Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Ηράκλειο : 1ο Διεθνές Συμπόσιο Γαστρονομίας & Πολιτισμού YALE. Η πλήρης καταγραφή

Από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2023 , η πόλη του Ηρακλείου φιλοξένησε το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE , μία πολυδιάστατη πολιτιστική εκδήλωση, που πρόβαλλε και συνέδεσε τις καταβολές της Κρητικής δίαιτας με την σύγχρονη ιστορία και τις ανεκτίμητες γαστρονομικές παραδόσεις της Κρήτης. 
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Συμποσίου ( Το αρχείο αναρτήθηκε στο κανάλι youtube visitheraklion του Δήμου Ηρακλείου ).



Από τη θεματολογία του Συμποσίου αναδείχθηκε η πολιτιστική και περιβαλλοντική αειφορία της τοπικής διατροφής  , η οποία παρουσιάσθηκε μέσα από ένα τρίπτυχο που περιλάμβανε τους τομείς της διατροφικής αξίας, της επιστημονικής έρευνας και της υγείας. 
Ταυτόχρονα, το Συμπόσιο τίμησε τη σοφία των προγόνων, που μεταδίδεται ανά τους αιώνες, και διαχειρίζεται την τροφή ως φάρμακο και θεμέλιο λίθο της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ευεξίας. Στο πλαίσιο αυτό, και κατά τη διάρκεια των 3 ημερών του Συμποσίου, διεξήχθησαν  υψηλού κύρους ομιλίες, ενώ παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι θεσμών και σημαντικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής της Κρήτης. 
Το Συμπόσιο πρόσφερε επίσης στους επισκέπτες του μια σειρά παράλληλων δράσεων, με βιωματικές εμπειρίες, επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και γευστικές εμπειρίες των τοπικών πρώτων υλών, ενώ φιλοξένησε κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου της διατροφής και των τροφίμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως o Prisco Piscitelli, UNESCO Chair in Health Education and Sustainable Development, o Jean-Claude Moubarac, Faculté de médecine Université de Montréal, o Rick Smilow, CEO, Institute of Culinary Education of NYC, o Fedon Alexander Lindberg, Συγγραφέας, o Bill Telepan, Executive Chef Metropolitan Museum of Art at NYC και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Yale. 

Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου , τον ΑΟΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΕ και το Πανεπιστήμιο YALE, (YALE School of Public Health and Yale Hospitality), ενώ την συνολική επίβλεψη και επιμέλεια είχε επιστημονική επιτροπή που αποτελείτο από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.