Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κοπεγχάγη - Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2014

Η Κοπεγχάγη στέφεται επίσημα η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014, λαμβάνοντας τον τίτλο από τη Νάντη της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης στις Βρυξέλλες. Στην πρωτεύουσα της Δανίας απονεμήθηκε ο τίτλος μετά από ένα εντατικό ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας απονέμεται σε πόλεις που είναι στην πρώτη γραμμή της φιλικής προς το περιβάλλον αστικής διαβίωσης.  Σε Έξι πόλεις έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας από την έναρξή του θεσμού το 2010. 
Η Στοκχόλμη κέρδισε τον εναρκτήριο τίτλο, ακολουθούμενη από το Αμβούργο το 2011, τη Vitoria - Gasteiz το 2012 και το 2013 τη Νάντη. Στη συνέχεια η Κοπεγχάγη θα περάσει τον τίτλο στο Bristol το 2015
Η Κοπεγχάγη διαθέτει πολλά «πράσινα» διαπιστευτήρια που βοήθησαν στο να κερδίσει τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2014 , όπως είναι τα εξής: 
  • Το 36% των εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά και το 55% των πολιτών ποδηλατεί στη δουλειά ή το σχολείο/κολέγιο, 
  • Η Τηλεθέρμανση εξυπηρετεί το 98% των νοικοκυριών. 
  • Το 90% των αποβλήτων των κτιρίων επαναχρησιμοποιείται. 
  • Υπήρξε μια μείωση 24% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 2005 και 2012. 
  • Το 96% των κατοίκων ζουν σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από ένα χώρο αναψυχής. 
  • Η Κοπεγχάγη έχει ψηφιστεί δύο φορές πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο από το περιοδικό Monocle (2008 και 2013). 
  • Το 2008, εμπειρογνώμονες σε θέματα μεταφορών ονόμασαν το αστικό σύστημα τρένων της πόλης «Το καλύτερο μετρό στον κόσμο». 

Η Κοπεγχάγη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει διαθέσιμο χρόνο που θα είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για να τονίσει τη σημασία της εξεύρεσης κοινών λύσεων στις περιβαλλοντικές προκλήσεις . Θα φιλοξενήσει ένα νέο δίκτυο με την ιδιότητα μέλους που θα προσφέρονται σε πόλεις που έχουν προεπιλεγεί για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας. Το δίκτυο αυτό θα επιτρέψει στις πιο προοδευτικές πράσινες πόλεις στην Ευρώπη να μοιραστούν τις γνώσεις και να προωθήσουν τα περιβαλλοντικά προγράμματα από κοινού. 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ 

#Από το Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων & Αναπτυξιακού σχεδιασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.