Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η Vitoria-Gasteiz ‘Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή µεταβίβασε πρόσφατα (14 Δεκεµβρίου 2011) τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας» από το Αµβούργο στην Vitoria-Gasteiz σε τελετή που πραγµατοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της συνόδου  της Επιτροπής των Περιφερειών. Η Vitoria-Gasteiz, πρωτεύουσα τη Χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, είναι η τρίτη ευρωπαϊκή πόλη που κατακτά τον τιµητικό τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία το 2010, ακολουθώντας τα βήµατα της Στοκχόλμης και του Αµβούργου.

 

Η απονοµή του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αναγνωρίζει και επιβραβεύει τι πόλεις που πρωτοπορούν ως προς τη φιλική προς το περιβάλλον αστική διαβίωση και οι οποίες µπορούν να λειτουργήσουν ως υποδείγματα  για να εµπνεύσουν  και άλλες πόλεις. Η Ευρώπη χρειάζεται αυτού του είδους την πηγή έπνευσης, καθώς οι πόλεις πασχίζουν να αντεπεξέλθουν σε όλο και πλέον επίµονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο αρµόδιος  Επίτροπος για το Περιβάλλον Jenk Potocnik δήλωσε: «Το Αµβούργο υπήρξε υποδειγµατική Πράσινη Πρωτεύουσα για την Ευρώπη, εντυπωσιάζοντας ιδιαίτερα µε την περιοδεία του «πράσινου τρένου ιδεών» του, στο πλαίσιο της οποία διαδόθηκε σε 18 ευρωπαϊκές πόλεις το σπουδαίο µήνυµα σχετικά µε την αειφόρο αστική ανάπτυξη.

Η µεσαιωνική πόλη Vitoria-Gasteiz χρονολογείται από το 1181. Είναι η πρωτεύουσα της ιστορικης περιοχής Alava, σε αυτήν δε κατοικεί το 76% του πληθυσµού της περιοχης και δραστηριοποιούνται οι περισσότερες από τις βιοµηχανίες και υπηρεσίες της. Η Vitoria-Gasteiz είναι µια µεσαίου µεγέθους πόλη: Ο Δήµος αποτελείται από την αστική περιοχή, µε πληθυσµό 235.445 κατοίκους, συν 64 µικρούς, αγροτικούς οικισµούς στη γύρω περιοχή.

Η Vitoria-Gasteiz θεωρείται ως µια από τις πλέον φιλοπεριβαλλοντικές πόλεις της Ευρώπης, από πολλες απόψεις. Η πόλη αποτελεί το ζωντανό αποτέλεσµα 30 και πλέον ετών δεσµεύσεων για την αειφορία. Με τις ορθές πρακτικες της στον πολεοδοµικό σχεδιασµό, του χώρου πρασίνου, την ανακύκλωση, την κινητικότητα και την κατανάλωση νερού, η πόλη έχει καταστεί παράδειγµα για την Ευρώπη.

Διαθέτει πάρκα και χώρους πρασίνου έκτασεις πλέον των 10 εκατοµµυρίων τετραγωνικών µέτρων, και το εµβληµατικό της έργο «Πράσινη Ζώνη» έχει συγκεντρώσει τη διεθνή αναγνώριση. Οι πράσινες περγαµηνές της είναι ακόµη περισσότερο αξιοσηµείωτες για µια πόλη που γνώρισε µεγάλη αύξηση πληθυσµού τις τελευταίες δεκαετίες. Ο αυστηρος στρατηγικος πολεοδοµικος σχεδιασµος, η ευρεία συµµετοχή των πολιτών και η ισόρροπη διαχείριση του περιβάλλοντος επέτρεψαν στην πόλη να εναρµονιστεί µε το φυσικό τοπίο, σφυρηλατώντας την πολιτιστική της ταυτότητα και καθιστώντας την υπόδειγµα αστικης αειφορίας. Αυτό που την καθιστά ιδανικό ευρωπαϊκό πρότυπο είναι ότι αντιπροσωπεύει τον µέσο όρο µιας µεσαίου µεγέθους πόλη, σαν αυτες στις οποίες ζει το 84% των Ευρωπαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.