Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Έξυπνες, βιώσιμες και ηθικές πόλεις


Κλείνουμε τις δημοσιεύσεις γι' αυτή τη χρονιά με ένα κείμενο για το ρόλο της Τεχνητής νοημοσύνης στην διαχείριση των πόλεων.
Η χρήση της Τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους πέντε τομείς που θα μας απασχολούν διαρκώς στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης .
Η προσοχή μας πρέπει να επικεντρώνεται σε ανθρωποκεντρικά αποτελέσματα , οι αλγόριθμοι δεν πρέπει να είναι μεροληπτικοί. 
Καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία και χαρούμενες στιγμές !

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Barcelona Metropolis από την 
Karma Peiró

"Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα γίνονται όλο και πιο οικονομικά, θα γίνονται βασικό στοιχείο λήψης αποφάσεων και θα επιτρέπουν τη διαχείριση της αστικής πολυπλοκότητας. Η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η ενσωμάτωσή του θα γίνει με τα κριτήρια του τεχνολογικού ανθρωπισμού και της ηθικής διακυβέρνησης. 

Βαρκελώνη 2040 . Ταξί drone σερφάρουν στον ουρανό του Montjuïc αναζητώντας πελάτες που φεύγουν από τη μακροκονσέρτα Palau Sant Jordi. Τα πράσινα φώτα τρεμοπαίζουν στον αέρα. τα κόκκινα φώτα κοντά στο πάτωμα δείχνουν ότι είναι απασχολημένος. Η εφαρμογή για κινητά υπολογίζει την ακριβή θέση και το όχημα κατεβαίνει αθόρυβα. Μόλις φτάσει στον προορισμό, η προσγείωση του drone ενεργοποιεί τον πλησιέστερο αισθητήρα δρόμου, ο οποίος ενεργοποιείται μόνο όταν ανιχνεύσει κίνηση. 
Το GPS σε αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης, οι βιντεοκάμερες σε κάθε γωνιά και ο αστικός εξοπλισμός των δρόμων αποστάζουν συνεχώς δεδομένα. Αυτά αναλύει ο «κεντρικός εγκέφαλος» του Δημοτικού Συμβουλίου. Χάρη σε αυτό, σε λίγα μόλις χρόνια λειτουργίας, τα ατυχήματα έχουν μειωθεί, η κυκλοφορία έχει αποσυμφορηθεί, τα ασθενοφόρα φτάνουν νωρίτερα. Η αποκομιδή σκουπιδιών είναι πιο αποτελεσματική και ο καθαρισμός των δρόμων κοστίζει λιγότερο χάρη στα «χρηστικά ρομπότ». 

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης - τελειοποιημένοι με τα χρόνια - είναι ήδη αρκετά ασφαλείς ώστε να μην μετανιώνουμε για σοβαρά λάθη. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, κινούμαστε και εργαζόμαστε. Η Μπαρτσελόνα χτυπά κάθε δευτερόλεπτο υπό τις εντολές ενός διασυνδεδεμένου συστήματος που ελέγχει κάθε κίνηση και η ανθρώπινη επίβλεψη ελέγχει ότι όλα λειτουργούν σωστά. (Μελλοντικό σκίτσο πόλης από εφαρμοσμένες πιλοτικές δοκιμές. Πριν το καταλάβουμε θα είναι πραγματικότητα). 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υπολογίσει ότι το 2050 ο πληθυσμός θα φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια άτομα : σχεδόν το 70% θα ζει σε αστικές περιοχές. Τεχνητή νοημοσύνη (AI), 5G, blockchain , κβαντικοί υπολογιστές, συνεργατική ρομποτική, αυτόνομα αυτοκίνητα ή το Διαδίκτυο των Πραγμάτων υπόσχονται να γίνουν φυσιολογικά τα επόμενα χρόνια. 

Θα μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή και να κάνουμε τα περιβάλλοντα πιο βιώσιμα; Η ατμομηχανή μεταμόρφωσε τη βιομηχανία και έδωσε τη θέση της στην Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση και η ηλεκτρική ενέργεια και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έφεραν τη Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση. Ο οικονομολόγος και κοινωνιολόγος Jeremy Rifkin [1] εξηγεί ότι «σε όλη την ιστορία, οι οικονομικοί μετασχηματισμοί συμβαίνουν πάντα όταν οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπαίνουν στο παιχνίδι με νέα ενεργειακά συστήματα».
Η Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση του Rifkin προωθεί τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα για να αντιμετωπίσει μια τριπλή πρόκληση: την παγκόσμια οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή. Το 2006 παρουσίασε τη θεωρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό την ενέκρινε. 
 Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση έχει ήδη οριστεί εννοιολογικά ως η μαζική εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των αναδυόμενων τεχνολογιών (επιπλέον άλλων που είναι ήδη πραγματικότητα, όπως η νανοτεχνολογία, η εικονική πραγματικότητα ή η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο). 

Αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από αυτό. 
 
Η βρεφική ηλικία των έξυπνων πόλεων 

Το 2011, ο Carrer César Martinell, στο Sant Cugat del Vallès, θεωρήθηκε ο «πρώτος έξυπνος δρόμος» στην Καταλονία. Οι αισθητήρες στάθμευσης έδειξαν σε έναν πίνακα τους ελεύθερους χώρους, ένας κάδος απορριμμάτων συμπίεσε τα σκουπίδια με ηλιακή ενέργεια, ένα φως του δρόμου άναψε όταν ανίχνευσε κίνηση και μια πράσινη περιοχή μέτρησε την υγρασία του εδάφους για να αυτοματοποιήσει το πότισμα. Αυτές οι καινοτομίες παρουσιάστηκαν στην πρώτη έκδοση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Smart City Expo. Ανοίγει σε νέο παράθυρο, που λαμβάνει χώρα στη Βαρκελώνη από εκείνη τη χρονιά. 

Μετά από μια δεκαετία, ωστόσο, οι έξυπνες πόλεις είναι ακόμα στα σπάργανα. Ένας από τους κύριους λόγους είναι η συλλογή μαζικών δεδομένων, η ανάλυση και η περαιτέρω επεξεργασία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φάνηκε πόσο περίπλοκο είναι να αντιμετωπίσουμε το τρέχον χάος δεδομένων που υπάρχει σε όλες τις χώρες. Υπάρχει έλλειψη κουλτούρας δεδομένων, παιδείας δεδομένων , ειδικά στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. 

Η φράση «το λάδι του 21ου αιώνα είναι δεδομένα» ακούγεται εξαιρετική ως ισχυρισμός, αλλά κανείς δεν μας έχει εκπαιδεύσει να ενσωματώσουμε αυτό το καύσιμο στην καθημερινότητά μας. Και η κύρια συνέπεια είναι ότι έχουμε μια τεχνολογία από την οποία ελάχιστοι ξέρουν πώς να εξάγουν τις δυνατότητές της και ακόμη λιγότερο πώς να τις ελέγξουν. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μελέτη Ethics of Using Smart City AI and Big Data: The Case of Four Large European Cities ( The Orbit Journal , 2019) συλλέγει όπου έχει αναπτυχθεί κάποια ενέργεια έξυπνης πόλης. Στο Άμστερνταμ, μια τεχνητή νοημοσύνη ταξινομεί τα παράπονα των πολιτών. Το Ελσίνκι κυκλοφόρησε ένα chat bot για να διευκολύνει τη στάθμευση και η Κοπεγχάγη, μια ψηφιακή πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων. Στην Καταλονία, έχει δεσμευτεί για «προορατική διοίκηση», η οποία συνίσταται στην κοινοποίηση στους πολίτες ποια κοινωνική βοήθεια είναι διαθέσιμη σε αυτούς, ανάλογα με την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης κ.λπ. Το 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο της Gavà εγγράφηκε σε ένα πιλοτικό έργο, το Gavius ​​, όπου ένας εικονικός βοηθός βοήθησε στη γρήγορη επεξεργασία των επιχορηγήσεων μέσω κινητού. Το πιλοτικό είναι μέρος των Urban Innovative Actions, μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί τεχνολογικές καινοτομίες για να κινηθούν προς πιο βιώσιμες πόλεις.

Τόσο η καταλανική κυβέρνηση [2] όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης [3] αναπτύσσουν, εδώ και μερικά χρόνια, στρατηγικές τεχνητής νοημοσύνης για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες και να διαχειρίζονται καλύτερα τους δημόσιους πόρους. Το καλοκαίρι του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης τοποθέτησε θερμικές κάμερες στις παραλίες για να παρακολουθεί τη χωρητικότητα . Η εφαρμογή - ακόμα ενεργή - χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να συγκρίνει την ίδια εικόνα όταν η παραλία είναι άδεια και γεμάτη.

Τον Ιούλιο του 2022 παρουσιάστηκαν το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Αστικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GOUAI, για το ακρωνύμιο του στα αγγλικά) και ο Άτλαντας της Αστικής Τεχνητής Νοημοσύνης Α , που περιλαμβάνει 106 έργα από 36 πόλεις. Ο Atlas παίρνει το παράδειγμα του MARIO, το όνομα που δόθηκε στον αλγόριθμο μηχανικής μάθησηςκαι επεξεργασία φυσικής γλώσσας που ταξινομεί ερωτήματα από πολίτες της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με δημοτικές πηγές, προηγουμένως έπρεπε να ανατεθεί εκ νέου το 50% των αιτημάτων και με την τεχνητή νοημοσύνη το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 85%. 
Για τη διεκπεραίωση των κοινωνικών παροχών, το συμβούλιο της καταλανικής πρωτεύουσας χρησιμοποιεί εδώ και αρκετό καιρό τεχνητή νοημοσύνη. Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, δέχεται 50.000 πρώτες επισκέψεις για διάφορα προβλήματα: από οικονομικά ή εθισμούς μέχρι ανδρική βία. Περισσότεροι από 700 επαγγελματίες διαχειρίζονται όλες τις υποθέσεις, αλλά ένας αλγόριθμος παρέχει υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων και προτείνει τους καταλληλότερους δημόσιους πόρους για κάθε περίπτωση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Έκθεση Δείκτης Τεχνητής Νοημοσύνης 2022 συλλέγει τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και σημειώνει επίσης τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Από συστήματα αναγνώρισης προσώπου που κάνουν διακρίσεις σε βάρος μαύρων (ή μελαχρινών) ατόμων μέχρι εργαλεία επιλογής προγραμμάτων σπουδών που τιμωρούν τις γυναίκες ή με προκατειλημμένη κλινική υγεία με βάση την οικονομική κατάσταση των ασθενών. 

«Οι επεξεργαστές φυσικής γλώσσας είναι πιο ισχυροί από ποτέ, αλλά και πιο προκατειλημμένοι από ποτέ», αναφέρουν αναλυτικά στο AI ​​Index. Η ελπίδα είναι ότι τα ηθικά ζητήματα έχουν γίνει ένα επαναλαμβανόμενο θέμα ακαδημαϊκής έρευνας παντού και ότι η νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων γίνεται φθηνότερη και ο χρόνος εκπαίδευσης για να λειτουργήσουν έχει μειωθεί σημαντικά. Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε πολλά AI διάσπαρτα στις πόλεις μας,

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί

Η έκθεση Big Data και η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη εξηγούν ότι απαιτείται συντονισμένη δράση για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των μεγάλων δεδομένων. 
Η βιώσιμη ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τον τρόπο διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ο ρυθμός αστικοποίησης αναμένεται να είναι ταχύτερος. 
Η κάλυψη των αναγκών στέγασης, μεταφορών, ενέργειας, απασχόλησης, εκπαίδευσης και υγείας θα είναι οι κοινές προκλήσεις όλων των κυβερνήσεων. Για την αντιμετώπισή τους, έξυπνα συστήματα θα διαχειρίζονται τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους. Συστήματα που θα εκπαιδεύονται με δεδομένα (από το παρελθόν ή σε πραγματικό χρόνο) από αισθητήρες και κινητές συσκευές. 

Η πρόκληση θα είναι πώς να τα τελειοποιήσουμε ώστε να βοηθήσουν πραγματικά στη λήψη ανθρώπινων αποφάσεων και να μην οδηγήσουν σε σοβαρά λάθη για τους ανθρώπους.Είναι αυτό που έχει οριστεί ως «τεχνολογικός ανθρωπισμός», που στοχεύει η τεχνολογία να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων και όχι το αντίστροφο. Εάν δεν επιτευχθεί, κινδυνεύουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας, στις κυβερνήσεις μας και στις εταιρείες που μας παρέχουν υπηρεσίες.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να εμπιστευόμαστε τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας. 
Η τεχνολογία δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. 
Είναι η χρήση του που μας φέρνει θετικές ή αρνητικές συνέπειες. 
Χρειαζόμαστε δημόσιες πολιτικές που να πιστοποιούν την ακεραιότητα και την ποιότητα των δεδομένων και να διασφαλίζουν το απόρρητο και την ασφάλεια. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπολογίζεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών. Η συμμετοχή ατόμων από τα στάδια ιδεασμού της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει πάντα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο από ό,τι όταν το προϊόν ή η υπηρεσία είναι ήδη σχεδιασμένο. Η ηθική διακυβέρνηση των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι το κλειδί για να τεθούν τα θεμέλια για τις έξυπνες πόλεις της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης."

[1] Ο Jeremy Rifkin έχει μελετήσει για δεκαετίες τον αντίκτυπο των επιστημονικών και τεχνολογικών αλλαγών στην οικονομία, την εργασία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Υπήρξε σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων και έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία που προτείνουν τύπους για την εξασφάλιση της ζωής στη Γη, όπως η οικονομία του υδρογόνου (Paidós, 2002).


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.