικά που μπορούν να υποκαταστήσουν το πλαστικό.
Τι σημαίνει για την Μπράγκα όταν αυτοχαρακτηρίζεται ως «πόλη της νεολαίας» και πώς ταιριάζει αυτό με την ιδέα του Human Power Hub;
Η κατάσταση είναι πραγματικά απαιτητική για τους νέους στις μέρες μας, όλοι τους με πτυχίο πανεπιστημίου και χωρίς ευκαιρίες εργασίας. Αν οι νέοι μας δεν έχουν ευκαιρίες εργασίας, ποιος θα πληρώσει φόρους στις πόλεις, ποιος θα αγοράσει σπίτια και θα ανακαινίσει σπίτια που πέφτουν, ποιος θα προσελκύσει επενδύσεις και επιχειρήσεις. Έτσι, εστιάζουμε στο Human Power Hub σε νέους ηλικίας μεταξύ 23 και 30 ετών. Πολλοί από αυτούς έχουν πολύ καλά προσόντα και πολλοί από αυτούς δεν εργάζονται.
Και οι νέοι μας είναι πλεονέκτημα. Εάν δεν έχουμε στρατηγική για να τους εμπλέξουμε, για παράδειγμα, στον αντίκτυπο, για να βοηθήσουμε στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, αποστέλλετε το καλύτερο πλεονέκτημά σας για να το κάνετε αυτό.
Εάν μπορέσουμε να αλλάξουμε νοοτροπία μιας γενιάς, θα αλλάξουμε τον τρόπο που βιώνουμε τα κοινωνικά προβλήματα, τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε αντίκτυπο, επομένως πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το παράδειγμα της εργασίας με τους νέους
Γιατί να ενδιαφέρονται οι πολίτες για αυτό;
Δεν είναι μόνο να ψηφίζουμε μια φορά στα τέσσερα χρόνια και να περιμένουμε από κάποιον να λύσει τα προβλήματα, πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω, οπότε αν οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες, δεν θα κινητοποιηθούν και χωρίς την κινητοποίηση του κόσμου είναι αδύνατο για τους πολιτικούς μας για να λυθούν τα πράγματα. Πρέπει να εμπλέκετε τους πολίτες στα αιτήματα.
Η πόλη ακολουθεί μια συμμετοχική προσέγγιση σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, έχουμε έναν συμμετοχικό προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο οι πολίτες μπορούν να προτείνουν δράσεις που θα γίνουν υπό τον δήμο και να πάρουν κάποια βασικά για να το κάνουν.
Στο Human Power Hub το bootcamp μας είναι ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης για συνεργασία με πολίτες….επιλέξαμε επιχειρηματίες που μπορεί να έχουν καλές ιδέες αλλά που πρέπει να δουλέψουν καλύτερα στο επιχειρηματικό σχέδιο, ίσως πρέπει να επικεντρωθούν στο πρόβλημα που πραγματικά θέλουν να αντιμετωπιστούν…Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να καταλάβουν τι σημαίνει αντίκτυπος και ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ύπαρξης μιας start-up που επικεντρώνεται στο κέρδος και μιας startup που επικεντρώνεται στον αντίκτυπο.
Είναι διαφορετικά μοντέλα, στο ένα προσπαθείς να αποσπάσεις αξία και στο άλλο δείχνεις αξία, και αυτό σημαίνει ότι τα επιχειρηματικά σχέδια είναι διαφορετικά. Δεν μιλάτε για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν χρήματα, όχι, μιλάμε για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με συστήματα μικροπιστώσεων για να λειτουργήσουν στην επικράτεια και να διορθώσουν προβλήματα που έχουμε όλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια
:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.