Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Βαρκελώνη : Νέος συμμετοχικός προϋπολογισμός , αποφασίστε τι είναι καλύτερο στη γειτονιά σας !


Έχει αρχίσει στους Δήμους της χώρας η κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού 2025.

Στο ιστολόγιο μας έχουμε δημοσιεύσει κείμενα για την αξία του συμμετοχικού σχεδιασμού στην κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού ενός Δήμου, αλλά και στον σχεδιασμό των έργων στις γειτονιές μιας πόλης ή την χρήση άλλων κριτηρίων όπως κριτήρια με βάση το φύλο    .

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη επίσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ.  

Στην Ελλάδα οι δημοτικές αρχές δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση του δημοτικού προϋπολογισμού οπότε ας διαβάσουμε τι γίνεται σε άλλες πόλεις της Ευρώπης όπως η Βαρκελώνη.

#Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Βαρκελώνης 

"Κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση των συμμετοχικών προϋπολογισμών, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να αποφασίσουν σε ποια έργα θα πρέπει να επενδυθούν συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του δήμου την επόμενη τετραετία (2024-2027). Η διαδικασία θα αναπτυχθεί μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας decidim.barcelona και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο. 

Η πρώτη φάση, συζήτησης και συγκέντρωσης προτάσεων, θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο, με συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Μόλις περάσει η φάση της πρότασης έργου, θα πραγματοποιηθεί τεχνική αξιολόγηση των έργων που παρουσιάζονται για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2025. Στη συνέχεια, το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει ποιες πρωτοβουλίες θεωρεί πιο σημαντικές. Οι 25 προτάσεις με τη μεγαλύτερη υποστήριξη από κάθε περιφέρεια θα περάσουν στην επόμενη φάση , η οποία θα εργαστεί με δημοτικούς τεχνικούς.

Τον Απρίλιο του 2025, οι προτάσεις φιναλίστ θα ψηφιστούν μέσω της πλατφόρμας decidim.barcelona ή των σημείων προσωπικής υποστήριξης. Οι νικητήριες προτάσεις θα υλοποιηθούν πριν από το 2027.

Ποια έργα μπορούν να υποβληθούν;

Έργα γενικού ενδιαφέροντος και δημοτικής αρμοδιότητας θα γίνονται δεκτά που πληρούν μια σειρά απαιτήσεων : μπορούν να εκτελεστούν εντός της τρέχουσας θητείας, με συγκεκριμένο σκοπό, με κριτήρια βιωσιμότητας  και να μην αντιβαίνουν σε προγράμματα, σχέδια ή πολεοδομικά έργα που έχουν ήδη εγκριθεί 

Οι πρωτοβουλίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες :

Βελτίωση δημόσιου χώρου: έργα δημιουργίας ή βελτίωσης χώρων πρασίνου ή βελτίωσης ή μετατροπής δρόμων, αθλητικών εγκαταστάσεων ή επίπλων δρόμου. Κάθε έργο πρέπει να έχει ελάχιστο προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και, το πολύ, το ήμισυ του προϋπολογισμού που διατίθεται στην περιφέρεια.

Βελτίωση δημοτικών εγκαταστάσεων: βελτιώσεις στην προσβασιμότητα, ενεργειακή απόδοση, παροχή επίπλων ή μηχανογραφικού εξοπλισμού ή εγκατάσταση σκιασμένων χώρων. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός για αυτή την κατηγορία έργων είναι 50.000 ευρώ και ο μέγιστος είναι το ήμισυ του προϋπολογισμού που διατίθεται στην περιφέρεια.

Απόκτηση και αποκατάσταση περιουσιακών στοιχείων: περιλαμβάνουν έργα αποκατάστασης, έργα δημόσιας στέγασης και απόκτηση οικοπέδων ή χώρων για δημόσιες χρήσεις. Πρέπει να έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό 50.000 ευρώ και μέγιστο το ήμισυ του προϋπολογισμού που διατίθεται στην περιφέρεια.

Η κατανομή των 30 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για τους συμμετοχικούς προϋπολογισμούς έχει γίνει ανά περιφέρειες και γειτονιές με δίκαιο τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά κριτήρια, όπως το εισόδημα, τον αριθμό των κατοίκων ή την περιοχή της περιφέρειας. Κάθε περιφέρεια λαμβάνει από 2 έως 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Μια ευρύτερη και πιο διαφοροποιημένη συμμετοχή

Οι στόχοι αυτής της δεύτερης έκδοσης είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή σε επίπεδο πόλης και να την ενισχύσει στις περιφέρειες, να εγγυηθεί την καθολική και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή σε όλη τη διαδικασία και να ενισχύσει την τεχνική ανταπόκριση στα έργα και επίσης να βελτιώσει την εκτέλεσή τους. Στην έκδοση του 2020, παρουσιάστηκαν περίπου δύο χιλιάδες προτάσεις , εκ των οποίων 72 έργα που επιλέχθηκαν από το κοινό τελικά εκτελέστηκαν.

Έχουν δημιουργηθεί νέοι μηχανισμοί για την προώθηση της συμμετοχής ομάδων που συχνά έχουν λιγότερη φωνή σε αυτές τις διαδικασίες, όπως τα άτομα με αναπηρίες, τα παιδιά και οι νέοι, για τους οποίους έχουν οργανωθεί συγκεκριμένες συνεδρίες . Αυτή η περιεκτική προοπτική θα επιτρέψει στις τελικές προτάσεις να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες όλων των πολιτών και θα διασφαλίσει ότι τα επιλεγμένα έργα είναι επίσης αντιπροσωπευτικά της ποικιλόμορφης πραγματικότητας της πόλης.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τον τρόπο συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στην πλατφόρμα decidim.barcelona , όπου θα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα βήματα για να λάβετε μέρος σε αυτό το έργο. 

Αυτή η πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε σε ελεύθερο λογισμικό και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από τριάντα χώρες, έχει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 115.000 στη Βαρκελώνη."

Η ψηφιακή πλατφόρμα decidim.barcelona , όπως θα διαβάσατε χρησιμοποιείται σε πάνω από τριάντα χώρες γιατί διατίθεται δωρεάν από τις πόλεις που το κατασκεύασαν συνεργατικά με ελεύθερο λογισμικό.

Δεν είναι χωρίς σημασία που καμμιά Ελληνική πόλη δεν ενδιαφέρθηκε να το χρησιμοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.